Σύνοδος Κορυφής για την ενεργειακή ακρίβεια. Η τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού

Σύνοδος Κορυφής για την ενεργειακή ακρίβεια. Η τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού

Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες αναμένεται να συζητήσει για ακόμη μία φορά την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών ενέργειας καθώς και την κρίση ακρίβειας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει στο Συμβούλιο την πρόταση του για τη λήψη μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή.

Μία από τις αναμενόμενες προτάσεις είναι η αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 230 δισ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή αγοράς του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη αντιστέκονται στην επιτάχυνση αυτών των αποφάσεων, παρά τις φωνές από πολλές χώρες για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των μέτρων. Ως προς τις προτάσεις που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το RepowerEU, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η χώρα μπορεί να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων, καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του RRF, όμως συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι δεν επαρκούν για το ύψος της στήριξης που έχουν ανάγκη οι καταναλωτές.

Δεδομένου και του έκτακτου χαρακτήρα της Συνόδου οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να παραπεμφθούν για την τακτική Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου.

Τουρκική προκλητικότητα

Παρότι στην ατζέντα δεν υπάρχουν θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει το λόγο για να ενημερώσει τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Καθώς, η ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απασχολεί όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα εμπόδια που ορθώνει η Άγκυρα, δημιουργούν εκνευρισμό, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία και υπό αυτό το πρίσμα να τονίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την σταθερότητα στην περιοχή από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή στην οποία οδηγεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr