10 άγνωστες ιστορίες για τη Μέριλιν Μονρόε. Η διαταραχή της μητέρας της, η σεξουαλική κακοποίηση και το IQ

10 άγνωστες ιστορίες για τη Μέριλιν Μονρόε. Η διαταραχή της μητέρας της, η σεξουαλική κακοποίηση και το IQ

1. Δούλευε σε εργοστάσιο

Πριν γίνει διάσημη ηθοποιός και σύμβολο του σεξ, η Μέριλιν Μονρόε εργάστηκε σε εργοστάσιο κατασκευής αλεξίπτωτων καθώς κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, πολλές γυναίκες απασχολήθηκαν στην πολεμική βιομηχανία.

Ο πρώτος που ανακάλυψε τη σαγηνευτική σχέση της με τον φακό ήταν ο φωτογράφος του αμερικανικού στρατού Ντ. Κόνοβερ.

Aπό καστανή, την έκανε ξανθιά και της άνοιξε το δρόμο για την 20th Century Fox.

2. Το όνομα “Μέριλιν Μονρόε”  δεν είναι το αληθινό της

Ο Ben Lyon ήταν το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, 20th Century Fox, με το οποίο η Μέριλιν Μονρόε υπέγραψε συμβόλαιο. Ωστόσο, το όνομά της δεν ήταν ιδιαίτερα “πιασάρικο” για τον χώρο του θεάματος και αποφάσισε να το αλλάξει.

Επέλεξε το όνομα “Μέριλιν” από μια διάσημη σταρ του Μπρόντγουεϊ και πρόσθεσε το “Μονρόε”, από το επώνυμο της γιαγιάς της.

3. Η μητέρα της είχε διπολική διαταραχή και τον πατέρα της δεν τον γνώρισε ποτέ

Η μητέρα της Μονρόε, Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ, διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και εισήχθη σε ψυχιατρική μονάδα, λίγους μήνες μετά τη γέννηση της κόρης της. Όταν η Μέριλιν ήταν δύο εβδομάδων στάλθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. Μέχρι τα 16 της άλλαξε αρκετές φορές στέγη ενώ κατά την παραμονή της σε ορφανοτροφείο κακοποιήθηκε σεξουαλικά αρκετές φορές.

Όταν έγινε διάσημη, έλεγε την ιστορία της μητέρας της αλλά αρκετοί δεν την πίστευαν.

4. Παντρεύτηκε στα 16 της για να μην πάει σε ορφανοτροφείο

Η Μέριλιν έζησε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας σε ανάδοχες οικογένειες. Όταν ήταν 15 ετών, η ανάδοχη οικογένειά της αποφάσισε να μετακομίσει στη Δυτική Βιρτζίνια. Όμως, οι νόμοι της Καλιφόρνια περί προστασίας των παιδιών δεν επέτρεψαν στους θετούς της γονείς να την πάρουν μαζί τους εκτός πολιτείας. Αυτό σήμαινε ότι η Μέριλιν θα επέστρεφε στο ορφανοτροφείο. Κάτι που κανείς δεν ήθελε.

Έτσι, πρότειναν στον γείτονά τους, Τζέιμς Ντόχερι, να παντρευτεί τη νεαρή Μέριλιν, για να  μην επιστρέψει στο ορφανοτροφείο. Παντρεύτηκαν 18 ημέρες αφότου γιόρτασε τα 16α γενέθλιά της, όταν ο Τζέιμς ήταν 21 ετών. Το 1946, μετά από τέσσερα χρόνια γάμου, πήραν διαζύγιο.

“Ο γάμος μου μαζί του δεν με έκανε δυστυχισμένη αλλά ούτε και ευτυχισμένη. Ο σύζυγός μου και εγώ δεν μιλούσαμε σχεδόν καθόλου μεταξύ μας. Όχι επειδή ήμασταν θυμωμένοι. Απλώς δεν είχαμε τίποτα να πούμε. Εγώ πέθαινα από πλήξη”, είχε δηλώσει για αυτή την περίοδο της ζωής της.

5. Συνώνυμό της η αργοπορία

“Αργώ πάντα στα ραντεβού μου. Μερικές φορές μπορεί να αργώ και δύο ώρες. Προσπάθησα να αλλάξω τους τρόπους μου, αλλά τα πράγματα που με κάνουν να καθυστερώ είναι πάντα πολύ ευχάριστα”.

Όπως αποκάλυψαν συνεργάτες της, μόλις έγινε διάσημη και επιτυχημένη, η συμπεριφορά της άλλαξε δραματικά. Συχνά ανάγκαζε όλα τα μέλη της παραγωγής να την περιμένουν ενώ οι σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργαζόταν δεν ήξεραν τι ώρα θα έφθανε στο γύρισμα… αν έφθανε.

Απολύθηκε από την τελευταία της ταινία “Something’s Got to Give”, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της.

6. Το IQ της

Μπορεί αρκετοί να την έβλεπαν ως μία όμορφη γυναίκα ή “χαζή ξανθιά” αλλά ήταν μία ευφυέστατη προσωπικότητα. “Επιχειρηματικά προσανατολισμένη, πολιτικά έξυπνη και κοινωνικά προσγειωμένη, ήταν η επιτομή της ομορφιάς και του ακονισμένου μυαλού” είχαν γράψει δημοσιογράφοι που τη γνώρισαν.

Η  φήμη ότι ο δείκτης νοημοσύνης της ήταν 168, δηλαδή μεγαλύτερος από του Αϊνστάιν, είναι μάλλον υπερβολική και δεν τεκμηριώνεται από πουθενά.

7. Δεν ήταν η πιο καλοπληρωμένη

Σε σύγκριση με τις ηθοποιούς της γενιάς της, η Μέριλιν Μονρόε δεν έπαιρνε τις πιο υψηλές αμοιβές.

Ενδεικτικά, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ έλαβε 1 εκατομμύρια δολάρια για τον ρόλο της Κλεοπάτρας, την ίδια στιγμή που ο μισθός της Μονρόε για την τελευταία της ταινία, Something’s Gotta Give, ήταν 100.000 δολάρια.

8. Το φόρεμα που έσπασε ρεκόρ

Το φόρεμα που φορούσε η Μέριλιν Μονρόε όταν τραγούδησε το “Happy Birthday Mr President” στον Τζον Κένεντι πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 4,8 εκατομμυρίων. δολαρίων.

Το εντυπωσιακά στενό φόρεμα με τα 2.500 κρύσταλλα, αγοράστηκε από την αλυσίδα μουσείων Ripley’s Believe It or Not. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας δήλωσε ότι πρόκειται για “το πιο εμβληματικό κομμάτι της ποπ κουλτούρας που υπάρχει”.

9. Φοβόταν να βγει στη σκηνή

Η φήμη της Μέριλιν ως “δύσκολης” ηθοποιού προήλθε και από τον φόβο της σκηνικής παρουσίας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την τελειομανία.

Ταλαιπωρήθηκε επίσης από έντονο άγχος και αϋπνία, που πιθανότατα την οδήγησαν στην κατάχρηση ουσιών.

10. Αυτοκτονίες μετά τον θάνατό της

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Νέα Υόρκη, μία εβδομάδα μετά από το θάνατο της Μονρόε, σημείωσε ρεκόρ, φτάνοντας τις 12 την ημέρα. Μία αυτόχειρας λέγεται ότι έγραψε σε σημείωμα που άφησε:

Αν το πιο υπέροχο, όμορφο πλάσμα σε αυτό τον κόσμο δεν έχει τίποτα για το οποίο αξίζει να ζήσει, τότε δεν θα πρέπει να έχω ούτε εγώ.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr