Θόδωρος Τσουκάτος: Πώς το ΠΑΣΟΚ τον «άδειαζε» όταν δημοσιοποιήθηκε το σκάνδαλο με το ένα εκατομμύριο Μάρκα της Siemens. Τι έλεγε ο Κώστας Καραμανλής και η εισαγγελέας που είχε προτείνει την αθώωσή του

Θόδωρος Τσουκάτος: Πώς το ΠΑΣΟΚ τον «άδειαζε» όταν δημοσιοποιήθηκε το σκάνδαλο με το ένα εκατομμύριο Μάρκα της Siemens. Τι έλεγε ο Κώστας Καραμανλής και η εισαγγελέας που είχε προτείνει την αθώωσή του

13 χρόνια και πολλές σελίδες ρεπορτάζ μετά, ο πρώην ισχυρός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη κηρύχθηκε από το δικαστήριο αθώος λόγω παραγραφής.

Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέγραψε την ποινική δίωξη για την δωροδοκία μετά και από εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας καθώς ενέταξε το αδίκημα στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.

Το ένα εκατομμύριο μάρκα, ή τα περίπου 420 χιλιάδες ευρώ ο κ. Τσουκάτος όμνυε ότι τα παρέδωσε στο κόμμα. Το κόμμα έλεγε «δεν ξέρω, δεν πήρα, κλπ». Πώς όμως κατέγραψε τότε ο τύπος την περίπτωση Τσουκάτου;

Τσουκάτος

Siemens, τα Μαύρα Ταμεία / Εφ. ΤΑ ΝΕΑ 2008 – Απόσπασμα από τη Δημοσκόπηση που διενήργησε η εφημέριδα για το θέμα Τσουκάτου

«Τα Νέα» έγραφαν το 2008.

Φορτώνουν στον Τσουκάτο το 1 εκατ. Μάρκα και στο ρεπορτάζ διαβάζουμε:

“Τον Θόδωρο Τσουκάτο «δείχνει» το ΠΑΣΟΚ ως μοναδικό αποδέκτη του 1 εκατομμυρίου μάρκων από τη Ζίμενς, που έχει ρίξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δίνη του μεγάλου σκανδάλου.

Έγκυρες πηγές της Χαρ. Τρικούπη δήλωναν χθες ότι από τον- «ενδελεχή», όπως χαρακτηρίζεται- οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα λογιστικά βιβλία του ΠΑΣΟΚ, «δεν βρέθηκε πουθενά εγγραφή εισροής χρημάτων την επίμαχη περίοδο, που κατά το κατηγορητήριο, ο Θ. Τσουκάτος φέρεται να έχει εισπράξει το 1 εκατομμύριο μάρκα».

Το αποτέλεσμα του ελέγχου που διενήργησαν οι ορκωτοί λογιστές του ΠΑΣΟΚ γνωστοποιήθηκε στον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις για το σκάνδαλο της Ζίμενς και την εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας στα μέσα ενημέρωσης, «για να μη μένουν σκιές γι΄ αυτό το κρίσιμο θέμα που έχει επιπτώσεις όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για το σύνολο της πολιτικής ζωής της χώρας».

Από την πλευρά του ο Θόδωρος Τσουκάτος επικαλείται τις μαρτυρίες όσων θα καταθέσουν στον ανακριτή για συγκεκριμένους ανθρώπους στο ΠΑΣΟΚ που παρέλαβαν τα χρήματα.

Δεν προκύπτει εισροή του 1 εκατ. μάρκων

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ερευνήθηκε όχι μόνο η περίοδος προ των ευρωεκλογών του 1999, αλλά και το διάστημα ως τις εκλογές του Απριλίου του 2000, χωρίς να προκύπτει εισροή ποσού ή τμηματικά ποσών, που να αντιστοιχούν στο 1 εκατομμύριο μάρκα τα οποία ο κ. Τσουκάτος φέρεται να εισέπραξε από τη Ζίμενς για λογαριασμό του τότε κυβερνώντος κόμματος”.

Την ίδια χρονιά η «Καθημερινή» έγραφε:

Πολλά εκατ. μάρκα στο ΠΑΣΟΚ

Τσουκάτος

Το δημοσίευμα της Καθημερινής

Κορυφή του παγόβουνου της χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα που ομολόγησε ότι έλαβε ο κ. Θόδωρος Τσουκάτος, προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως τα έδωσε στα ταμεία του κόμματος, με τη Χαρ. Τρικούπη να τον διαψεύδει κατηγορηματικά. Όπως προκύπτει από την έρευνα της «Κ», τα χρήματα που κατευθύνθηκαν από τη Siemens προς το κόμμα και το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ, προσεγγίζουν τα 8-10 εκατομμύρια μάρκα και αφορούν τόσο τις προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ όσο και εξοπλιστικά προγράμματα. Ο κ. Τσουκάτος φέρεται να γνωρίζει αυτού του είδους τις «χορηγίες» και επιχειρεί «διαπραγμάτευση» με τη Χαρ. Τρικούπη, αλλά σταθερή γραμμή του κ. Γιώργου Παπανδρέου, όπως επανέλαβε και χθες από τον Πειραιά, είναι «όλα στο φως». Την ανάγκη «να υπάρξει πλήρης διερεύνηση, να αποκαλυφθούν τα πάντα και οι παραβάτες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας παράλληλα στην κριτική του κ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αναζητήσει κομματικά οφέλη, αν και θα μπορούσε να το επιχειρήσει, και τόνισε ότι «η Ν.Δ. δεν έχει σχέση» με την υπόθεση Siemens. Άφησε, τέλος, να εννοηθεί ότι μετά το πέρας της δικαστικής έρευνας θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή.

Τσουκάτος

Από το περιοδικό Crash και τη συνέντευξη Τσουκάτου στον Γιώργο Τράγκα

Το 2011 ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε μιλήσει στο περιοδικό Crash και στον Γιώργο Τράγκα:

«Δεν μπορούσα να αντέξω ότι θα την πληρώσουν έξι άνθρωποι, που δεν έφταιγαν απολύτως σε τίποτα! Άλλωστε εγώ, μην έχεις αμφιβολίες κληρονόμησα μια καθιερωμένη τακτική, δεν την καθιέρωσα» είχε δηλώσει στο Γιώργο Τράγκα.

«Υπήρχε μια ιδιαίτερη προσοχή στη μεταφορά χρημάτων. Δεν μπορούσε να γίνει εύκολα από τράπεζες. Γινόταν με άμεσες παραλαβές από τους χορηγούς. Ορισμένες φορές αποφασίζαμε τη μεταφορά την ώρα των μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο να πέσουν οι μεταφορείς στα μάτια γνωστών στελεχών!» τόνισε με απόλυτη ειλικρίνεια.

Πάντως ο κ. Τσουκάτος στην ίδια συνέντευξη είχε επισημάνει ότι είχε παραδώσει στην εξεταστική επιτροπή συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο να ψάξουν όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς τόσο τους προσωπικούς όσο και των μελών της οικογένειας του. «Δεν κράτησα ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που παρέλαβα από τη Siemens για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ» είχε υποστηρίξει στη συνέντευξη του στο περιοδικό Crash.

Δεκατρία χρόνια μετά, αθώος λόγω παραγραφής μεν ο κ. Τσουκάτος αλλά η κηλίδα στο πολιτικό σύστημα παραμένει.

Η σημερινή απόφαση ως προς τον κ. Τσουκάτο ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη.

Σε ρεπορτάζ από τη δίκη τον  Απριλίο (2019) διαβάζουμε στο Πρώτο θέμα:

Τσουκάτος

Δημοσίευμα στο Πρώτο Θέμα τον Απρίλιο του 2019

“Μπορεί σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση της Siemens να ζήτησε την αθώωση του Θ. Τσουκάτου και των συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων και την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία αγνώστων υπαλλήλων, η ίδια ωστόσο ήταν «καταπέλτης» για τον άλλοτε στρατηγό του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως τα χρήματα αυτά δεν κατέληξαν ποτέ στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει αλλά σε άγνωστους αποδέκτες. Παρ΄ όλα αυτά η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε την αθώωση του κ. Τσουκάτου, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν από την έρευνα οι υπάλληλοι που έλαβαν με τη μορφή «δώρων» τα χρήματα.”

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr