Η αρχαία πόλη φάντασμα με το υψηλότερο θέατρο του αρχαίου κόσμου. Βρίσκεται στην Μικρασία και δεν έχει γίνει ποτέ ανασκαφή

Η αρχαία πόλη φάντασμα με το υψηλότερο θέατρο του αρχαίου κόσμου. Βρίσκεται στην Μικρασία και δεν έχει γίνει ποτέ ανασκαφή

Κοντά στην Αττάλεια της Τουρκίας, στην ιστορική πόλη της Τερμησσού, βρίσκεται το ψηλότερο θέατρο του αρχαίου κόσμου, σε υψόμετρο 1.066 μέτρων. 

Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του ρωμαϊκού θεάτρου της ελληνιστικής περιόδου, με αμφιθεατρικό σχήμα, κυκλική πλατεία στο κέντρο, τη γνωστή και ως ορχήστρα και κερκίδες που χωρίζονται από ένα διάζωμα, επιτρέποντας τη χωρητικότητα περίπου 4-5.000 θεατών.

Αν και βρίσκεται σε μια περιοχή της Μικράς Ασίας, με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, ο χώρος δεν έχει ανασκαφεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Οι “βάρβαροι Τερμησσείς”

Η Τερμησσός ήταν πόλη της Πισιδίας, χτισμένη σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού Σολυμό ή Γκιουλούκ Νταγί, όπως ονομάζεται σήμερα, στην οροσειρά του Ταύρου. Η Τερμησσός ήταν ξακουστή για τους “βάρβαρους Τερμησσείς”, τους οποίους λέγεται ότι φοβήθηκε μέχρι και ο Μέγα Αλέξανδρος.

Σύμφωνα με τον αρχαίο ιστορικό Αρριανό, 

“Οἱ δὲ ἄνθρωποι οὗτοι τὸ μὲν γένος Πισίδαι εἰσὶ βάρβαροι, χωρίον δὲ οἰκοῦσιν ὑπερύψηλον καὶ πάντῃ ἀπότομον, καὶ ἡ ὁδὸς παρὰ τὴν πόλιν χαλεπή”

Το 333 π.Χ, ο Μακεδόνας στρατηλάτης, αφού είχε κατακτήσει τα παράλια της Παμφυλίας, αποφάσισε να στραφεί προς τη Φρυγία μέσα από την ορεινή Πισιδία και αναγκαστικά από το απόρθητο φρούριο της Τερμησσού.

Μόλις έφτασε κοντά στην πλαγιά του βουνού αντίκρυσε τους Τερμησσείς να φρουρούν όλες τις γύρω κορφές, περιμένοντας να επιτεθούν σε όποιον τολμήσει να πλησιάσει και να απειλήσει την κυριαρχία τους.

Ιστορικός χάρτης της Μ. Ασίας (Πηγή: Wikipedia)

Ο Μ. Αλέξανδρος φοβήθηκε

Το πέρασμα ήταν στενό και οι Τερμησσείς πολλοί και αποφασισμένοι. Ο Μ. Αλέξανδρος συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να επιτεθεί. Κατάφερε, όμως, με ένα τέχνασμα να στρατοπεδεύσει έξω από την πόλη, αναγκάζοντας τελικά τους ανυπόταχτους Τερμησσείς να οχυρωθούν εντός της πόλης. Αυτό ήταν αρκετό για την ώρα. Συνέχισε την πορεία του προς τα βόρεια, αφήνοντας το σχέδιο για την άλωση της Τερμησσού για το μέλλον.

Η πόλη εκτιμάται ότι εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους κατοίκους της, κάποια στιγμή τον 5ο αι. μ.Χ, πιθανότατα μετά από ισχυρό σεισμό.

Σήμερα, περπατώντας κανείς στην Τερμησσό θα συναντήσει ερείπια της αρχαίας αγοράς, τη Βασιλική Οδό και απομεινάρια του ελληνιστικού τείχους. Μερικά αιωνόβια κτίρια στέκουν ακόμη αγέρωχα και περικυκλωμένα από τις περικοκλάδες των κισσών στην περιοχή που υπήρχε το Υδραγωγείο, το οποίο πιστεύεται ότι καταστράφηκε στον μεγάλο σεισμό.

Ερειπωμένο κτίριο της Τερμησσού. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Σολίμους που αναφέρονται στην Ιλιάδα του Ομήρου σε σχέση με το θρύλο του Βελλεροφώντα. (Πηγή: Wikipedia)

Λόγω του φυσικού και ιστορικού πλούτου της, έχει συμπεριληφθεί σε εθνικό πάρκο που φέρει το όνομά της, το Εθνικό Πάρκο Όρους Γκιουλούκ-Τερμησσός.

Πάνω από την Τερμησσό πέταξε ο Βελλερεφόντης

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, από την περιοχή πέρασε ο Βελλερεφόντης πάνω στον Πήγασο, κυνηγώντας τη Χίμαιρα, την οποία λέγεται ότι εξέτρεφε ο βασιλιάς της γειτονικής πόλης, Καρία, Αμισόδωρος. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως σε αυτό το μυθικό κυνηγητό οφείλεται η μόνιμη ομίχλη που σκεπάζει την πόλη της Τερμησσού.

Κατά τον Ησίοδο, το μυθικό τέρας με το σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και ουρά φιδιού, ήταν κόρη του Τυφώνα και της Έχιδνας. Αργότερα, η Χίμαιρα ενώθηκε με τον Όρθρο και απόγονοί τους ήταν το Λιοντάρι της Νεμέας και η Σφίγγα.

Ετρουσκικό γλυπτό που παριστάνει Χίμαιρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας (Πηγή: Wikipedia)

Τελικά ο Βελλερεφόντης κατόρθωσε να σκοτώσει το τέρας. Κατά μία εκδοχή τη χτύπησε με το ακόντιό του ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι χρησιμοποίησε μολύβι, το οποίο έλιωσε από την καυτή της ανάσα και την σκότωσε.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από: ΤΕΡΜΗΣΣΟΣ, Φυλαγμένη πίσω από τα πέπλα της ομίχλης, Δούκας Δούκας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.