Γιατί ο νέος Πάπας διάλεξε το όνομα Λέων. Η άγνωστη συνάντηση με τον Θανάση Βέγγο τη δεκαετία του ’90 στην Κολομβία

Γιατί ο νέος Πάπας διάλεξε το όνομα Λέων. Η άγνωστη συνάντηση με τον Θανάση Βέγγο τη δεκαετία του ’90 στην Κολομβία

Ο καρδινάλιος από το Σικάγο των ΗΠΑ, μέχρι πριν από μερικές ώρες Ρόμπερτ Πρέβοστ, επέλεξε το όνομα Λέων 14ος και στο πρώτο του μήνυμα στα ιταλικά – τα ισπανικά (καθώς έχει καταγωγή από το Περού) αλλά όχι και στα αγγλικά, μίλησε για παγκόσμια, ουσιαστική ειρήνη και συμπερίληψη.

Το όνομα του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο οποίος ανήκει στο τάγμα των Αυγουστίνων έχει μακρά ιστορία στην Καθολική Εκκλησία και κάποιοι από τους προκατόχους του βρέθηκαν ακόμη και υπό την σπάθη ηγεμόνων και υπέκυψαν στις βουλές τους.

Ο πρώτος Λέων και οι άλλοι

Ο Λέων Α’ ο επονομαζόμενος και Λέων ο Μέγας υπήρξε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 440 μέχρι και το 461. Είχε επίσης το προσονύμιο του «Ιατρού της Εκκλησίας» και είχε το σθένος το 452 να συναντηθεί αυτοπροσώπως με τον Αττίλα προκειμένου οι ορδές του τελευταίου να μην εισβάλλουν στην Ρώμη.

Λέων Β΄ – Έμεινε γνωστός ως ο «σύντομος ή κοντός Ποντίφικας» καθώς έμεινε στην θέση από το 682 μέχρι και το 683 και είναι ο άνθρωπος που επικύρωσε το πόρισμα της Τρίτης Συνόδου της Κωνσταντινούπολης.

Λέων Γ΄ 795–816. Ο Λέων ο Γ΄ είναι ο Πάπας που έδωσε με παπική βούλα στον Καρλομάγνο το τίτλο του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 800 και τον μετέτρεψε από στρατηλάτη, στρατηγό και πολεμιστή σε πολιτική φυσιογνωμία για τον τότε ευρωπαϊκό κόσμο. Ο Καρλομάγνος ανταπέδωσε την «χάρη» προσφέροντας προστασία στον Λέοντα από τους αντιπάλους του και με δικές του αποφάσεις αυξήθηκαν σημαντικά οι παπικές γαίες στην ιταλική χερσόνησο.

Λέων Δ΄ 847–855. Σημαντικό έργο του είναι η οχύρωση της πόλης της Ρώμης και ο πόλεμος που κήρυξε ενάντια στους Σαρακηνούς πειρατές.

Λέων Ε΄ 903: Η δεύτερη συντομότερη παποσύνη. Ο Λέων ο Ε έμεινε στο παπικό θρόνο για μόλις έναν μήνα.

Λέων ΣΤ΄ 928: Ελάχιστα είναι γνωστά και για τον Λέοντα τον ΣΤ ο οποίος είχε επίσης πολύ σύντομη παραμονή στην κεφαλή της Καθολικής εκκλησίας.

Λέων Ζ΄ 936–939:  Υπέρμαχος της ταπεινότητας και ένθερμος υποστηρικτής της μοναστικής ζωής. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ειρήνη με την Ουγγαρία.

Λέων Η΄ 963–965: Για κάποιους δεν θεωρείται Πάπας αλλά βρέθηκε για δύο χρόνια επικεφαλής του Καθολικού δόγματος.

Λέων Θ΄ (Άγιος Λέων Θ΄) 1049–1054: Ο δεύτερος Άγιος της μακράς λίστας των Προκαθήμενων της Καθολικής Εκκλησίας που επέλεξαν το συγκεκριμένο όνομα. Υπήρξε ένας από τους δομικούς μεταρρυθμιστές του καθολικού δόγματος και θεωρείται ο άνθρωπος που ξεκίνησε της διαδικασίες που έφεραν το Σχίσμα Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.

Λέων Ι΄ 1513–1521: Πάπας από την οικογένεια των Μεδίκων· αφόρισε τον Μαρτίνο Λούθηρο· εποπτεύσε την πρώιμη περίοδο της Μεταρρύθμισης.

Λέων ΙΑ΄ – Απρίλιος 1605 (27 ημέρες): Γνωστός ως ο «Πάπας Αστραπή» λόγω της εξαιρετικά σύντομης παποσύνης του. Έμεινε στον παπικό θρόνο λιγότερο από τον μακρινό προκάτοχό του Λέοντα Ε.

Λέων ΙΒ΄ – 1823–1829: Συντηρητικός πάπας· αντιτάχθηκε στον σύγχρονο φιλελευθερισμό.

Λέων ΙΓ΄ – 1878–1903: Διάσημος για την εγκύκλιο Rerum Novarum για τα δικαιώματα των εργατών. Ένθερμος υπερασπιστής των αδύνατων και των εργατών. Για πολλούς έχει μείνει στην ιστορία ως ο μόνος «κομουνιστής Πάπας».

Την πορεία του νέου Ποντίφικα δεδομένα δεν θα την καθορίσει το όνομα το οποίο επέλεξε, αλλά είναι δεδομένο πως η επιλογή ονόματος από κάθε Πάπα είναι μία συγκεκριμένη αναφορά στο καθολικό εκκλησιαστικό παρελθόν και μία «υποσημείωση» για τον δρόμο που θα επιλέξει να χαράξει. Στην μακρά λίστα των «Λεόντων» ο νέος Ποντίφικας έχει λαμπρά αλλά και άκρως «σκοτεινά» παραδείγματα μένει να αποδείξει με την διαδρομή του τις προθέσεις αλλά και τα πιστεύω του.

Όταν ο Πάπας Λέων ΙΔ’ συνάντησε τον Θανάση Βέγγο

Την απίστευτη συνάντηση του Πάπα Λέοντα  ΙΔ’ με τον Θανάση Βέγγο αφηγείται στο protothema.gr η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια επί σειρά ετών του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Βαρβάρα Δούκα, μια από τους πιο γνωστούς και αξιόλογους παράγοντες των κινηματογραφικών και θεατρικών κύκλων, στα πλαίσια του γυρίσματος της ταινίας «Ζωή Χαρισάμενη», στην οποία πρωταγωνιστούσε το 1993.

«Προφανώς, ο σημερινός επίσκοπος και σήμερα Πάπας Λέων ΙΔ’ βρισκόταν σε μια ιεραποστολή, αφού χρέος του ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζούσαν στις φαβέλες, κυνηγημένοι από τον Εσκομπάρ. Έμεναν σε πλινθόκτιστα σπίτια με μουσαμάδες, κάτι ερείπια, έχοντας χάσει τα πάντα στον Εμφύλιο πόλεμο που μάστιζε τη χώρα, άνθρωποι συμπαθέστατοι που κάποτε προέρχονταν από τα μεσαία στρώματα και είχαν εκπέσει. Οι συνθήκες των γυρισμάτων ήταν αναγκαστικά κακές, αφού είχαμε σκηνές στις φαβέλες, όπου ο Βέγγος υποτίθεται ότι έπρεπε να βγάζει από τα λασπόνερα τα παιδιά, στο πλαίσιο του σεναρίου που υπέγραφε τότε η Μαλβίνα Κάραλη».

Το σενάριο ήθελε μια παρέα ηλικιωμένων να αναζητά στην Κολομβία τα ίχνη ενός χαμένου φίλου και το καράβι που είχε αγοράσει με τα δικά τους λεφτά, ενώ τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Πατρίς Βινάνκος. Συμπρωταγωνιστές της Ελληνοαμερικανίδας Βαρβάρας Δούκα ήταν η Εύα Κοταμανίδου, ο Γιώργος Μοσχίδης και ο Γιώργος Βελέτζας και όλοι είχαν μεταβεί στην Κολομβία για τις ανάγκες των γυρισμάτων στην περιοχή Μαγκνταλένα.

«Είναι γνωστό ότι ο Βέγγος ήταν μικροβιοφοβικός και είχε πρόβλημα να προσαρμοστεί σε τόσο δύσκολες, από άποψη υγιεινής, συνθήκες. Ήταν, μάλιστα, αναγκασμένος να γυρίσει κάποιες σκηνές με παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο σε μια αλάνα, υποτίθεται στις φαβέλες της Μποκοτά, σε νερά που εύλογα δεν μπορούσαν να είναι τα πιο καθαρά που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Επειδή, όμως, ήταν ένας άνθρωπος βαθιά ευγενής, ντρεπόταν να αρνηθεί το γεύμα που του προσέφεραν και έτσι έλεγε ψέματα ότι είχε την κοιλιά του για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι έτρωγε μόνο ρύζι. Δεν έτρωγε συστηματικά το φαγητό του γυρίσματος και κάποια στιγμή αυτό έγινε αντιληπτό από όλους. Όταν, επομένως, σε κάποια γνωριμία με τον τότε Επίσκοπο Μπόμπι, όπως μας είχε συστηθεί, και σημερινό Πάπα ρωτήθηκε αναφορικά με τις εντυπώσεις του, εκείνος είπε ότι δεν συμμετείχε ενεργά, λόγω νηστείας. Τουλάχιστον αυτό τον είχε ρωτήσει ο ιερέας, πιστεύοντας ότι ο λόγος που ο Βέγγος απείχε από το φαγητό ήταν εξαιτίας κάποιας νηστείας που ήξερε ότι οι Έλληνες τηρούν με ακρίβεια. Αναγκαστικά, λοιπόν, επειδή δεν μπορούσε να του πει ότι αποφεύγει τα γεύματα για λόγους υγιεινής, ο Βέγγος επικαλέστηκε τη νηστεία. Είχαν, όμως, μια ωραία συνομιλία και γενικότερα μας είχε φανεί ένας άνθρωπος που πραγματικά συμπονάει τους φτωχούς και ότι ενδιαφερόταν πραγματικά για τα προβλήματά τους. Μας ρωτούσε για την Ελλάδα, αλλά και για το σενάριο που έγραφε τότε η Μαλβίνα».

Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ συστήθηκε στη Βαρβάρα Δούκα ως Μπόμπι, τη ρώτησε για την καταγωγή της που ήταν επίσης από το Σικάγο και είχαν μια ευχάριστη και ωραία κουβέντα. Τύγχανε, μάλιστα, ο Ρόμπερτ Πρέβοστ να έχει αναλάβει την προστασία των ανθρώπων που υπέφεραν από τον Εμφύλιο που μαινόταν στη χώρα και έτσι είχε αναλάβει να τους δώσει συμβουλές για το πώς θα προφυλαχτούν και να τους μεταφέρει, στα πλαίσια της ιεραποστολής, από τη μια περιοχή στην άλλη. Όσον αφορά την εμφάνισή του σημερινού Πάπα και τότε Μπόμπι, η ίδια τον περιγράφει ως έναν ανοιχτό ως προς τα χρώματα, προσηνή και πολύ συμπαθή άνδρα που κέρδιζε τους ανθρώπους και τις εντυπώσεις. «Ποιος να το φανταζόταν ότι αυτός ο παθιασμένος άνδρας που μας μίλαγε με τέτοια θέρμη για τις ιεραποστολές σε διαφορετικά μέρη της Αμερικής και που μας αφηγούταν τη μάχη της Εκκλησίας κατά των ναρκωτικών θα γινόταν Πάπας», μας λέει έκπληκτη η Βαρβάρα Δούκα για την απρόσμενη εξέλιξη εκείνης της συνάντησης. Και ποιος θα το έλεγε ότι από τα λασπόνερα της Κολομβίας ο Ρόμπερτ Πρέβοστ θα κατέληγε στην Καπέλα Σιστίνα και κατόπιν στο περίφημο μπαλκόνι στην πλατεία του Αγίου Πέτρου να ευλογεί τα πλήθη.

πηγή: protothema

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.