Για “αναγκαστική λιμοκτονία” από το Ισραήλ έκανε λόγο ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, σχετικά με τους κατοίκους της Γάζας. Σημείωσε ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου, λέγοντας: “Προφανώς, αυτά είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να κρίνουν τα δικαστήρια και, τελικά, για να κρίνει η ιστορία”.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ επέτρεψε τη μερική είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από σχεδόν τρεις μήνες αυστηρού αποκλεισμού. Παράλληλα, επανεκκίνησε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, βάζοντας τέλος σε δίμηνη περίοδο εκεχειρίας με τη Χαμάς. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα μέτρα αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης προς τη Χαμάς για την απελευθέρωση των 58 ομήρων, από τους οποίους τουλάχιστον 20 εκτιμάται ότι βρίσκονται εν ζωή.
«Βλέπουμε τρόφιμα να βρίσκονται στα σύνορα και να μην επιτρέπεται η είσοδος, ενώ υπάρχει πληθυσμός στην άλλη πλευρά που λιμοκτονεί», ανέφερε ο Φλέτσερ.
Ο κ. Φλέτσερ εξέφρασε τη λύπη του για προηγούμενη δήλωση του ΟΗΕ, η οποία προειδοποιούσε για τον πιθανό θάνατο 14.000 βρεφών μέσα σε 48 ώρες στη Γάζα, αν δεν δινόταν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια — δήλωση που αργότερα αποσύρθηκε. Τόνισε τη σημασία της ακρίβειας στη διατύπωση παρόμοιων ανακοινώσεων.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τον Καναδά, άσκησαν κριτική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, ζητώντας την άμεση διακοπή των επιθέσεων και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απάντησε ότι τέτοιου είδους επικρίσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Χαμάς.
Στις 14 Μαΐου, ο κ. Φλέτσερ απηύθυνε έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη γενοκτονία, επικαλούμενος αναφορές για «αναγκαστικό εκτοπισμό, λιμό, βασανιστήρια και μαζικούς θανάτους». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στη Ρουάντα, στη Σρεμπρένιτσα και στη Σρι Λάνκα, μας είπαν μετά ότι δεν δράσαμε εγκαίρως».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε τις δηλώσεις του κ. Φλέτσερ, κάνοντάς λόγο για «συκοφαντία αίματος» και κατηγορώντας τον ότι αναπαράγει τη ρητορική της Χαμάς. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τη στάση του, δηλώνοντας ότι σκοπός του ήταν να κινητοποιηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια, δεδομένου του περιορισμένου χρονικού περιθωρίου.
Ο κ. Φλέτσερ ζήτησε την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς, λέγοντας: «Δεν ξέρω πλέον ποιος είναι ο στόχος αυτού του πολέμου». Ο Φλέτσερ απέρριψε τις κατηγορίες περί υφαρπαγής της βοήθειας από τη Χαμάς. «Θέλουμε η βοήθεια να φτάσει στους πολίτες, όχι στη Χαμάς», δήλωσε, τονίζοντας τη σημασία της ουδετερότητας και ανεξαρτησίας των ανθρωπιστικών ενεργειών.
Αρχική εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΡΑ/HAITHAM IMAD
“Χτύπησε” ξανά ο Bansky. Ένας φάρος το αινιγματικό έργο του. Άγνωστη η τοποθεσία του
Sold out μέσα σε δύο ώρες η συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ
Μεξικό. Συγκρότημα δολοφονήθηκε σε άδειο οικόπεδο. Νόμιζαν ότι πήγαιναν να παίξουν μουσική

Ειδήσεις σήμερα:
- «Ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει τη Μόσχα» σύμφωνα με τους Financial Times. Το ρεπορτάζ
- Σε αναστολή καθηκόντων ο ιατροδικαστής Πάτρας και ο προϊστάμενος γραμματέας. Η εμπλοκή στην υπόθεση Μουρτζούκου
- Πέθανε ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής. Αγαπήθηκε μέσα από το ρόλο του “κακού” στο “Πάρα Πέντε”
- Πέτρος Φιλιππίδης. Ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή για δύο απόπειρες βιασμού. Αφέθηκε ελεύθερος
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ