Η αφρικανική χώρα σκέπασε τη χώρα. «Πνίγηκαν» Κρήτη και Μεσσηνία (Χάρτες)

Η αφρικανική χώρα σκέπασε τη χώρα. «Πνίγηκαν» Κρήτη και Μεσσηνία (Χάρτες)

Τα καιρικά πρωτεία της ημέρας κατέκτησε η Κρήτη την Παρασκευή 16/05, καθώς στο νησί συνδυάστηκαν οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες, οι ισχυρότεροι άνεμοι και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης της χώρας.

Ως προς του ανέμους, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου καταγράφηκαν ΡΙΠΕΣ ανέμου άνω των 100 km/h. Η ισχυρότερη ριπή καταγράφηκε στη Φινοκαλιά Λασιθίου, με 137 km/h. Παράλληλα, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πολύ υψηλές πλησιάζοντας τα 1000 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο, καθιστώντας το τρέχον επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης ως ένα από τα σημαντικότερα επεισόδια μεταφοράς σκόνης των τελευταίων ετών.

Ενδεικτική των πολύ υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης είναι η φωτογραφία που ακολουθεί από το Ρέθυμνο, στην οποία περιέχεται πίνακας με τις 8 ισχυρότερες ΡΙΠΕΣ ανέμου για την Παρασκευή 16/05.

Περισσότερα στοιχεία για τις συγκεντρώσεις σκόνης στην Κρήτη:

Ο σταθμός ποιότητας αέρα που λειτουργεί από το Meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Δημαρχείο Ρεθύμνου (ως μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Καιρικών Συνθηκών Ρεθύμνου) κατέγραψε το μεσημέρι της Παρασκευής συγκεντρώσεις που προσέγγισαν τα 980 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο (βλ. διάγραμμα παρακάτω).

Πολύ αυξημένες ήταν και οι συγκεντρώσεις σωματιδίων και στο δεύτερο σταθμό ποιότητας αέρα που λειτουργεί από το Meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Αδελε (ως μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Καιρικών Συνθηκών Ρεθύμνου) κατέγραψε το μεσημέρι της Παρασκευής συγκεντρώσεις που προσέγγισαν τα 984 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο (βλ. διάγραμμα παρακάτω).

Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 17/05 η σκόνη θα απομακρυνθεί από τον ελλαδικό χώρο.

Σημειώνεται ότι για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται η αξία της λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης που λειτουργεί τα τελευταία 2 χρόνια το  Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνης.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.