Συνδυάζοντας την αυτοκριτική με τη δράση ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να ξεπεράσει τη δύσκολη καμπή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την κυβέρνηση και να πείσει τους πολίτες που μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης έχουν ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί μετωπικά με παθογένειες δεκαετιών ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Το μήνυμά του για τη διαχείριση της κρίσης είναι σαφές, στο εξής δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και λάθη.
Εξού και στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη σκιά των 4 παραιτήσεων εξέπεμψε σε σκληρή γλώσσα χαράσσοντας μία κόκκινη γραμμή απέναντι σε «παλαιοκομματικές συμπεριφορές», θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάκτηση των επιδοτήσεων που έλαβαν επιτήδειοι παρανόμως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ανακοινώνοντας τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με τη συμμετοχή στελεχών της οικονομικής αστυνομίας και της ΑΑΔΕ.
«Δεν διστάζω να αναλάβω το βάρος της ευθύνης και στο όνομα όσων κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει. Όμως, οι δομές του χρειάζονται κάποτε να μεταρρυθμιστούν, έστω και αν αυτό σημαίνει κόστος. Πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν πια τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε», τόνισε.
Οι τρεις άξονες στη στρατηγική του Μαξίμου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου εδράζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Στη διεκδίκηση των χρημάτων απ’ όσους έλαβαν αγροτικές επιδοτήσεις που δεν δικαιούνταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην αισθανθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι ότι θα πληρώσουν εκείνοι το «μάρμαρο» για το οποίο στρέφουν τα βέλη τους και στη ΝΔ μετά τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στην υπόμνηση των πρωτοβουλιών της για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την απορρόφησή του από την ΑΑΔΕ πριν διαβιβαστεί η επίμαχη δικογραφία στη Βουλή, ώστε να καταδειχτεί η προσπάθεια ανάταξης που έκανε πριν τις εξελίξεις. Και στην ανάδειξη, παράλληλα με την ειλικρίνεια αναγνώρισης των λαθών, των εκσυγχρονιστικών βημάτων που έχουν γίνει επί διακυβέρνησής της, από την ψηφιοποίηση του κράτους που βάζει τέλος στο ρουσφέτι και εξυπηρετεί κάθε πολίτη χωρίς κομματικά γυαλιά μέχρι την ενίσχυση των μισθών, τη μείωση της φορολογίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η τριπλή αυτή στρατηγική επιχειρεί να απαντήσει στο πλήγμα που είναι σαφές ότι έχει υποστεί το μεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης από τις πελατειακές λογικές που αποκαλύπτουν οι διάλογοι που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. «Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τη λογική του συμψηφισμού, ούτε αρκεί να λέμε ότι αυτές οι ψηφοθηρικές πρακτικές ήταν διαχρονικές, γίνονταν από άλλες παρατάξεις. Οι πολίτες μάς ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, όχι για να τα διαιωνίσουμε», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ταυτοχρόνως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε χθες τέλος στα σενάρια περί νέων παραιτήσεων στη σκιά διαλόγων των διευθυντών των γραφείων του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα. Με φόντο νέους διαλόγους που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας με αναφορές στο όνομα του κ. Κεφαλογιάννη, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τεκμαίρουν ότι ο ίδιος όχι απλώς δεν ενεπλάκη ποτέ σε ρουσφέτια αλλά αγνόησε επιδεικτικά τις πιέσεις. Ενώ για τον κ. Κέλλα υπογραμμιζόταν πως αν υπήρχε κάτι πολιτικά μεμπτό θα είχε βρεθεί ήδη στην έξοδο.
Το επόμενο διάστημα πάντως η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει αποφάσεις ως προς τη στάση της έναντι μίας Προανακριτικής Επιτροπής για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη που προανήγγειλε ότι θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Με τα υφιστάμενα δεδομένα πάντως η ΝΔ δείχνει απρόθυμη για Προανακριτική αναφορικά με τον κ. Βορίδη ενώ για τον κ. Αυγενάκη αξιολογούνται ακόμα τα στοιχεία της δικογραφίας και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Η κυβερνητική πλειοψηφία πάντως δεν αναμένεται να καταθέσει δική της πρόταση όπως είχε πράξει με τους Χρήστο Τριαντόπουλο και Κώστα Καραμανλή. Θα επιχειρηματολογήσει επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ με την οποία αυτή τη στιγμή δεν δείχνει διάθεση να συναινέσει.
«Σε περίπτωση που υπάρχουν πραγματικά στοιχεία, γιατί η μελέτη αυτής της δικογραφίας και σε ποινικό επίπεδο συνεχίζεται από την Κυβέρνηση, δεν θα κρύψουμε τα λόγια μας. Αλλά δεν θα ποινικοποιήσουμε μια προβληματική πολιτική συμπεριφορά, ντε και καλά επειδή το θέλει η αντιπολίτευση», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης στον Realfm δίνοντας τον τόνο.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης που είπε στα Παραπολιτικά FM ότι «Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να κρύψει. Μένουμε μακρυά τόσο από το κυνήγι μαγισσών από τη μια πλευρά όσο και από τη συγκάλυψη από την άλλη, όταν έρθει η ώρα της όποιας συζήτησης στη Βουλή».
Σε μια προσπάθεια πάντως να μην μονοπωλήσει την ατζέντα η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν σημαντικά νομοσχέδια όπως το «μικρό Ταμείο Ανάκαμψης» άνω των 8 δις ευρώ, αλλά και το εργασιακό νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων.
Ειδήσεις σήμερα:
- Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στο Σουφλί Σέρρων. Πυρκαγιά και σε χώρο απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο Αττικής
- ΟΠΕΚΕΠΕ. Το σχέδιο του Μαξίμου για την ανάκτηση των παράνομων επιδοτήσεων
- Magenta Moments: Νέο πρόγραμμα επιβράβευσης της COSMOTE TELEKOM με προνόμια, δώρα και αποκλειστικές προσφορές
- Εντυπωσιακό «τσουνάμι από σύννεφα» στην τσουνάμι από σύννεφα. Τι είναι το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο roll cloud
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ