Το μυστήριο με τη γυναικεία μούμια που φορούσε πράσινο δαχτυλίδι. Βρέθηκε στην Κίνα και χρονολογείται 700 χρόνια πριν, κατά την περίοδο της δυναστείας των Μινκγ

Το μυστήριο με τη γυναικεία μούμια που φορούσε πράσινο δαχτυλίδι. Βρέθηκε στην Κίνα και χρονολογείται 700 χρόνια πριν, κατά την περίοδο της δυναστείας των Μινκγ
Στην Ταινζού, στην επαρχία Τζιανκγσού στα ανατολικά της Κίνας, συνεργείο που έσκαβε σε έργα οδοποιίας έπεσε πάνω σε ένα συμπαγές αντικείμενο.

Αμέσως κάλεσαν ομάδα αρχαιολόγων, καθώς συνειδητοποίησαν ότι ο χώρος που γίνονταν τα έργα έκρυβαν έναν αρχαίο τάφο. Οι αρχαιολόγοι ανέσυραν ένα φέρετρο και αντίκρισαν στρώσεις από υφάσματα, μετάξι και ένα περίεργο καφέ υγρό.

Κοιτάζοντας πιο προσεχτικά μέσα στα υφάσματα είδαν κρυμμένο ένα γυναικείο σώμα, σε πολλή καλή κατάσταση. Διατηρούσε ακόμη τα φρύδια και τις βλεφαρίδες.

6

Μέσα στο φέρετρο, εκτός των άλλων, υπήρχε κι ένα ανεξήγητο καφέ υγρό. Δεν μπορούσαν να εξακριβώσουν αν χρησίμευε για να διατηρήσει τη σορό ή αν εισχώρησε από τις σχισμές που υπήρχαν

Η εξαιρετική κατάσταση της γυναικείας σορού οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες βοήθησαν στην μουμιοποίηση. Καθοριστικοί παράγοντες αποδείχτηκαν η θερμοκρασία και η έλλειψη οξυγόνου, που καθυστέρησαν την αποσύνθεση του σώματος.

Το διατηρημένο χέρι της γυναίκας κοσμεί ένα δαχτυλίδι

Το διατηρημένο χέρι της γυναίκας κοσμεί ένα δαχτυλίδι

Η Δυναστεία των Μινγκ

Αρχικά, οι αρχαιολόγοι δυσκολεύτηκαν να προσδιορίσουν με απόλυτη ακρίβεια πότε περίπου έζησε η γυναίκα. Έθεσαν ένα χρονολογικό όριο μεταξύ του 1368 και του 1644.

Στην ουσία, αυτό σήμαινε ότι η γυναίκα ήταν 700 ετών και έζησε κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Μινγκ.

700-year-old mummy_China2Εξαιτίας του ρουχισμού της και της ύπαρξης κοσμημάτων μέσα στο φέρετρο, θεωρήθηκε ότι προερχόταν από οικογένεια ανώτερης κοινωνικής τάξης.

Πέρα από τη μούμια, στο φέρετρο υπήρχαν επίσης κόκαλα, κεραμικά και αρχαία κείμενα.

Η ανακάλυψη προσέφερε στους ερευνητές μια πρώτη ματιά στα έθιμα της Δυναστείας των Μινγκ, μιας δυναστείας κατεξοχήν πολεμοχαρούς. Απέκτησαν μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τον ρουχισμό και τον στολισμό των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Τα ερωτήματα όμως που δημιουργηθήκαν ήταν πολύ περισσότερα.

Ποια ήταν η γυναίκα και ποιος ο ρόλος της στην καθημερινή ζωή των Μινγκ;

Ήταν επίσης εσκεμμένη η διατήρηση του σώματός της και πώς πραγματικά πέθανε;

Ακόμη και σήμερα, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν μια λογική απάντηση στα ερωτήματα αυτά.

Σημαντικότερο όλων, είναι ο τρόπος και η μέθοδος που ακολούθησαν οι πρόγονοι των Κινέζων για την εξαιρετική διατήρηση του σώματος της γυναίκας.

Αυτή η ανακάλυψη ήταν μια από τις λίγες περιπτώσεις που οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για μούμιες και δεν αναφέρονται στους ταριχευμένους Φαραώ βασιλιάδες και την τεχνική μουμιοποίησης των Αιγυπτίων.

Πηγές: dailymail nationalgeographic

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Χουανίτα, το παγωμένο κορίτσι των Ίνκας που βρέθηκε στις Άνδεις 500 χρόνια μετά τον θάνατό του. Η μούμια που συγκλόνισε τους επιστήμονες όταν βρήκαν αίμα στις φλέβες της (βίντεο)…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu