Απόγευμα 21ης Σεπτεμβρίου 1902. Το αυτοκίνητο μάρκας Dürkopp, το οποίο μετέφερε τον διάδοχο Κωνσταντίνο από την Αθήνα στο Τατόι, ανατράπηκε στη θέση Αδάμες, λίγο έξω από την Κηφισιά.
O γιος του βασιλιά Γεωργίου Α’ και ο γιατρός Κ. Σάββας τραυματίστηκαν ελαφρώς. Ο σοφέρ Δ. Σιδέρης εγκλωβίστηκε στο αμάξι και εξήλθε επίσης τραυματισμένος.
«Έτσι, ο πρώτος τραυματισθείς από αυτοκινητικόν ατύχημα εις την Ελλάδα ήταν ο Διάδοχος Κωνσταντίνος. Το δυστύχημα αυτό επηρέασε τόσον πολύ τους πλουσίους Αθηναίους, που ανέβαλαν την εισαγωγήν αυτοκινήτων προς χρήσιν των», αναφέρει ο θεατρικός συγγραφέας, χρονικογράφος και βουλευτής, Μίλτος Γ. Λιδωρίκης στο βιβλίο του «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ».
Το γεγονός συγκλόνισε την κοινή γνώμη και έγινε πρώτη είδηση στον Τύπο, ο οποίος αφιέρωσε εκτενή δημοσιεύματα με αρκετές γλαφυρές περιγραφές. «Εσώθησαν ως εκ θαύματος» και «Ο Διάδοχος πληγωμένος» ήταν μερικοί από τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων.
Ήταν η εποχή που το αυτοκίνητο δεν ήταν τόσο γνωστό και διαδεδομένο στην Ελλάδα και ουσιαστικά αποτελούσε προνόμιο των πλουσίων και των “γαλαζοαίματων”. Κατά τη δεκαετία του 1900, ήταν τόσο λίγα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Αθήνας, ώστε μπορούσαν να αναγνωριστούν από το όνομα του ιδιοκτήτη τους – άλλωστε, δεν έφεραν πινακίδες.

Το τροχαίο ατύχημα του διαδόχου Κωνσταντίνου συγκλόνισε την κοινή γνώμη και έγινε πρώτη είδηση στον Τύπο. Πηγές εικόνων: εφημερίδα «Σκριπ» και WikimediamtxCommons
Πώς συνέβη το «τροχαίο του Διαδόχου»
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο διάδοχος Κωνσταντίνος είχε ταξιδέψει στη Γερμανία και είχε πάρει μέρος σε πολλές δοκιμές αυτοκινήτων. Το νέο μέσο μεταφοράς προσέλκυσε το ενδιαφέρον του και έφερε ένα μοντέλο στην Ελλάδα. Ο σοφέρ Σιδέρης, που βρισκόταν στην υπηρεσία της βασιλικής οικογένειας ήδη τρία χρόνια, εστάλη στη Γερμανία με έξοδα του Κωνσταντίνου, για να εκπαιδευτεί στο χειρισμό του οχήματος.
Κατά τη διάρκεια της κούρσας, σε μια απότομη στροφή στη θέση Αδάμες, λίγο έξω από την Κηφισιά, ο Σιδέρης δεν έστριψε το τιμόνι δεξιά. Το τετραθέσιο και πανάκριβο αυτοκίνητο συνέχισε ευθεία και κατρακύλησε σε μια χαράδρα. Η ορμή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ορισμένοι θάμνοι ξεριζώθηκαν, ανέφερε η εφημερίδα «Σκριπ».
Τελικά, το αυτοκίνητο σταμάτησε την καθοδική του πορεία, όταν έπεσε πάνω σε μερικά μεγάλα πεύκα. O Κωνσταντίνος τραυματίστηκε στο δεξί μάτι, στο αριστερό χέρι και στα χείλη, ο γιατρός Σάββας στο μέτωπο και ο σοφέρ Σιδέρης στο δεξί χέρι και πόδι.
«Ευτυχώς χάρις εις την Θείαν Πρόνοιαν το δυστύχημα δεν ήτο σοβαρόν […] Ο τόπος εν τω οποίω συνέβη το δυστύχημα είνε τόσον απόκρημνος, έχει βάθος δέκα μέτρα και τόσον επικίνδυνον το μέρος εις τας διερχομένας αμάξας την νύκτα, ώστε αληθώς δύναται να θεωρηθή ως θαύμα πώς ο Διάδοχος εσώθη εκ της πτώσεως αυτής, υποστάς μόνον ελαφρά τραύματα», έγραψε ο ρεπόρτερ της «Ακροπόλεως».
Η ταχύτητα
Κατά την εφημερίδα «Καιροί», το αυτοκίνητο του διαδόχου ανέπτυξε ταχύτητα 20 με 25 χιλιομέτρων την ώρα. Ωστόσο, επειδή ο δρόμος από την Κηφισιά μέχρι το Τατόι ήταν ανηφορικός, ο Σιδέρης φέρεται να αύξησε την ταχύτητα, την οποία, όμως, δεν πρόλαβε να ανακόψει τη στιγμή του ατυχήματος. Με άλλα λόγια, ο σοφέρ έκανε κακό υπολογισμό.
Επιπλέον, όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα, «εις το μέρος αυτό τα χώματα δεν ήσαν, φαίνεται, στερεά και εις των τροχών εβυθίσθη, το αυτοκίνητον έκλινεν αιφνιδίως και εις την στιγμήν ανετράπη καταπεσόν εντός της τάφρου».

Απόσπασμα δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ακρόπολις» για το τροχαίο του διαδόχου Κωνσταντίνου (22 Σεπτεμβρίου 1902)
Το σοκ της πριγκίπισσας Σοφίας
Ο διάδοχος Κωνσταντίνος είχε προτείνει στη σύζυγό του, πριγκίπισσα Σοφία να τον συνοδεύσει στη διαδρομή με το αυτοκίνητο. Ωστόσο, όπως έγραφε η εφημερίδα «Ακρόπολις», η Σοφία ήταν θορυβημένη από τα τροχαία δυστυχήματα που είχαν συμβεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και δεν ήθελε «κατ’ ουδένα λόγον να επιβαίνη εις ωτομομπίλ, τα οποία θεωρεί ως λίαν επικίνδυνα».
Η Σοφία πήρε το τρένο μέχρι την Κηφισιά και από εκεί επιβιβάστηκε σε ιππήλατη άμαξα, η οποία ακολουθούσε το αυτοκίνητο του συζύγου της μέχρι το Τατόι. Η απόσταση της άμαξας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο ήταν περίπου 20 μέτρα, διότι ο θόρυβος του τελευταίου ήταν τόσο έντονος που τάραξε όχι μόνο την πριγκίπισσα αλλά και τα άλογα.
Όταν η Σοφία αντιλήφθηκε την ανατροπή του αυτοκινήτου, έσπευσε να δει σε τι κατάσταση βρισκόταν ο σύζυγός της. «Ο ηνίοχος εμαστίγωσε τους ίππους και πριν ακόμη σταματήση η άμαξα, η πριγκίπισσα Σοφία, ωχρά εκ του τρόμου και της συγκινήσεως, ερρίφθη εκτός της αμάξης και τρέμουσα επλησίασε τον Διάδοχον. Ούτος, καίτοι υποφέρων εκ των τραυμάτων, μειδιών καθησύχασεν την πριγκίπισσαν», έγραψε ο Τύπος.

Λιθογραφία που απεικονίζει τον διάδοχο Κωνσταντίνο με τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Σοφία. Πηγή εικόνας: WikimediamtxCommons
Οι τραυματίες έλαβαν βοήθεια από μερικούς χωροφύλακες που βρίσκονταν σε ένα κοντινό φυλάκιο και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν με την άμαξα της πριγκίπισσας Σοφίας στο Τατόι. «Αι, πάει κι αυτό. Φτηνά τη γλυτώσαμε, για να μάθωμε να προσέχωμεν άλλοτε», λέγεται ότι είπε ο Κωνσταντίνος, αναλογιζόμενος όλα όσα συνέβησαν.
Πέντε χρόνια μετά το τροχαίο ατύχημα του διαδόχου Κωνσταντίνου, στις 4 Μαρτίου 1907, ένα άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας πρωταγωνίστησε σε τροχαίο – και μάλιστα θανατηφόρο.
Ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας, παππούς του σημερινού βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Καρόλου Γ’. Έκανε κόντρες στη Λεωφόρο Συγγρού με τον βουλευτή Φθιώτιδας, Νικόλαο Σιμόπουλο και τραυμάτισαν θανάσιμα την 25χρονη Ευφροσύνη Βαμβακά, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών με καταγωγή από την Κεφαλονιά.
Ήταν το πρώτο θανατηφόρο περιστατικό με αυτοκίνητα στην Ελλάδα, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:
Πηγές εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: WikimediamtxCommons και Wikipedia

Ειδήσεις σήμερα:
- Τουλάχιστον 32 τραυματίες από το τροχαίο των δύο λεωφορείων. Τρεις σε σοβαρή κατάσταση
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού. Τετραήμερος καύσωνας έως και 42 βαθμοί Κελσίου
- Aναφορές για πολλούς τραυματίες σε τροχαίο στη Βούλα με δύο λεωφορείο
- Πανελλήνιες 2025: Σήμερα τα αποτέλεσματα των ειδικών μαθημάτων
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ