Ρώσος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου φιλοξενεί Ουκρανούς πρόσφυγες στη Σερβία

Ρώσος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου φιλοξενεί Ουκρανούς πρόσφυγες στη Σερβία

Ο Μιχαήλ Γκολούμπτσοφ, Ρώσος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου φιλοξενεί Ουκρανούς πρόσφυγες στο χωριό Μπατοτσίνα της Σερβίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, o Γκολούμπτσοφ φιλοξενεί μέχρι τώρα 34 Ουκρανούς πρόσφυγες και αναμένει περισσότερους.

Ο Γκολούμπτσοφ, πρώην μηχανικός κατασκευών, άφησε τη χώρα του το 2014 λόγω της «απαράδεκτης», όπως ο ίδιος λέει, προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Πλέον, διευθύνει ένα λιτό αλλά φιλόξενο ξενοδοχείο στους καταπράσινους λόφους της κεντρικής Σερβίας.

«Στην αρχή του πολέμου, ήμουν σε σοκ και ντρεπόμουν τόσο πολύ. Αυτό που μπορώ να κάνω τώρα είναι να βοηθήσω με κάποιο τρόπο τους Ουκρανούς», δήλωσε ο 58χρονος ιδιοκτήτης στο Reuters.

Πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, οι πελάτες του Γκολούμπτσοφ ήταν κυρίως άνθρωποι που ταξίδευαν από την πόλη στην ύπαιθρο για το Σαββατοκύριακο.

Τώρα τα περισσότερα δωμάτια καταλαμβάνονται από Ουκρανούς πρόσφυγες. Οι τελευταίοι μπορούν να μείνουν στο ξενοδοχείο του δωρεάν και για όσο χρόνο χρειάζεται.

«Τα πρώτα επτά άτομα έφτασαν επειδή ένας φίλος τους έδωσε τη διεύθυνση, τώρα πλέον έρχονται μόνοι τους», δήλωσε ο 58χρονος ιδιοκτήτης στο Reuters.

“Λυπάσαι για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν”

Μία από τους πρόσφυγες που φιλοξενεί ο Γκολούμπτσοφ είναι η 46χρονη Anna Nizhegorodova. Είναι Ρωσίδα, παντρεμένη με Ουκρανό και ζούσε στο Κίεβο τα τελευταία 15 χρόνια. Μαζί της πήρε και τα δύο παιδιά της, ηλικίας 9 και 16 ετών.

Μετά από αρκετές ημέρες στα καταφύγια του Κιέβου, η Nizhegorodova και η Ουκρανή φίλη της Olga Manmar πήραν την απόφαση να φύγουν. Μάζεψαν τα πάντα σε δύο αυτοκίνητα και ενώθηκαν με άλλους πρόσφυγες που κατευθύνονταν προς τη Ρουμανία.

Τελικά, μετά από αρκετές ημέρες, κατέληξαν στο ξενοδοχείο του Γκολούμπτσοφ. Η Nizhegorodova είπε ότι «δεν ένιωσε τίποτα» όταν έφτασε. «Στο μυαλό σου καταλαβαίνεις ότι τα πάντα γύρω σου είναι πολύ όμορφα και πολύ ήσυχα, αλλά απλά θέλεις να σκεπαστείς με μια κουβέρτα», είπε.

Η 39χρονη Manmar ξέσπασε σε κλάματα, όταν θυμήθηκε το πώς οι ουκρανικές οικογένειες αναγκάζονται να χωριστούν στα ρουμανικά σύνορα. Λόγω στρατιωτικού νόμου, οι Ουκρανοί αρτιμελείς άνδρες δεν επιτρέπεται να φύγουν από τη χώρα.

«Όταν περνάς τα σύνορα, είσαι ασφαλής, αλλά λυπάσαι για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν», ανέφερε η Manmar στο Reuters.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 3,8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου. Οι περισσότεροι από αυτούς πηγαίνουν στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Περίπου 2.500 Ουκρανοί έχουν φτάσει στη Σερβία μέχρι στιγμής, η οποία αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη.

Με πληροφορίες από: Reuters

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr