“Ρούντολφ το ελαφάκι”. Η μητέρα πέθαινε από καρκίνο και ο πατέρας παρηγορούσε την κόρη τους, γράφοντας μια ιστορία που έγινε θρύλος

“Ρούντολφ το ελαφάκι”. Η μητέρα πέθαινε από καρκίνο και ο πατέρας παρηγορούσε την κόρη τους, γράφοντας μια ιστορία που έγινε θρύλος

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Η ιστορία με τίτλο «Ρούντολφ, το ελαφάκι με την κόκκινη μύτη» γράφηκε από ένα φτωχό πατέρα που προσπαθούσε να κάνει το μικρό παιδί του να ξεχαστεί λίγο καθώς έβλεπε τη μητέρα του να πεθαίνει από καρκίνο. Λίγα χρόνια αργότερα, το βιβλίο και το χριστουγεννιάτικο τραγούδι για τον Ρούντολφ έγιναν τεράστιες επιτυχίες, σε σημείο που ο μικρός τάρανδος του Άι Βασίλη να έχει γίνει σύμβολο του εορταστικού πνεύματος των Χριστουγέννων, όπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα δώρα.

Η απορία ενός μικρού κοριτσιού

Στις αρχές του 1939, ο 34χρονος Μπομπ (Ρόμπερτ) Μέι που εργαζόταν στο διαφημιστικό τμήμα της αλυσίδας πολυκαταστημάτων «Μοντγκόμερι Ουόρτον» στο Σικάγο βρισκόταν στα όρια της αντοχής του. Η σύζυγός του, Έβελιν, είχε μείνει κατάκοιτη ύστερα από αγώνα δύο ετών με τον καρκίνο. Ο Μπομπ είχε αναλάβει μόνος τη φροντίδα της τετράχρονης κόρης τους, Μπάρμπαρα.

Το κεντρικό κτήριο της «Μοντγκόμερι Ουόρτον» στο Σικάγο όπου το 1939 εργαζόταν ο Μπομπ Μέι. Πηγή: Wkipedia

Σαν να μην έφθανε η ασθένεια της Έβελιν, τα φάρμακα και οι θεραπείες της κόστιζαν πανάκριβα και ο Μπομπ είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο χρέος που αδυνατούσε να αποπληρώσει με τον πενιχρό μισθό του.

Ένα βράδυ, η Μπάρμπαρα ρώτησε τον πατέρα της: «Γιατί η μαμά μου δεν είναι σαν τη μαμά όλων των άλλων;» Τότε ο Μπομπ ανακάλυψε ότι τα άλλα παιδάκια δεν έπαιζαν με την κόρη του στην παιδική χαρά. Καθώς την πήγαινε εκεί ο μπαμπάς της και όχι η μαμά, όπως όλα τα άλλα, την έβλεπαν σαν κάτι «διαφορετικό» και όχι μέλος της ομάδας τους.

Η ερώτηση έκανε τον Μπομπ να θυμηθεί τα δικά του παιδικά χρόνια. Ήταν ένα μικροκαμωμένο και ασθενικό παιδί που δεν τον έκαναν παρέα τα άλλα παιδιά στο σχολείο.

Δώρο για τα Χριστούγεννα

Ο Μπομπ άρχισε να σκέφτεται ένα τρόπο να κάνει την μικρή να καταλάβει ότι το να είναι κάποιος διαφορετικός από τους άλλους δεν ήταν κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται. Όμως, περισσότερο απ’ αυτό, ήθελε να δείξει στην κόρη του ότι την αγαπούσε και ότι θα τη φρόντιζε πάντα.

Το αφεντικό του Μπομπ στη «Μοντγκόμερι Ουόρτον» του είχε αναθέσει να γράψει μία σύντομη χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα γινόταν βιβλιαράκι για να δοθεί ως δώρο στους πελάτες τα Χριστούγεννα του 1939. Με αφορμή αυτή την παραγγελία, ο Μέι θέλησε να στηρίξει ηθικά τη Μπάρμπαρα.

Έτσι ξεκίνησε να γράφει μια ιστορία σε μορφή ποιήματος για έναν τάρανδο, τον Ρούντολφ, με την έντονη κόκκινη μύτη, που βρήκε μια ξεχωριστή θέση στην ομάδα του Άι Βασίλη.  

Ρούντολφ το ελαφάκι

Αρχικά, οι άλλοι οκτώ τάρανδοι γελοιοποιούσαν το καινούργιο μέλος της ομάδας τους και  δεν τον έκαναν παρέα γιατί ήταν διαφορετικός.

Πηγή: Wikimediamtx

Όμως, ο Ρούντολφ χρησιμοποιώντας τη φωτεινή κόκκινη μύτη του ως φακό μπόρεσε να φωτίσει την πορεία για τους άλλους τάρανδους. Έτσι έσυραν με επιτυχία το έλκηθρο του Άι Βασίλη την παραμονή των Χριστουγέννων, μέσα σε μεγάλη κακοκαιρία. Ο Ρούντολφ έγινε ο αγαπημένος τάρανδος του Άι Βασίλη και κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη των άλλων ταράνδων.

Η Μπάρμπαρα αγάπησε τόσο πολύ την ιστορία που έκανε τον πατέρα της να της τη διαβάζει κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί. Καθώς έκανε αυτό, ο Μπομπ πρόσθετε νέους στίχους στο ποίημα και στοιχεία στην ιστορία του.

Η μητέρα πεθαίνει….

Στις 28 Ιουλίου 1939 η Έβελιν πέθανε. Το αφεντικό του Μπομπ προθυμοποιήθηκε να αναθέσει σε άλλο υπάλληλο να τελειώσει την ιστορία του Ρούντολφ. Όμως, ο Μπομπ αρνήθηκε, αφού αυτός και η κόρη του βρήκαν κάποια παρηγοριά μέσω της συγγραφής του βιβλίου. Ολοκλήρωσε το ποίημα στα τέλη Αυγούστου 1939, ενώ στην Ευρώπη ξεσπούσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πηγή: Wikimediamtx

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς, το βιβλιαράκι με το ποίημα για τον “Ρούντολφ, το ελαφάκι με την κόκκινη μύτη” ξεκίνησε να διατίθεται δωρεάν από τα πολυκαταστήματα «Μοντγκόμερι Ουόρτον»  Σύντομα έγινε ανάρπαστο και αναμενόταν ότι θα έχει μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Τα δικαιώματα του ποιήματος ανήκαν στη «Μοντγκόμερι Ουόρτον». Όμως, το διοικητικό της συμβούλιο σε μία κίνηση αλτρουϊσμού, που είναι σπάνια στον κόσμο των επιχειρήσεων, τα παραχώρησε στο δημιουργό του, τον Μπομπ Μέι.

Το βιβλίο

Αν και είχαν μοιραστεί έξι εκατομμύρια δωρεάν αντίτυπα, ο Μέι δυσκολεύτηκε να βρει εκδότη. Οι μεγάλοι αμερικανικοί εκδοτικοί οίκοι τον απέρριψαν. Τελικά, το βιβλίο κυκλοφόρησε ένας μικρός εκδότης, ονόματι Μάξτον, που μόλις είχε ξεκινήσει την επιχείρησή του στη Νέα Υόρκη. Ο Μάξτον ισχυριζόταν αργότερα ότι ο λόγος που προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου ήταν η μύτη του Ρούντολφ.

Και αυτός είχε μεγάλη μύτη και στο σχολείο τα άλλα παιδιά τον κορόιδευαν.

Η πρώτη έκδοση του Ρούντολφ το ελαφάκι με την κόκκινη μύτη από τον Μάξτον. Πηγή: Wikipedia

Το βιβλίο για τον Ρούντολφ έγινε μπεστ σέλερ και έκανε επανωτές εκδόσεις. Επίσης, ξεκίνησε και η διάθεση σε μαζική κλίμακα αντικειμένων εμπνευσμένα από τον μικρό τάρανδο, όπως κούκλες, παιχνίδια, κόμικς κτλ. Ο Μπομπ Μέι έγινε πλούσιος.

Ξαναπαντρεύτηκε και η Μπάρμπαρα απέκτησε πέντε αδελφάκια. Όχι μόνο δεν ήταν πια κάτι «διαφορετικό» και «παρίας», αλλά είχε γίνει η «σοφή» μεγάλη αδελφή που καθοδηγούσε τα αδέλφια της, όπως είχε κάνει και ο Ρούντολφ….

Το τραγούδι

Ο κουνιάδος του Μπομπ Μέι, Τζόνι Μαρκς, που ήταν μουσικός, συνέθεσε ένα τραγουδάκι για τον Ρούντολφ εμπνευσμένο από το ποίημα του. Το έδωσε σε διάφορους καλλιτέχνες να το τραγουδήσουν. Όμως όλοι το απέρριψαν, ακόμη και ο Μπινγκ Κρόσμπι που είχε κάνει μεγάλες επιτυχίες με χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Τζόνι Μαρκς Πηγή: Wikipedia

Το 1949, ο Μαρκς το παρουσίασε στον Αμερικανό «λαϊκό» τραγουδιστή, Τζιν Ότρι, γνωστό ως «τραγουδιστής-καουμπόι». Αυτός είχε κάνει μεγάλη επιτυχία πριν λίγα χρόνια με το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Έρχεται ο Άη Βασίλης» («Here Comes Santa Claus»). Όπως και οι άλλοι τραγουδιστές, ο Ότρι δεν εντυπωσιάστηκε με το τραγούδι με θέμα τον τάρανδο του Άι Βασίλη.

Ο Μαρκς τον παρακάλεσε να το ακούσει για δεύτερη φορά.

Μαζί με τον Ότρι το τραγούδι έτυχε να το ακούσει και η σύζυγός του, Ίνα. Αυτή συγκινήθηκε τόσο πολύ από τη φράση «(Οι άλλοι τάρανδοι) δεν θα άφηναν τον φτωχό Ρούντολφ να παίξει σε κανένα παιχνίδι μαζί τους» που επέμεινε στον Ότρι να το ηχογραφήσει για χάρη της. Το έκανε απρόθυμα, αλλά μέσα σε μερικές εβδομάδες το τραγούδι του Ρούντολφ έγινε τεράστια επιτυχία.

Στη συνέχεια το τραγούδησαν και πολλοί άλλοι διάσημοι τραγουδιστές.

Χριστουγεννιάτικο σύμβολο

Μέχρι τη δεκαετία του 1980 ήταν το δημοφιλέστερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι διεθνώς. Ακόμη και όταν το τραγούδι «Λευκά Χριστούγεννα» («White Christmas») πήρε αυτή τη θέση, το τραγούδι για τον Ρούντολφ παραμένει μονίμως το δεύτερο δημοφιλέστερο χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

Ο Ρούντολφ το ελαφάκι σε κινούμενα σχέδια στην Αμερικανική τηλεόραση το 1964. Πηγή: Wikipedia

Κάθε χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η μορφή του Ρούντολφ εμφανίζεται σε κινούμενα σχέδια, ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα, κούκλες, παιχνίδια, βιβλία ζωγραφικής, ευχετήριες κάρτες κ.ά.

Σήμερα το ελαφάκι με την κατακόκκινη μύτη που εμπνεύστηκε ο Μπομπ Μέι και ερμήνευσε μελωδικά ο Τζόνι Μαρκς, έχει γίνει σύμβολο των Χριστουγέννων, όπως ο Άγιος Βασίλης και το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

«Ρούντολφ το ελαφάκιΜε καρδούλα ταπεινήΣαν πέφτει το βραδάκιΈχει μύτη φωτεινή

Οι φίλοι του λαμπιόνιΤον φωνάζουν και γελούνΤη μύτη του στο χιόνιΚρύβει όταν του μιλούν

Όμως μια ΠρωτοχρονιάΕίπε ο Άη ΒασίληςΡούντολφ είσαι εσύ σοφόςΈχεις μέσα σου το φως

Τα ελάφια στο κοπάδιΧαμηλώσανε τα αφτιάΤώρα απαλή σαν χάδιΕίναι όλων η ματιά

Από τότε και κάθε καινούρια χρόνιαΤου έλκηθρου πρώτος τράβα τα σχοινιάΟ Ρούντολφ οδηγείΤον Άη Βασίλη στη γη

Ρούντολφ το ελαφάκιΜε καρδούλα ταπεινήΣαν πέφτει το βραδάκιΈχει μύτη φωτεινή

Οι φίλοι του λαμπιόνιΤον φωνάζουν και γελούνΤη μύτη του στο χιόνιΚρύβει όταν του μιλούν»

Πηγή: Musixmatch

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.