Ο φουστανελοφόρος γέροντας που πολέμησε στο αντάρτικο και παρέλασε πρώτος στην ελεύθερη Λαμία. Πως βρέθηκε με τον Βελουχιώτη

Ο φουστανελοφόρος γέροντας που πολέμησε στο αντάρτικο και παρέλασε πρώτος στην ελεύθερη Λαμία. Πως βρέθηκε με τον Βελουχιώτη

Στην επιχρωματισμένη φωτογραφία του 1944 ο γερο-Τσεκούρας μιλάει  στη Βίνιανη μπροστά σε ομάδα ανταρτών και πολιτών για τις εκλογές του 1944.

Ήταν ο σημαιοφόρος της ομάδας του Άρη Βελουχιώτη και εκείνος τον αποκαλούσε «πατέρα». Και όμως, αυτός ο αποφασισμένος άντρας στην αρχή δεν έγινε αμέσως δεκτός στις αντιστασιακές ομάδες του Παρνασσού.

Ο γερο-Τσεκούρας καταγόταν από το Καπνοχώρι. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Καρβέλης και μέσα στην δοκιμασία του αντάρτικου έγινε ο “ψυχοπατέρας” του Βελουχιώτη.

Όταν τον ρώτησε ο Άρης πώς θα κατάφερνε να ακολουθεί στις πορείες τους νεότερους αντάρτες, εκείνος του είπε “πάρτε με μαζί σας, καπετάνιε, κι αν δείτε πως δεν μπορώ, διώξτε με”.

Ο γέροντας ακολούθησε το αντάρτικο μέχρι το τέλος!

Ο γερο – Τσεκούρας, ο γηραιότερος αντάρτης του ΕΛΑΣ, στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας! (φωτο: Σπύρος Μελετζής)

Ο γερο-Τσεκούρας κατετάγη αντάρτης όταν οι Ιταλοί εκτέλεσαν τους γαμπρούς του, που κατέδωσαν Έλληνες προδότες. Ο ίδιος έλεγε:

“Δυο φαμελιές μου χάλασαν οι κερατάδες… Όταν τους φτάσω 100, θα γυρίσω κι εγώ στο σπίτι μου”.

Ο παπα- Ανυπόμονος (πατέρας Γερμανός), ο ιερέας που εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ και υπήρξε ένας από τους πιστότερους συντρόφους του Άρη Βελουχιώτη, έγραψε για τον γερο-Τσεκούρα στα απομνημονεύματά του:

“Πρώτη φορά έβλεπα τόσους αντάρτες μαζεμένους και ήσαν ντυμένοι μ’ ένα σωρό διαφορετικές ντυμασιές: Άλλος φόραγε φουστανέλλα, άλλος ντουλαμά, άλλος ιταλική στολή, άλλος γερμανική, άλλος αγγλική. Ένα σωστό μωσαϊκό από ντυμασιές και οπλισμό.

Ανάμεσα σε όλους ξεχώριζε ο γερο-Τσεκούρας. Αυτός φορούσε φουστανέλα, κάλτσες, καλτσοδέτες με φούντες, τσαρούχια με φούντες και φέσι κόκκινο. Είχε και ωραία γενειάδα. Αυτός ήταν ο σημαιοφόρος της ομάδος του Άρη. Ο Άρης τον έλεγε «Πατέρα» κι εκείνος τον προσφωνούσε «Παιδί μου, Άρη».

Γερο-Τσεκούρας (Νίκος Καρβέλης από το Καπνοχώρι, 70 ετών). Ήταν ο σημαιοφόρος της ομάδος του Άρη. Ο Άρης τον αποκαλούσε «πατέρα» κι εκείνος τον προσφωνούσε «παιδί μου, Άρη».

Αυτός, λοιπόν, ο γερο-Τσεκούρας κράταγε τη σημαία την ελληνική, και στον ιστό της είχε Σταυρό μπρούτζινο που λαμποκοπούσε. Δεν είχε έλθει ακόμη, βλέπετε, η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» των τεκτόνων – μασώνων απριλιανών συνταγματαρχών, για να αφαιρέσει από τον ιστό της ελληνικής σημαίας τον Σταυρό… Η σημαία που κράταγε ο γερο-Τσεκούρας είχε και γράμματα επάνω που έλεγαν: «Ελευθερία ή Θάνατος»!”, έγραφε ο παπα- Ανυπόμονος.

Αργότερα παρέλασε πρώτος μαζί με ομάδα μαυροσκούφηδων του Άρη Βελουχιώτη στην ελεύθερη Λαμία. Τον αποτύπωσε ο φακός του Dmitri Kessel στις 29 Οκτωβρίου 1944.

Ο καπετάν Τσεκούρας με καλογερικό σκούφο περνά με σχηματισμό μαυροσκούφηδων μπροστά από την Μητρόπολη της Ευαγγελιστρίας στη Λαμία. Η φωτογραφία του Dmitri Kessel

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr