Ομάδα Βρετανών αναρριχητών, στην οποία συμμετέχουν και πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων, επιδιώκει να ολοκληρώσει ανάβαση ρεκόρ στο Έβερεστ, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή και την επιστροφή στη Βρετανία εντός επτά ημερών. Η αποστολή ξεκίνησε από το Λονδίνο και κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ στις 07:10 τοπική ώρα, με συνοδεία φωτογράφου και πέντε σέρπα.
Μέλος της αποστολής είναι και ο υφυπουργός Άμυνας για τους Βετεράνους, Άλιστερ Καρνς. Η προετοιμασία της ομάδας περιλάμβανε χρήση του ευγενούς αερίου «ξένου» στο Λονδίνο, ως εναλλακτική λύση εγκλιματισμού. Το αέριο χρησιμοποιήθηκε για δύο εβδομάδες σε ελεγχόμενο περιβάλλον, προσομοιώνοντας τις συνθήκες της «ζώνης του θανάτου» — περιοχές άνω των 8.000 μέτρων όπου το οξυγόνο είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει προκαλέσει συζητήσεις στην παγκόσμια ορειβατική κοινότητα. Το ξένο θεωρείται ότι ενισχύει την παραγωγή της ορμόνης EPO, η οποία αυξάνει τα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, βελτιώνοντας την αντοχή σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου. Παρότι δεν αποτελεί απαγορευμένη ουσία στην ορειβασία, η χρήση του έχει εγείρει ηθικά και αθλητικά ερωτήματα.
Κανονικά, οι αναρριχητές χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να εγκλιματιστούν επαρκώς πριν επιχειρήσουν την κορυφή. Η αποστολή αυτή επιχειρεί να μειώσει δραστικά τον χρόνο, εισάγοντας νέες μεθόδους, οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν το τοπίο της ορειβασίας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Έρευνα επιβεβαιώνει την ύπαρξη έξι εν ζωή συγγενών του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τι έδειξε η αναζήτηση του γενετικού αποτυπώματος
- Βλάβη στο ασανσέρ της Ακρόπολης. Μενδώνη : «Κλειστό για άλλη μία εβδομάδα»
- Στο κόκκινο το κόστος κατοικίας στην Ευρώπη. Πρωταθλήτρια στη στεγαστική δυσχέρεια η Ελλάδα
- Λάρισα. Στο «μικροσκόπιο» των αρχών 50χρονος ταξιτζής. Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την κακοποίηση των δύο παιδιών
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ