Το μυστηριώδες “ψυχεδελικό” κτίριο στον γκρεμό της Κακιάς Θάλασσας. Ο αστικοί μύθοι για τους παλιούς ιδιοκτήτες (βίντεο)
ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
A+
A-
Στην κορφή ενός γκρεμού στην Κακιά θάλασσα της Κερατέας, υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αλλόκοτη ιστορία.
Το συνοδεύουν αρκετοί αστικοί μύθοι που δεν επιβεβαιώνονται, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς διαθέσιμες πληροφορίες. Το σίγουρο είναι ότι μοιάζει σαν σκηνικό ταινίας τρόμου, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Δεν είναι λίγοι οι θρύλοι και οι ιστορίες που σχετίζονται με εγκαταλελειμμένα κτίρια και μοναστήρια σε αυτή την περιοχή, ειδικά όταν η παράδοση και η θρησκεία μπλέκονται με την καθημερινότητα των κατοίκων.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι ιδιοκτήτες σχεδίαζαν να χτίσουν ξενοδοχείο. Οι αρχές αναγνώρισαν την έκταση ως δασική. Το έργο κρίθηκε παράνομο και σταμάτησαν οι εργασίες, καθώς οι εκσκαφές, που τραυμάτισαν το βουνό, έγιναν χωρίς άδεια.
Μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα Urbex.gr ενδέχεται να είναι η μοναδική στο διαδίκτυο που παρουσιάζει το συγκεκριμένο κτίριο με μερικά από τα πραγματικά ονόματα και λειτουργίες που είχε κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα ιστορίας του.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το κτίριο φαίνεται να φιλοξενούσε ή να σκόπευε να φιλοξενήσει δύο ξεχωριστά κοινωφελή ιδρύματα. Οι πράξεις σύστασής τους θα έπρεπε, θεωρητικά, να έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Παρά τις εκτενείς αναζητήσεις όμως, δεν βρέθηκε καμία τέτοια καταχώρηση.
Τα ονόματα των δύο ιδρυμάτων, που φέρεται να φιλοξένησε ο χώρος, προέρχονται από επιγραφές που εντοπίστηκαν εντός του κτιρίου.
Στο εσωτερικό του κτιρίου εντοπίζονται εκατοντάδες δικογραφίες, μηνυτήριες αναφορές και άλλα νομικά έγγραφα που αφορούν πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων. Όλα τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτά τα έγγραφα αποτελούσαν το νομικό αρχείο δικηγόρου που διέμενε στο κτήριο. Ωστόσο, παρά την εκτεταμένη έρευνα, δεν εντοπίστηκε καμία πληροφορία στο διαδίκτυο σχετικά με την επαγγελματική της δραστηριότητα.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει και μαρτυρίες από ανθρώπους της περιοχής, στην ιστοσελίδα καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα:
Στην πρώτη φάση, που χρονολογείται πριν από το 2004, λειτούργησε ως ιδιωτική κατοικία ενός ιδιόρρυθμου ζευγαριού και της οικογένειάς του. Η δεύτερη φάση, που παρέμεινε ημιτελής, χρονολογείται, βάσει αεροφωτογραφιών, μετά το 2004, ενώ οι εργασίες φαίνεται να εγκαταλείφθηκαν πριν από το 2010.
Κάποια στιγμή, πιθανότατα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ή στις αρχές του 2000, το ζευγάρι, ευαισθητοποιημένο από το τότε μείζον κοινωνικό πρόβλημα των “παιδιών των φαναριών,” αποφάσισε να ιδρύσει το λεγόμενο “Σπυρίδιο Ίδρυμα για τα παιδιά των φαναριών”.
Ωστόσο, η απουσία δημοσίευσης σε ΦΕΚ για τη σύσταση του ιδρύματος, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έλλειψη πληροφοριών, υποδεικνύει ότι το εγχείρημα πιθανότατα ήταν θνησιγενές ή λειτούργησε σε πολύ μικρή και μη θεσμική κλίμακα.
Μέσα στο κτίριο υπάρχουν ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, πολύ μεγαλύτερο από τις ανάγκες μιας μεμονωμένης οικογένειας, διάσπαρτα παιχνίδια κάθε είδους και εσωτερική “καφετέρια-μπαρ”. Στο οικόπεδο υπάρχουν πολλοί βοηθητικοί χώροι.
Όσοι το έχουν επισκεφτεί, το χαρακτηρίζουν ως ένα χώρο περίεργο, με μεγάλες αντιθέσεις και με “ψυχεδελική διάθεση”.
Στο χώρο πρέπει να υπήρχαν αρκετά σκυλιά, τα οποία είτε πέθαναν είτε επιδόθηκαν σε κανιβαλισμό. Υπάρχουν διάσπαρτα κόκκαλα και σε ορισμένα σημεία η δυσοσμία είναι αφόρητη.
Μετά την εγκατάλειψη του, ο χώρος φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και για πληθώρα “περίεργων” δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα η εναπόθεση κλεμμένων οχημάτων.
Δείτε στο βίντεο του LifeAfterGravity το εγκαταλελειμμένο κτίριο στην Κερατέα, ένα από τα πιο “σκοτεινά” της Αττικής:
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ