Polybious. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι που προκάλεσε αμνησία, αϋπνία, στρες και εφιάλτες, ενώ σημειώθηκαν και περιστατικά αυτοκτονιών. Κι όμως κάποιοι λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ!

Polybious. Το ηλεκτρονικό παιχνίδι που προκάλεσε αμνησία, αϋπνία, στρες και εφιάλτες, ενώ σημειώθηκαν και περιστατικά αυτοκτονιών. Κι όμως κάποιοι λένε ότι δεν υπήρξε ποτέ!

Του Στρατή Ζουμπουλιά 

Το αμφιλεγόμενο Polybius στοίχειωσε τα όνειρα των gamers τη δεκαετία του ΄80, ενώ ο θρύλος που χτίστηκε γύρω από το όνομά του οδήγησε στην ύπαρξη εκατοντάδων ομάδων που τάσσονταν κατά του gaming!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Το Polybius ήταν ένα puzzle/shoot-’em-up arcade game που δημιουργήθηκε από μια μυστηριώδη εταιρία με το όνομα Sinneslöschen (που μεταφράζεται ως “Διαγραφή Συναίσθησης”).

Εμφανίστηκε σε ελάχιστα arcade machines στο Oregon του Portland.

Το παιχνίδι ήταν αρκετά εθιστικό και έγινε γρήγορα διάσημο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καβγάδες και ολόκληρες σειρές από ανθρώπους που ήθελαν να παίξουν! Ο αστικός μύθος λέει ότι οι παίχτες που ξόδευαν αρκετές ώρες σε αυτό, άρχισαν να έχουν διάφορα συμπτώματα, όπως αμνησία, αυπνία, στρες και εφιάλτες, ενώ σημειώθηκαν και περιστατικά αυτοκτονιών.

Επιπλέον, υπήρξαν κάποιοι που είπαν ότι άντρες ντυμένοι στα μαύρα, επισκέπτονταν τα μηχανήματα όχι για να μαζέψουν τα λεφτά, αλλά περίεργα δεδομένα, ίσως τα αποτελέσματα των ψυχοδραστικών αποτελεσμάτων του παιχνιδιού!

Όπως αναφέρεται, μέσα σε ένα μήνα από την κυκλοφορία του Polybius, όλα τα μηχανήματα του εξαφανίστηκαν.

Ορισμένοι σχολιαστές πιστεύουν ότι το παιχνίδι είναι ένας αστικός μύθος που αναπτύχθηκε από υπερβολικές και παραμορφωμένες ιστορίες για την πρώιμη έκδοση του Tempest, που προκάλεσε προβλήματα επιληψίας, ασθένεια κίνησης, και ίλιγγο.

Αυτά προέρχονταν από τα πολλά χρώματα και τη συνεχή κίνηση τους την ώρα του παιχνιδιού, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι μέσα σε όλα, μεταφέρονταν και διάφορα υποσυνείδητα μηνύματα στους παίχτες!

Ο συγγραφέας Brian Dunning σημειώνει ότι δύο παίκτες αρρώστησαν στο Portland την ίδια ημέρα, το 1981. Ο ένας από αυτούς έπασχε από πόνο στο στομάχι μετά από 28 ώρες παιχνιδιού  Asteroids στην προσπάθεια του να σπάσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ ο άλλος κατέρρευσε με ημικρανία παίζοντας Tempest στο ίδιο μηχάνημα .

Ο Dunning καταγράφει ότι το FBI κατάσχεσε αρκετές arcade machines στην περιοχή μόλις δέκα ημέρες αργότερα, όταν οι ιδιοκτήτες ήταν ύποπτοι για χρήση των μηχανημάτων για τυχερά παιχνίδια. Ίσως αυτή είναι η εξήγηση “των αντρών με τα μαύρα” που εμπλέκονταν στον μύθο τουPolybius.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα δύο αυτά γεγονότα συνενώθηκαν σε ένα μύθο, που επηρεάστηκε αρκετά από την ταινία, The Last Starfighter, στην οποία ένας έφηβος έχει προσληφθεί από έναν άνδρα που τον παρακολουθεί να παίζει ένα μυστικά ανεπτυγμένο arcade game.

Πάντως, το 1998 εμφανίστηκε ακόμα ένα cabinet με το παιχνίδι, αλλά γρήγορα εξαφανίστηκε.

Παρότι πολλοί προσπάθησαν να ξαναφτιάξουν το παιχνίδι, κανένας ποτέ δεν βρήκε το αυθεντικό Rom. Μάλιστα, δεν υπάρχουν καν αποδείξεις ότι πραγματικά υπήρξε το Polybius.

Αν θέλετε να δείτε πως κάποιοι φαντάζονται ότι ήταν το Polubius δείτε το βίντεο παρακάτω:

ΠΗΓΗ: xplaygr.com

max-headroom

Διαβάστε επίσης: Μαξ Χέντρουμ. Το ηλεκτρονικό είδωλο της δεκαετίας του ΄80 που έκανε θραύση σε Αγγλία και Αμερική και ήταν το εξώφυλλο στο πρώτο τεύχος του ΚΛΙΚ.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.