Η θαμμένη ρωμαϊκή ταβέρνα του Βόλου αποκαλύπτει τα μυστικά της. Το σπάνιο εύρημα του 3ου αιώνα μ.Χ. ανασκάφηκε μαζί τους αμφορείς του κρασιού και τα μαγειρικά σκεύη. Ένα μοναδικό έκθεμα στο Βόλο (φωτο)

Η θαμμένη ρωμαϊκή ταβέρνα του Βόλου αποκαλύπτει τα μυστικά της. Το σπάνιο εύρημα του 3ου αιώνα μ.Χ. ανασκάφηκε μαζί τους αμφορείς του κρασιού και τα μαγειρικά σκεύη. Ένα μοναδικό έκθεμα στο Βόλο (φωτο)
Ένα πολύ εντυπωσιακό εύρημα φιλοξενείται στον κύριο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Μια ρωμαϊκή ταβέρνα με όλα τα αγγεία και τους αμφορείς για την αποθήκευση του κρασιού. Εντοπίστηκε μέσα σε ένα ρωμαϊκό κτιριακό συγκρότημα με έκταση περίπου 720 τ.μ., που χρονολογείται στον 3ο αιώνα μ.Χ.

Αποτελείται από μια οικία με ψηφιδωτά δάπεδα και μια ταβέρνα. Η οικία πιθανότατα ανήκε σε κάποιο Ρωμαίο έμπορο, ο οποίος δίπλα στην κατοικία του, είχε το κατάστημα του για την εξυπηρέτηση όσων ζούσαν και εμπορεύονταν στην περιοχή. Τα ποικίλα αγγεία που βρέθηκαν, αποτελούν τον πλήρη σχεδόν εξοπλισμό ενός οινομαγειρείου του 3ου αιώνα μ.Χ, με κεραμικά σκεύη για την αποθήκευση, το μαγείρεμα και το σερβίρισμα των τροφών και του κρασιού.

Τα μαγειρικά σκεύη που βρέθηκαν στο χώρο με τις εστίες, όπως χύτρες για το βράσιμο ξηρών και φρέσκων αρωματικών φυτών, λεκανίδες, ταψιά, μεγάλο γουδί και λίθινο δοίδυκα (γουδοχέρι), επιβεβαιώνουν ότι στο μαγειρείο εκτός από κρασί, προσφέρονταν και εδέσματα. Το κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά στις αποθήκες ίσως και από τη φωτιά που έκαιγε στις εστίες και εξαπλώθηκε λόγω του εύφλεκτου υλικού των αμφορέων.

Οι αμφορείς , δεν περιείχαν μόνο οίνο, έλαιο και μέλι, αλλά και καρπούς, όπως αμύγδαλα, ελιές, σιτάρι, άλευρα, όσπρια. Έτσι προστατεύονταν από την υγρασία, τα έντομα και τα ποντίκια.

H ρωμαϊκή ταβέρνα ανασυστάθηκε στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Το μοναδικό έκθεμα προέρχεται από τις ανασκαφές στο λόφο των Παλαιών Βόλου. Εκεί μετακόμισαν σταδιακά οι Δημητριείς κατά τη ρωμαϊκή εποχή μεταφέροντας τις λειτουργίες της πόλης τους και ενδεχομένως το ιερό της Ιωλκίας Αρτέμιδος.

Παράλληλα στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου μπορείτε να παρακολουθήσετε να την περιοδική έκθεση “Πνοές Ανέμων Κινούν καράβια” που αφορά στη ναυτική ιστορία της περιοχής με εκθέματα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας  οργανώνει Περιοδική Έκθεση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου με τίτλο «Πνοές ανέμων κινούν καράβια». Σκοπός της είναι να συνδέσει το στοιχείο του αέρα με τους ανέμους που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της ναυσιπλοΐας, μέσω της οποίας αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες.

Η έμφυτη τάση του ανθρώπου να ανακαλύπτει και  να γνωρίζει νέους τόπους και ανθρώπους, τον ώθησε, με συμμάχους τους ανέμους και τη θάλασσα, να δημιουργήσει ένα ποικίλο δίκτυο επικοινωνίας και αλληλεπιδράσεων, ήδη από την προϊστορική περίοδο. Κινούμενος άλλοτε από τη γοητεία του αγνώστου, άλλοτε από την ελπίδα  και το όραμα μιας καλύτερης ζωής ή  αναζητώντας εξουσία και κέρδος, ο άνθρωπος ταξιδεύει κουβαλώντας αγαθά, ιδέες και συνήθειες, όπως υποδεικνύoυν οι μύθοι και επιβεβαιώνουν τα ανασκαφικά ευρήματα.

Οι άνεμοι, οι οποίοι στην αρχαιότητα τιμώνται σαν θεοί με θυσίες και προσφορές, έχουν καταλυτικό ρόλο στις θαλάσσιες επικοινωνίες, κινούν τα καράβια, ευνοούν ή καθυστερούν τα ταξίδια, ή ακόμη τα ματαιώνουν -προκαλούν ναυάγια- ή αλλάζουν τον ρου της ιστορίας.

Τα επιλεγμένα ευρήματα εκτίθενται όλα για πρώτη φορά και θα δώσουν μια φρέσκια ματιά και ερμηνεία σε ιστορικά γεγονότα, θα τεκμηριώσουν παλαιότερες εικασίες, θα πλουτίσουν τα δεδομένα της μόνιμης έκθεσης την οποία συμπληρώνουν.

Τα καράβια της Έκθεσης, με τη βοήθεια των ανέμων, επιχειρούν ένα νοερό ταξίδι στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, του Εύξεινου Πόντου και της ανατολικής Μεσογείου, ξεκινώντας από την Εποχή του Λίθου και συνεχίζοντας στην εποχή του Χαλκού, με έμφαση στο λιμάνι της Ιωλκού, στην Εποχή του Σιδήρου, στην Αρχαϊκή Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο με επίκεντρο το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Δημητριάδος. Το νήμα του χρόνου θα συνεχίσει το ταξίδι του μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια, διαγράφοντας έτσι ένα πλήρη ιστορικό κύκλο που αναδεικνύει για πρώτη φορά θεματικά τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, γνωστότερο ως Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, είναι το κεντρικό αρχαιολογικό μουσείο του νομού Μαγνησίας και ταυτόχρονα ένα από τα παλαιότερα μουσειακά ιδρύματα, κτισμένο σε νεοκλασικό ρυθμό, χάρη στη δωρεά του ομογενούς Αλέξιου Αθανασάκη, με καταγωγή από την Πορταριά Πηλίου.

Δείτε επίσης στη “ΜτΧ”: Η αρχαιότερη πλεύση ανοιχτής θάλασσας στον κόσμο έγινε στις Κυκλάδες. Πως ένας πολύτιμος λίθος από την Μήλο «γέννησε» τη ναυσιπλοΐα. Ποιοι ήταν οι πρώτοι θαλασσοπόροι … 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.