Οι 22 τοποθεσίες που φέρουν το όνομα Αθήνα στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανικές Τροία, Σπάρτη, Κόρινθος και Καρχηδόνα. Πως προέκυψαν

Οι 22 τοποθεσίες που φέρουν το όνομα Αθήνα στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανικές Τροία, Σπάρτη, Κόρινθος και Καρχηδόνα. Πως προέκυψαν

Γράφει ο συνεργάτης μας, ιστορικός ερευνητής Στέφανος Μίλεσης

Μια μικρή πολιτεία της Δυτικής Βιργινίας έλαβε την ονομασία Αθήνα το 1837 καθώς αυτή επέλεξε το ταχυδρομείο. Το αμερικανικό ταχυδρομείο είναι εκείνο που υπήρξε ανάδοχος των νέων πόλεων, που εμφανίζονταν στο χάρτη την εποχή του μεγάλου εποικισμού της Αμερικής.

Πόλη Αθήνας Δυτική Βιργινία (Πηγή: Wikipedia)

Το ταχυδρομείο αποφασίζει με βάση έναν μοναδικό κανόνα

Το ταχυδρομείο είχε την εξουσιοδότηση να ονοματίζει ελεύθερα, αποδίδοντας σπουδαία και τρανά ονόματα της αρχαιότητας ή άλλων ευρωπαϊκών πόλεων σε ασήμαντες πολίχνες στη μέση του πουθενά. Οι ονοματοθεσίες είχαν έναν μοναδικό κανόνα. Να μην υπάρχει ίδιο όνομα στην ίδια πολιτεία!

Έτσι μπορούσε το αμερικανικό ταχυδρομείο να αποδίδει ελεύθερα το όνομα Τροία, Αθήνα, Σπάρτη, Κόρινθος, Θήβα ή όποια άλλη ονομασία επιθυμούσε αρκεί να μη βρισκόταν σε χρήση στην ίδια πολιτεία!

Η εξουσία αυτή αποδόθηκε στο αμερικανικό ταχυδρομείο καθώς λίγο καιρό πριν νεοσύστατες πόλεις εμφανίζονταν με δύο και τρία ονόματα λόγω διαφωνίας των κατοίκων τους ή λόγο απόδοσης ονομασίας που δεν εξέφραζε το αμερικανικό πνεύμα του εποικισμού.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Αθήνας της πολιτείας Ουισκόνσιν

Εποικίστηκε το 1839 από μια ομάδα πωλητών δερμάτων ζώων και η πρόταση για την αρχική της ονομασία ήταν “Οσκός” που σημαίνει “Οπλή το κραταιού”. Κι αυτό διότι στην περιοχή επικρατούσαν αριθμητικά οι ντόπιοι Αμερικανοί οι οποίοι διατήρησαν την αρχική ονομασία της περιοχής προς τιμή του αρχηγού της φυλής.

Όμως αυτό δεν εξέφραζε το αμερικανικό πνεύμα κι έτσι το ταχυδρομείο και πάλι επικράτησε αποδίδοντας το όνομα Αθήνα.

Δημαρχείο Αθήνας στην Τζώρτζια (Πηγή: Wikipedia)

Κόρινθος για τα μεγάλα σταυροδρόμια

Το ταχυδρομείο με βάση τον ανωτέρω κανόνα ευθύνεται για περισσότερες από 2.200 κλασικές ονομασίες που υπάρχουν σήμερα στην Αμερική που περιλαμβάνουν 31 Τροίες, 22 Αθήνες, 20 Σπάρτες και 19 Καρχηδόνες!

Τα μεγάλα σταυροδρόμια της Αμερικής συνήθιζε το ταχυδρομείο να τους δίνει το όνομα Κόρινθος, καθώς η ελληνική Κόρινθος θεωρείτο στην εποχή της το μεγαλύτερο σταυροδρόμι του ελληνισμού.

Οι δύο πιο γνωστές πόλεις των ΗΠΑ που φέρουν την ονομασία “Αθήνα” είναι η Αθήνα της Τζώρτζια και η Αθήνα του Οχάιο

Η Αθήνα της Γεωργίας (Τζώρτζια) αποτελεί από το 1801 έδρα του Πανεπιστημίου της Γεωργίας και είναι γνωστή σε όλη την Αμερική για την νεοκλασική της αρχιτεκτονική. Οι κάτοικοι αυτά τα δύο στοιχεία θεωρούν πως επέδρασαν στο να λάβει η πόλη τους αυτό το όνομα.

Η Αθήνα του Οχάιο διαθέτει φυσικές καλλονές και πανεπιστήμιο χωρίς όμως να έχει κάποιον άλλο ιδιαίτερο λόγο λήψης της ονομασίας.

Δρόμος στην Αθήνα του Οχάιο (Πηγή: Wikipedia)

Υπάρχουν φυσικά και αποδόσεις ονομασιών για τις οποίες δεν ευθύνεται το Ταχυδρομείο. Τον Ιανουάριο του 1789 ένας δάσκαλος συγκέντρωσε τους κατοίκους του Βάντερχάιντεν Φέρρυ κι ύστερα από δίωρη θυελλώδη συνεδρίαση τους έπεισε να μετονομάσουν την πολίχνη τους σε Τροία για λόγους κύρους.

Οι 22 Αθήνες των ΗΠΑ

Το παράξενο σήμερα είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι κάτοικοι των πόλεων που φέρει την ονομασία “Αθήνα” πιστεύουν πως αποδόθηκε όχι τυχαία αλλά λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Η κατάσταση που ακολουθεί δεν περιλαμβάνει μόνο πόλεις με το όνομα Αθήνα (αυτές ανέρχονται σε 16) αλλά τοποθεσίες (συνοικίες, γειτονιές, κομητείες κ.ο.κ.) που φτάνουν ως προς τον αριθμό τις 22.

Αθήνα της Αλαμπάμα

Η πόλη αρχικά ονομαζόταν Athenson. Ο πρώτος δήμαρχος της πόλης ήταν ο Samuel Tanner, και η περιοχή Tanner, νότια της Αθήνας, ονομάστηκε προς τιμήν του.

Δικαστήριο Αθήνας στην Αλαμπάμα (Πηγή: Wikipedia)

Αθήνα του Αρκάνσας

Μικρή κοινότητα σταυροδρόμι, που βρίσκεται στη συμβολή των αυτοκινητοδρόμων 84 και 246 του Αρκάνσας.

Αθήνα της Καλιφόρνια

Συνοικία στην περιοχή του Νότιου Λος Άντζελες της κομητείας του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια, με πληθυσμό 9.101 κατοίκους στην απογραφή του 2000.

Αθήνα της Τζώρτζια

Στα τέλη του 18ου αιώνα, ένας εμπορικός οικισμός στις όχθες του ποταμού Oconee που ονομαζόταν Cedar Shoals. Ανάδοχος της νέας της ονομασίας στάθηκε ο Milledge που ονόμασε την γύρω περιοχή Αθήνα από την πόλη που φιλοξενούσε την Πλατωνική Ακαδημία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη στην Κλασική Ελλάδα. Από τις περιοχές για τις οποίες δεν ευθύνεται το ταχυδρομείο.

Αθήνα του Ιλινόις

Ο Συνταγματάρχης Μάθιου Ρότζερς, πρώην ηγέτης της πολιτοφυλακής της πολιτείας της Νέας Υόρκης, εγκαταστάθηκε κοντά σε αυτό που αργότερα θα γινόταν γνωστό ως Άθενς του Ιλινόις περίπου το 1820. Έφτιαξε την πρώτη καλύβα από ξυλεία από σανίδες και πριστή σανίδα σε αυτήν την περιοχή. Μέχρι το 1822, οι έποικοι στην περιοχή διατηρούσαν τη δική τους ταβέρνα, κατάστημα και σιδηρουργείο.

Αθήνα της Ιντιάνα

Οικισμός που αρχικά έφερε την ονομασία Hoover Station. Το όνομα άλλαξε σε Αθήνα στις 28 Μαΐου 1896

Είσοδος δημαρχείο Αθήνας στην Λουιζιάνα (Πηγή: Wikipedia)

Αθήνα του Κάνσας. Σε ταχυδρομική χρήση μέχρι το 1950.

Αθήνα του Κεντάκι. Kοινότητα που κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1786 με την ονομασία Cross Plains. Ονομάστηκε Αθήνα το 1826.

Αθήνα της Λουιζιάνα. Η Αθήνα είναι ένα χωριό στην ενορία Κλάιμπορν. Ο πληθυσμός ήταν 249 κάτοικοι στην απογραφή του 2010

Αθήνα του Μέιν. Η Αθήνα είναι μια πόλη στην κομητεία Σόμερσετ του Μέιν. Ο πληθυσμός της ήταν 952 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2020

Αθήνα του Μίσιγκαν. Xωριό στην κομητεία Καλχούν στην πολιτεία του Μίσιγκαν. Ο πληθυσμός ήταν 936 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2020.

Αθήνα του Μίσιγκαν (Πηγή: Wikipedia)

Αθήνα της Μινεσότα. Κοινότητα στην κομητεία Isanti.

Αθήνα του Μισούρι

Ιδρύθηκε το 1844 και στιγματίστηκε από μάχες του Αμερικανικού Εμφυλίου. Το 1962, οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν το Πάρκο της Μάχης των Αθηνών, το οποίο δωρήθηκε στην πολιτεία του Μιζούρι το 1975.

Πάρκο μάχης Αθηνών Μισούρι (Πηγή: Wikipedia)

Αθήνα της Μοντάνα

Αθήνα της Νέας Υόρκης. Ιδρύθηκε το 1815 και έχει πληθυσμό 3.916 κατοίκους.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας στην Νέα Υόρκη (Πηγή: Wikipedia)

Αθήνα του Οχάιο

Οι πρώτοι μόνιμοι Ευρωπαίοι άποικοι έφτασαν στην Αθήνα το 1797. Το Πανεπιστήμιο του Οχάιο ιδρύθηκε το 1804, το πρώτο δημόσιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Βορειοδυτική Επικράτεια. Για αυτό και οι κάτοικοί της έχουν την πίστη πως η ονομασία της πόλης τους προήλθε λόγω του πανεπιστημίου που ταυτίστηκε στην περιοχή με το αρχαίο κέντρο μάθησης, την Αθήνα, Ελλάδα.

Αθήνα της Πενσιλβανία

Η περιοχή περιλαμβάνει 97 κτίρια που χρονολογούνται μεταξύ περίπου 1801 και 1935 και περιλαμβάνουν αξιοσημείωτα παραδείγματα παραδοσιακής και υψηλής αρχιτεκτονικής.

Αθήνα του Τενεσί

Εκεί ζούσαν ιθαγενείς Αμερικανοί από την φυλή Τσερόκι. Οι κάτοικοι πιστεύοην πως το όνομα της πόλης τους μπορεί να έχει σχέση λόγω τοπογραφικών ομοιοτήτων.

Πινακίδα μάχης των Αθηνών του Τένεσι (Αρχείο Wikipedia)

Αθήνα του Τέξας

Με 13.000 κατοίκους. Κατά το “Τέξας γίναμε” που συνηθίζουμε στην Αθήνα να λέμε περιγράφοντας την εγκληματικότητα, ίσως και εκεί να λένε “Αθήνα γίναμε…”

Αθήνα του Τέξας (Πηγή: Wikipedia)

Αθήνα του Βέρμοντ. Μικρή πόλη 380 κατοίκων.

Αθήνα της Δυτικής Βιργινίας. Η κοινότητα αρχικά ονομάστηκε Κόνκορντ. Επειδή όμως το ταχυδρομείο ανακάλυψε κι άλλη κοινότητα με το ίδιο όνομα στην ίδια πολιτεία το όνομα άλλαξε σε Αθήνα.

Αθήνα του Ουισκόνσιν. Η περίπτωση αυτή θεωρείται ακόμα πιο προχωρημένη καθώς η Αθήνα του Ουισκόνσιν με τους 1000 κατοίκους της βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια του Μαραθώνα!

Απλά να αναφερθεί πως Αθήνα υπάρχει και στον διπλανό Καναδά!  Βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα βόρεια του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου και περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Οτάβα. Με αγροτικό παρελθόν, γιορτή καλαμποκιού, εκθέσεις τρακτέρ και τα σχετικά…

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr