“Η κατάρα των Φαραώ”, που σκότωσε τους αρχαιολόγους. Επιστήμονας υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την αίτια

“Η κατάρα των Φαραώ”, που σκότωσε τους αρχαιολόγους. Επιστήμονας υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την αίτια

Ένας επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την αιτία της «κατάρας του Φαραώ» που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερους από 20 ανθρώπους που άνοιξαν τον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών το 1922.

Σύμφωνα με ένα αρχαίο αιγυπτιακό κείμενο, όποιος πειράξει τα μουμιοποιημένα λείψανα του βασιλιά, κινδυνεύει να πεθάνει «από ασθένεια που κανένας γιατρός δεν μπορεί να διαγνώσει».

Ο συγγραφέας Ρος Φέλλοους υποστηρίζει πως η αιτία πίσω από τους θανάτους ήταν βιολογική. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αιτία ήταν η δηλητηρίαση από ραδιενέργεια από φυσικά στοιχεία που περιείχαν ουράνιο και τοξικά απόβλητα, τα οποία τοποθετήθηκαν σκόπιμα μέσα στον σφραγισμένο τάφο. Η έκθεση στις ουσίες αυτές θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων καρκίνων, όπως αυτός που στέρησε τη ζωή στον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ – τον πρώτο άνθρωπο που μπήκε στον τάφο πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Η θεωρία αυτή αποδεικνύει ότι ο τάφος ήταν όντως «καταραμένος» με σκόπιμο, βιολογικό τρόπο και όχι με υπερφυσικό, όπως υποστήριζαν ορισμένοι αρχαίοι αιγυπτιολόγοι.

Ο Κάρτερ πέθανε το 1939 πιθανότατα από καρδιακή προσβολή μετά από μακροχρόνια μάχη με το λέμφωμα Hodgkin, το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που καταπολεμά τα μικρόβια.

Ο λόρδος Κάρναρβον, ο οποίος επίσης εξερεύνησε τον τάφο του Τουταγχαμών, πέθανε από δηλητηρίαση του αίματος μετά από τσίμπημα κουνουπιού, το οποίο μολύνθηκε. Λίγο μετά το άνοιγμα του τάφου, υπήρξε μια σύντομη διακοπή ρεύματος και όλα τα φώτα σε όλο το Κάιρο έσβησαν. Ο γιος του λόρδου ανέφερε επίσης ότι ο αγαπημένος του σκύλος ούρλιαξε και έπεσε νεκρός. Άλλοι άνθρωποι που συμμετείχαν στην ανασκαφή πέθαναν από ασφυξία, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονία, δηλητηρίαση, ελονοσία και έκθεση σε ακτινοβολία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι πέθαναν γύρω στα 50. Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Άρθουρ Γουέιγκαλ που παρευρέθηκε στα εγκαίνια της αποκάλυψης του τάφου και κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τον «μύθο» της κατάρας – πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 54 ετών.

Ωστόσο, επιγραφές που βρέθηκαν μέσα σε άλλους τάφους σε όλη την Αίγυπτο υποδηλώνουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι γνώριζαν για τις τοξίνες. Το κείμενο αναφέρει ότι ορισμένες περιοχές ήταν «απαγορευμένες» εξαιτίας των «κακών πνευμάτων» που φιλοξενούσαν.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Scientific Exploration»υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ανιχνευθεί επίσης σε ερείπια τάφων του Παλαιού Βασιλείου, σε δύο τοποθεσίες στη Γκίζα και σε αρκετούς υπόγειους τάφους στη Σακκάρα.

Ο Φέλλοους σημείωσε ότι «η έντονη ραδιενέργεια συνδέθηκε με δύο πέτρινα φέρετρα, ιδίως από το εσωτερικό τους». Ο καθηγητής Ρόμπερτ Τεμπλ σημείωσε ότι τα φέρετρα ήταν κατασκευασμένα από βασάλτη και αποτελούσαν πηγή ακτινοβολίας. Άλλες μελέτες έχουν μετρήσει άμεσα το αέριο ραδόνιο σε διάφορες θέσεις σε τάφους στη Σακκάρα. Το αέριο ραδόνιο είναι ένα ενδιάμεσο προϊόν της διάσπασης του ουρανίου, με χρόνο ημιζωής 3,8 ημέρες. Συγκεντρώσεις ραδονίου στον περιβάλλοντα χώρο εντοπίστηκαν σε έξι σημεία μέσα στα ερείπια της Σακκάρα: στο Νότιο Τάφο, στην πυραμίδα του Djoser και στις σήραγγες του τάφου Serapeum.

Χιλιάδες αγγεία που ανασκάφηκαν κάτω από την Πυραμίδα του Βήματος τη δεκαετία του 1960 περιείχαν έως και 200 τόνους άγνωστων ουσιών που δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη– γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τοξίνες θάφτηκαν μαζί με τα μουμιοποιημένα λείψανα.

Στις 4 Νοεμβρίου 1922, η ομάδα του Κάρτερ εντόπισε τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον τάφο του Τουταγχαμών και πέρασε αρκετούς μήνες καταγράφοντας τον προθάλαμο. Η ομάδα άνοιξε τον ταφικό θάλαμο και ανακάλυψε τη σαρκοφάγο τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Ο εν λόγω τάφος θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους που έχουν ανακαλυφθεί, καθώς είναι γεμάτος με πολύτιμα αντικείμενα. Στον τάφο βρέθηκαν 5.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ολόχρυσα παπούτσια, αγάλματα, παιχνίδια και παράξενα ζώα.

Πηγή: Daily Mail

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

https://www.google.com/recaptcha/api.js?onload=wpcaptcha_captcha&render=6Le-EbgpAAAAAAPjw__MGN_V8i8UpQ6uH4lqO8V9&ver=1.23

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.