Οι τελευταίες φωτογραφίες από τη “χαμένη” γειτονιά κάτω από την Ακρόπολη. Το Βρυσάκι κατεδαφίστηκε το 1931 μαζί με την Παναγιά Βλασσαρού για να έρθουν στο φως σημαντικές αρχαιότητες (φωτο & βίντεο)

Οι τελευταίες φωτογραφίες από τη “χαμένη” γειτονιά κάτω από την Ακρόπολη. Το Βρυσάκι κατεδαφίστηκε το 1931 μαζί με την Παναγιά Βλασσαρού για να έρθουν στο φως σημαντικές αρχαιότητες (φωτο & βίντεο)

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1928, τρία χρόνια προτού αυτή η γειτονιά της Αθήνας εξαφανιστεί για πάντα από τον χάρτη! Βρισκόταν στο σημείο που σήμερα εκτείνεται ο αρχαιολογικός χώρος των Αθηνών μεταξύ Θησείου, Αρχαίας και Ρωμαϊκής Αγοράς.

Η συνοικία ονομαζόταν Βρυσάκι και εκτός από σπίτια, υπήρχαν καφενεία και ταβέρνες, ενώ εκεί λειτουργούσε και το Πρωτοδικείο. Πιο δίπλα ήταν και η γειτονιά της Παναγιάς της Βλασσαρούς, η οποία διακρίνεται στην επόμενη φωτογραφία του Francis Frith, που ελήφθη περίπου το 1865 από την Ακρόπολη με θέα το Θησείο και το ναό του Ηφαιστείου.

Vrysaki_ Francis Frith 1865,

Η “χαμένη” γειτονιά φωτογραφημένη από την Ακρόπολη. 1865.

Η χαμένη γειτονιά έδωσε την θέση της στην Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά

Η χαμένη γειτονιά έδωσε την θέση της στην Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά όπως την ξέρουμε σήμερα.

Οι αρχές τότε πήραν μια πρωτοποριακή απόφαση. Ενέκριναν το σχέδιο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών να κατεδαφιστούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να πέσουν τα σπίτια της παλιάς συνοικίας, καθώς κάτω από τα θεμέλιά τους, βρισκόταν ένας ολόκληρος αρχαιολογικός θησαυρός. Αφού αποζημιώθηκαν οι κάτοικοι, ξεκίνησαν οι ανασκαφές το 1931 και σταδιακά αποκαλύφθηκε  ο αρχαιολογικός χώρος που ξέρουμε σήμερα.

odos Eurisakiou

Η “εξαφανισμένη” πλέον οδός Ευρυσακείου.

Αθήνα, Ιούνιος 1931. Στη γειτονιά της Παναγιάς Βλασσαρού.... Οδός Επωνύμων. Οι τελευταίες φωτογραφίες πριν την κατεδάφιση για τις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθήνας. Από τις σπάνιες φωτογραφίες που απαθανατίζουν το καφεζυθοπωλείο "Οι γίγαντες" του Μιχαλόπουλου στην συμβολή με την οδό Πτολεμαίου και στο βάθος το καφεζυθοπωλείο "Η Βλασσαρού" του Αλεξ. Ν. Λιγιδάκη. Εκτός κάδρου αριστερά ήταν η Παναγία η Βλασσαρού. Η φωτογραφία είναι της Αμερικανίδας αρχαιολόγου Dorothy Burr Thompson. Πηγή: Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Ιούνιος 1931. Οδός Επωνύμων. Μια από τις σπάνιες φωτογραφίες που απαθανατίζουν το καφεζυθοπωλείο “Οι γίγαντες” του Μιχαλόπουλου στην συμβολή με την οδό Πτολεμαίου και στο βάθος το καφεζυθοπωλείο “Η Βλασσαρού” του Αλεξ. Ν. Λιγιδάκη. Εκτός κάδρου αριστερά ήταν η Παναγία η Βλασσαρού. Η φωτογραφία είναι της Αμερικανίδας αρχαιολόγου Dorothy Burr Thompson και την τεκμηρίωσε η Δέσποινα Δρεπανιά. Πηγή: Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Δείτε όλη την ιστορία της χαμένης συνοικίας και σπάνιες φωτογραφίες στο βίντεο της “Μηχανής του Χρόνου”

Τα ντοκουμέντα

Αθήνα, 25 Μαΐου 1931, πρώτη ημέρα των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά, στην πλατεία της συνοικίας της Βλασσαρούς μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία

Αθήνα, 25 Μαΐου 1931. Πρώτη ημέρα των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά, στην πλατεία της συνοικίας της Βλασσαρούς μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία που γκρεμίστηκε (φωτογραφία από  Θεόδωρο Μεταλληνό).

Η Παναγία Βλασσαρού βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το Ωδείο του Αγρίππα, στο κέντρο της Αρχαίας Αγοράς και στην πλευρά προς το Θησείο. 

Η Παναγία η Βλασσαρού Δυτική πλευρά Αγοράς. Αρχαία Αγορά. Αθήνα, 22 Ιουλίου 1931

Η Παναγία η Βλασσαρού λίγο πριν κατεδαφιστεί. Λήψη από τη δυτική πλευρά της  Αρχαίας Αγοράς.  Αθήνα, 22 Ιουλίου 1931

Η εκκλησία της Βλασσαρούς στην οδό Επωνύμων πριν κατεδαφιστεί .

Η εκκλησία της Βλασσαρούς στην οδό Επωνύμων πριν να κατεδαφιστεί

Στην περιοχή βρέθηκαν δύο γιγάντια αγάλματα, ΔΡΑΚΟΥΣ τα έλεγαν τότε οι Αθηναίοι, που θεωρήθηκαν και ως οι Επώνυμοι Ήρωες των Αρχαίων Αθηνών.

H ΑΚΡΟΠΟΛΗ & ΤΟ ΘΗΣΕΙΟ [1870] Φωτογραφία: Felix Bonfils

Η “χαμένη” συνοικία της Αθήνας στους πρόποδες της Ακρόπολης. Εκεί σήμερα βρίσκεται η Αρχαία Αγορά. [1870] Φωτογραφία: Felix Bonfils

Η "χαμένη" συνοικία Βρυσάκι (φωτο-αρχείο A.S.C.S.A)

Η συνοικία Βρυσάκι (φωτο-αρχείο A.S.C.S.A)

Athens -Vrysaki

Τα σπίτια της γειτονιάς που γκρεμίστηκε έφταναν μέχρι τον ναό του Ηφαίστου (γαλλικά αρχεία).

Η περιοχή είχε οικοδομηθεί . Φωτογραφία του Francis Frith , 1860

Η περιοχή όπως φαινόταν από του Φιλοπάππου το 1860 . Φωτογραφία του Francis Frith

Με πληροφορίες από ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ & ΘΗΣΕΙΟΝ

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η άγνωστη αντιστασιακή δράση των Καλύμνιων κατά της ιταλικής κατοχής με ορμητήριο την Πλάκα. Ο ρόλος των φοιτητών και που έδιναν τα μυστικά ραντεβού.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu