Η Αμέλια Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Έγινε γνωστή ως αεροπόρος σε όλο τον κόσμο. Το 1937 εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια μιας πτήσης και από τότε δεν βρέθηκε ποτέ.
Ήταν 2 Ιουλίου 1937, όταν πέταξε μαζί με τον Φρεντ Νούναν, με το Lockheed L10 Electra, από τη Λάε της Νέας Γουινέας με κατεύθυνση τη νήσο Χάουλαντ. Αν και πολλοί δημοσιογράφοι τη ρωτούσαν για τον πιθανό κίνδυνο του ταξιδιού της, εκείνη απέφευγε να απαντήσει.
«Θα είναι μια ασφαλής και λογική πτήση με προγραμματισμένες αεροπορικές εταιρείες», τους είπε για το ταξίδι 43.452 χιλιομέτρων, με το οποίο θα περνούσε από τις πέντε ηπείρους.

Η Έρχαρτ και ο Νούναν με το Lockheed L10 Electra στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, στις 28 Ιουνίου 1937. Wikipedia
Η Έκχαρτ επεδίωκε ένα ακόμη αεροπορικό ρεκόρ, αλλά τα ίχνη του αεροσκάφους της χάθηκαν για πάντα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια στην επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους αλλά δεν βρέθηκε ποτέ. Λίγες εβδομάδες μετά το συμβάν Έρχαρτ και Νούναν κηρύχθηκαν νεκροί και έκτοτε αναπτύχθηκαν διάφορα σενάρια για την τύχη τους.
Οι θεωρίες συνομωσίας για το τι απέγινε η Αμέλια Έρχαρτ και ο πλοηγός της ποικίλουν. Από τις πιο διαδεδομένες είναι οι εξής:
- Συνελήφθησαν από τους Ιάπωνες και εκτελέστηκαν ως ύποπτοι για κατάσκοποι
- Τους τελείωσαν τα καύσιμα και συνετρίβησαν στον Ειρηνικό
- Έζησαν ως ναυαγοί σε κάποιο απομακρυσμένο νησί του ωκεανού
- Δεν πέθαναν, αλλά έζησαν αλλού με άλλη ταυτότητα
Μέχρι και σήμερα, εξερευνητές αναζητούν τι μπορεί να απέγινε το αεροσκάφος ενώ χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία με σόναρ και αυτόνομα υποβρύχια οχήματα για να εντοπίσουν τα συντρίμμια του αεροπλάνου στον πυθμένα του ωκεανού.
Η περιπετειώδης παιδική ηλικία
Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ γεννήθηκε το 1897 στο Άτσισον του Κάνσας από τον Έντουιν και την Έιμι. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος και η μητέρα της προερχόταν από εύπορη και μορφωμένη οικογένεια, που έδινε έμφαση στην εκπαίδευση και τη φιλανθρωπία.
Η ίδια η Έιμι ήταν περιπετειώδης και ήθελε οι κόρες της να έχουν μόρφωση και να είναι ανεξάρτητες.

Η Αμέλια Έρχαρτ σε παιδική ηλικία. Wikipedia
Από μικρές, η Αμέλια και η αδελφή της αψηφούσαν τις κοινωνικές συμβάσεις, παίζοντας αθλήματα και φορώντας παντελόνια. Καθώς η κοινωνία άλλαζε, οι γυναίκες διεκδικούσαν περισσότερα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο, υπήρχε ακόμα επιφυλακτικότητα απέναντι στην παρουσία τους σε ανδροκρατούμενους χώρους.
Η Αμέλια ήθελε να κάνει καριέρα, αντί για γάμο και μητρότητα. Δούλεψε ως βοηθός νοσοκόμας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα ως κοινωνική λειτουργός.
Η Αμέλια Έρχαρτ στους ουρανούς
Η Έρχαρτ δεν ήθελε να συνεχίσει να ασχολείται με την κοινωνική εργασία, η οποία ήταν αποδεκτή καριέρα για μια γυναίκα της εποχής της. Το όνειρό της ήταν να γίνει αεροπόρος.
Η πρώτη φορά που είδε αεροπλάνο στη ζωή της ήταν το 1907, σε έκθεση. Η 10χρονη δεν εντυπωσιάστηκε από το θέμα, καθώς ήταν ένα σκουριασμένο και αδιάφορο κατασκεύασμα.
Το 1920, όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια, παρακολούθησε με τον πατέρα της αεροπορικό σόου, στο οποίο πιλότοι επιδείκνυαν τις δεξιότητες τους.

Η Νέτα Σνουκ και η Αμέλια Έρχαρτ μπροστά από το Kinner Airster της Έρχαρτ, το 1921. Wikipedia
Την επόμενη μέρα της εκδήλωσης, η Αμέλια συμμετείχε ως επιβάτιδα σε πτήση 10 λεπτών με τον πιλότο ακροβατικών Φρανκ Χοκς. Η ίδια εξομολογήθηκε:
«Μόλις απογειωθήκαμε, ήξερα ότι έπρεπε να πετάξω κι εγώ»
Ζήτησε από τους γονείς της να της επιτρέψουν να παρακολουθήσει μαθήματα πτήσης και κανόνισε να τη διδάξει μία από τις λίγες γυναίκες πιλότους της εποχής, η δοκιμαστική πιλότος Νέτα Σνούκ.
Το 1923, πήρε την άδεια πιλότου από τη Fédération Aéronautique Internationale, το επίσημο όργανο της αθλητικής αεροπορίας. Ήταν μόλις η 16η γυναίκα που κατάφερε να αποκτήσει την άδεια.
Η πτήση που έφερε την καταξίωση
Η Έρχαρτ έκανε διάφορες δουλειές για να βρει χρήματα για την εκπαίδευσή της και να αγοράσει το πρώτο της αεροπλάνο. Συμμετείχε και στο τοπικό παράρτημα της Εθνικής Αεροναυτικής Ένωσης. Στο μεταξύ, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και είχε θέματα υγείας.

Φωτογραφία από την άδεια πιλότου υπ’ αριθ. 6017 της Έρχαρτ, η οποία φυλάσσεται μόνιμα στο Μουσείο Γυναικών Πιλότων των Ninety-Nines. Wikipedia
Το 1928, ζητήθηκε από την Αμέλια Έρχαρτ να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα διέσχιζε τον Ατλαντικό Ωκεανό με αεροπλάνο.
Το επικίνδυνο αυτό ταξίδι πραγματοποιήθηκε από τον πιλότο Βίλμερ Στουλτζ και τον συγκυβερνήτη Λούις Γκόρντον, οι οποίοι έλαβαν κανονική αμοιβή. Η Έρχαρτ, αντίθετα, συμμετείχε ως απλήρωτη επιβάτιδα.
Η ίδια ήθελε να αναλάβει τον χειρισμό του αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της πτήσης, όμως η κακή ορατότητα και οι αποφάσεις του πληρώματος την εμπόδισαν να βρεθεί πίσω από το πηδάλιο. Παρ’ όλα αυτά, το εγχείρημά της ήταν ιστορικό και χάρη σε αυτό, η Αμέλια Έρχαρτ έγινε αμέσως ένα πασίγνωστο όνομα.
Η “Λέιντι Λίντι”
Η Έρχαρτ αξιοποίησε τη φήμη της για να ενισχύσει την αεροπορία και να στηρίξει τις γυναίκες στον χώρο. Συνεργάστηκε με διασημότητες για να χρηματοδοτήσει πτήσεις και έγραψε άρθρα που ενέπνεαν γυναίκες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Καθιέρωσε ακόμα και μόδες, όπως ένα τουρμπάνι εμπνευσμένο από το κράνος της. Συνέχισε να πετά και έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 1932, μετά τη σόλο υπερατλαντική της πτήση, έφτασε στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, γράφοντας ιστορία. Την αποκαλούσαν «Λέιντι Λίντι» λόγω της ομοιότητάς της με τον Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο οποίος διέσχισε μόνος και χωρίς στάση τον Ατλαντικό με το αεροπλάνο του.
Αφού παντρεύτηκε τον εκδότη Τζορτζ Πάτναμ, ξεκίνησε να κατακτά πρωτιές, όπως η πρώτη σόλο πτήση γυναίκας πάνω από τον Ατλαντικό. Στη συνέχεια, έγινε και η πρώτη που πέταξε μόνη πάνω από τον Ειρηνικό.
Αρχική εικόνα: Wikipedia
Τα ρεκόρ των πουλιών. Ποια πετάνε κοντά στα αεροπλάνα και ποια ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 600 χλμ!

Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτή είναι η πιο ακριβή πόλη σε όλο τον κόσμο. 39 χιλ δολάρια το τετραγωνικό για ένα διαμέρισμα
- Προσποιούταν τον ταξιτζή και χρέωσε 2.000 ευρώ για μια διαδρομή 25 λεπτών. Κράτησε ομήρους τους επιβάτες
- Αυστραλία. Καθελκύστηκε το μεγαλύτερο ηλεκτρικό πλοίο στον κόσμο. Eίναι το μεγαλύτερο ηλεκτροκίνητο όχημα της ιστορίας
- Άγνωστοι βανδάλισαν τον Λευκό Πύργο. Έκαναν γκράφιτι με κίτρινα γράμματα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ