Η πλύστρα που δημιούργησε καλλυντικά και έγινε η πρώτη μαύρη εκατομμυριούχος. Τα προϊόντα της σαρώνουν και σήμερα

Η πλύστρα που δημιούργησε καλλυντικά και έγινε η πρώτη μαύρη εκατομμυριούχος. Τα προϊόντα της σαρώνουν και σήμερα

Στις 23 Δεκεμβρίου 1867, γεννήθηκε η Μάνταμ Σι Τζέι Γουόκερ, μια Αφροαμερικανίδα που έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα εκατομμυριούχος στις ΗΠΑ.

Στα 7 της χρόνια έμεινε ορφανή, στα 14 παντρεύτηκε

Η Γουόκερ, κατά κόσμον Σάρα Μπρίντλοβ, γεννήθηκε στο Δέλτα της Λουιζιάνα, στην ίδια φυτεία βαμβακιού όπου οι γονείς της, Όουεν και Μινέρβα Μπρίντλοβ, ήταν σκλάβοι.

Ήταν το πέμπτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Η μητέρα της πέθανε το 1873. Ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε, αλλά το 1875 πέθανε κι εκείνος.

Η Γουόκερ έμεινε ορφανή από τα επτά της χρόνια και, αφού μετακόμισε με τη μεγαλύτερη αδερφή της στο Βίκσμπουργκ του Μισισίπι, δούλεψε ως υπηρέτρια.

Όπως η ίδια θυμάται, «είχα ελάχιστες ή καθόλου ευκαιρίες όταν ξεκίνησα τη ζωή, έχοντας μείνει ορφανή και χωρίς μητέρα ή πατέρα από τα επτά μου χρόνια».

Όταν έφτασε στην ηλικία των 14 ετών, αναγκάστηκε να παντρευτεί τον εργάτη Μόουζες ΜακΓουίλιαμς προκειμένου να ξεφύγει από τον κουνιάδο της που την κακομεταχειριζόταν. Με τον ΜακΓουίλιαμς απέκτησε τη μονάκριβη κόρη της, Λέλια.

Στα 20 της έμεινε χήρα και μετακόμισε στο Σεντ Λιούις του Μιζούρι όπου τα αδέρφια της εργάζονταν ως κουρείς. Το 1894 παντρεύτηκε τον συνάδελφό της Τζον Ντέιβις, αλλά χώρισε το 1903.

Δουλεύοντας για μόλις ενάμισι δολάριο την ημέρα ως πλύστρα, κατάφερε να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα για να μορφώσει την κόρη της. Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε στην Εθνική Ένωση Έγχρωμων Γυναικών.

Η αλλαγή του ονόματός της και το πρόβλημα με τα μαλλιά της

Το 1906, γνωρίστηκε με τον διαφημιστή Τσαρλς Τζόζεφ Γουόκερ. Τον παντρεύτηκε και άλλαξε το όνομά της σε Μάνταμ Σι Τζέι Γουόκερ. Υιοθέτησε τον τίτλο “Μάνταμ” για να αποτίνει φόρο τιμής στις γυναίκες πρωτοπόρες της γαλλικής βιομηχανίας ομορφιάς της εποχής.

Η Μάνταμ Σι Τζέι Γουόκερ – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Από το 1890, η Γουόκερ υπέφερε από μία πάθηση που της προκαλούσε τριχόπτωση. Συμβουλεύτηκε τα αδέρφια της και πειραματίστηκε με μια ποικιλία από χειροποίητες θεραπείες και προϊόντα που έφτιαξε μια άλλη μαύρη επιχειρηματίας που ονομαζόταν Άνι Μαλόουν.

Η Γουόκερ έγινε πωλήτρια της Άνι. Η συνέχεια ήταν συναρπαστική. Άρχισε να διαφημίζεται ως ανεξάρτητη κομμώτρια και πωλήτρια καλλυντικών κρεμών πουλώντας το δικό της προϊόν “Madam Walker’s Wonderful Hair Grower”.

Επρόκειτο για μία φόρμουλα περιποίησης και θεραπείας του τριχωτού της κεφαλής, που ισχυρίστηκε ότι της είχε αποκαλυφθεί σε ένα όνειρο. Αναπτύχθηκε και μία διαμάχη ανάμεσα στη Γουόκερ και τη Μαλόουν, με τη δεύτερη να την κατηγορεί ότι της έκλεψε τη φόρμουλα.

Το πρώτο προϊόν περιποίησης μαλλιών της Μάνταμ Γουόκερ. Σήμερα εκτίθεται στο Παιδικό Μουσείο της Ινδιανάπολης – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Η επιτυχία της εταιρείας, η αλληλέγγυα στάση της και η φιλανθρωπική δράση της

Το 1910, η Γουόκερ ίδρυσε τη δική της επιχείρηση: την Madam C. J. Walker Manufacturing Company στην Ινδιανάπολη. Για να προωθήσει τα προϊόντα της, δέχθηκε συμβουλές από το Τσαρλς Γουόκερ και ξεκίνησε μια πολυεπίπεδη εκστρατεία πωλήσεων,

Πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, έκανε επιδείξεις σε εκκλησίες και ξενώνες και επινοούσε στρατηγικές μάρκετινγκ. Με τον σύζυγό της χώρισε το 1913.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας της Μάνταμ Γουόκερ στην Ινδιανάπολη (1911) – Πηγή εικόνας: Wikipedia

Τελικά, τα κατάφερε. Δημιούργησε μια εταιρεία με εμβέλεια σε όλη τη χώρα. Απασχολούσε πάνω από 3.000 άτομα και συνεργαζόταν με 25.000 αντιπροσώπους πωλήσεων.

Η Γουόκερ προσέφερε ουσιαστική εκπαίδευση, ευκαιρίες σταδιοδρομίας και οικονομική ανεξαρτησία σε χιλιάδες Αφροαμερικανίδες που οι επιλογές τους ήταν να γίνουν υπηρέτριες, μαγείρισσες, πλύστρες και αγρότισσες.

Όπως έλεγε, “δεν είμαι ικανοποιημένη που βγάζω χρήματα για τον εαυτό μου. Προσπαθώ να προσφέρω εργασία σε εκατοντάδες γυναίκες της φυλής μου“.

Έγινε, έτσι, η πρώτη μαύρη γυναίκα εκατομμυριούχος στην Αμερική, μόνο που στην εποχή της αυτό το ποσό ήταν μυθικό. Άλλωστε πριν μερικά χρόνια το δικό της μεροκάματο ήταν 1,5 δολάριο.

Η Γουόκερ έκανε πολλές και γενναίες δωρεές. Με 5.000 δολάρια στήριξε τον αγώνα της «Εθνικής Ένωσης για την Προώθηση των Έγχρωμων Ανθρώπων» κατά του λιντσαρίσματος, που ήταν το μεγαλύτερο ποσό που δωρίστηκε ποτέ στην Ένωση.

Παρείχε υποτροφίες σε φοιτητές που φοιτούσαν σε αφροαμερικανικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα όπως του Tuskegee και δωρεές σε σχολεία, ορφανοτροφεία και γηροκομεία.

Σε ομιλία της τον Ιούλιο του 1912 δήλωσε: “Είμαι μια γυναίκα που ήρθα από τα βαμβακοχώραφα του Νότου. Από εκεί προήχθην στη σκάφη. Από εκεί προήχθην στην κουζίνα μαγειρικής. Και από εκεί, προώθησα τον εαυτό μου στην επιχείρηση κατασκευής ειδών μαλλιών και παρασκευασμάτων. Έχω φτιάξει το δικό μου εργοστάσιο στο δικό μου έδαφος“.

H υστεροφημία

Η Μάνταμ Σι Τζέι Γουόκερ πέθανε 52 ετών, από νεφρική ανεπάρκεια. Στη διαθήκη της άφησε το 1/3 στην κόρη της Λέλια και τα 2/3 σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το 1927, η εταιρεία της μετονομάστηκε σε “Κέντρο Θεάτρου Μάνταμ Γουόκερ” και το κτήριο καταχωρήθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων το 1980.

Η δημοτικότητα των προϊόντων της παρέμεινε τόσο μεγάλη ώστε, το 2016, η εταιρεία Sundial συνεργάστηκε με τον κολοσσό Sephora για να λανσάρει το “Madam C. J. Walker Beauty Culture”, μια συλλογή φυσικών τζελ, ελαίων, κρεμών, σαμπουάν και μαλακτικών για διαφορετικούς τύπους μαλλιών.

Η δημοτικότητα των προϊόντων της Γουόκερ ήταν τόσο μεγάλη ώστε, το 2016, η εταιρεία Sundial συνεργάστηκε με τον κολοσσό Sephora για να λανσάρει το “Madam C. J. Walker Beauty Culture” – Πηγή εικόνας: Youtube

Η Γουόκερ δεν ήταν μόνο μια επιτυχημένη επιχειρηματίας, αλλά και μια γυναίκα που, μέσα από το χώρο της ομορφιάς, πολέμησε την ασχήμια του ρατσισμού και υπερασπίστηκε τη φυλή της, το φύλο της και τον αμερικανικό πολιτισμό.

Με πληροφορίες από: ThoughtCo, Britannica και Madamcjwalker.com

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Flickr

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.