Ιάπωνες αξιωματικοί δολοφόνησαν υπουργούς, αλλά μπέρδεψαν τον πρωθυπουργό. Το πραξικόπημα για την επιστροφή στην αυτοκρατορική παράδοση και την απαγκίστρωση από τη Γερμανία

Ιάπωνες αξιωματικοί δολοφόνησαν υπουργούς, αλλά μπέρδεψαν τον πρωθυπουργό. Το πραξικόπημα για την επιστροφή στην αυτοκρατορική παράδοση και την απαγκίστρωση από τη Γερμανία

Στις 26 Φεβρουαρίου του 1936, μια ομάδα νέων αξιωματικών του ιαπωνικού στρατού με περίπου 1.400 στρατιώτες, κάνει πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης στο Τόκιο.

Οι πραξικοπηματίες επιτέθηκαν στην πρωθυπουργική κατοικία και σε άλλα Δημόσια κτίρια.

Δεν έκαναν συλλήψεις, αλλά με κυνισμό σκότωσαν αρκετούς πολιτικούς και κατέλαβαν καίριες θέσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου έδρευε το κυβερνητικό και στρατιωτικό επιτελείο.

Οι στασιαστές σκότωσαν και τον πρωθυπουργό ή μάλλον έτσι πίστευαν.

Αυτό που αγνοούσαν ήταν η ομοιότητα που είχε με τον κουνιάδο του.

Όταν εισέβαλαν οι στασιαστές στο σπίτι του, ο πρωθυπουργός κρύφτηκε.

Οι ένοπλοι εντόπισαν τον κουνιάδο του και τον δολοφονησαν θεωρώντας ότι ήταν ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ των δολοφονημένων ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών, o Υπουργός Οικονομικών και ο Επιθεωρητής Στρατού, τον οποίο πυροβόλησαν θανάσιμα στο σπίτι του, μπροστά στα μάτια της γυναίκας και της κόρης του.

Το Μανιφέστο της εξέγερσης

Ο στρατός των στασιαστών υψώνει τη σημαία της εξέγερσης σε ξενοδοχείο στο κέντρο του Τόκιο

Οι επαναστάτες έλαβαν το προσωνύμιο «Δίκαιος Στρατός».

Με σύνθημά τους «Λατρέψτε τον αυτοκράτορα, Καταστρέψτε τους προδότες», ήθελαν να εκκαθαρίσουν την Κυβέρνηση και τον Στρατό από τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους.

Πίστευαν ότι τα τεράστια προβλήματα και η φτώχεια που αντιμετώπιζε η χώρα, ήταν αποτέλεσμα της εκτροπής από το «kokutai», έννοια που προσδιόριζε τη σχέση του Αυτοκράτορα με το κράτος.

Θεωρούσαν ότι ο Αυτοκράτορας είχε εξαπατηθεί από τις προνομιούχες τάξεις, που με τον καιρό σφετερίστηκαν μέρος της εξουσίας του, οδηγώντας την χώρα στην διαφθορά, την εξαθλίωση και την πολιτική αποδυνάμωση.

Με τη δύναμη των όπλων, ήθελαν να επιβάλουν την «Αποκατάσταση». Στόχος τους δεν ήταν να πάρουν οι ίδιοι  την εξουσία, αλλά να την παραδώσουν στον Αυτοκράτορα Χιροχίτο. Από αυτόν απαιτούσαν να «εξαγνίσει» τη χώρα από  τις Δυτικές Ιδέες και να κυβερνήσει με γνώμονα την ευημερία του λαού.

Αν δεν ανταποκρινόταν, τότε θα ανέβαζαν στη θέση του στο θρόνο τον αδερφό του, που ήταν φιλικά προσκείμενος απέναντί τους.

Οι παραπάνω θέσεις τους συντάχθηκαν  σε ένα έγγραφο, με τίτλο το  “Μανιφέστο της εξέγερσης”, το οποίο ήθελαν να παραδώσουν στα χέρια του αυτοκράτορα.

Οι υποκινητές του πραξικοπήματος ανήκαν στην Κόντο- Χα, μια άτυπη φατρία εντός του στρατεύματος.

Η ιδεολογική αντιπαλότητα στο στράτευμα

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’30 οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ιαπωνικού Αυτοκρατορικού στρατού, είχαν συσπειρωθεί γύρω από δύο άτυπες ομάδες.
Η Κοντο- Χα με επικεφαλής των στρατηγό Araki Sadao, υποστήριζε τον Αυτοκρατορικό Τρόπο και  την προσήλωση στην παράδοση.

Στους κόλπους της είχε εθνικιστές και υπερασπίζονταν την ανωτερότητα του πνεύματος έναντι του υλισμού.

Γνήσιοι μιλιταριστές και αυτοί, πίστευαν ότι έπρεπε να επιτεθούν στη Σοβιετική Ένωση.

Αντίπαλη παράταξη ήταν  η Τοσέη-Χα ή αλλιώς φατρία του Ελέγχου.
Αυτοί ήθελαν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της Ιαπωνίας και τη συμμαχία με τη Γερμανία. Επεδίωκαν την επίθεση στην Κίνα.
Η αρχή του τέλους

Οι στασιαστές παρά το στοιχείο του αιφνιδιασμού, δεν κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το παλάτι. Ο αυτοκράτορας, αν και τον στήριζαν, εξοργίστηκε με το πραξικόπημα και  διέταξε την καταστολή της εξέγερσης.

Εναντίον της στάσης τάχθηκε και η συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης.

Οι στασιαστές αναγκάστηκαν να παραδοθούν μετά από τρεις ημέρες.

Μετά από δίκες, 19 από τους ηγέτες της εξέγερσης εκτελέστηκαν, ενώ άλλοι 40 φυλακίσθηκαν .

Η σημαία του «Δίκαιου Στρατού». Σύνθημά τους ήταν « Λατρεύστε τον αυτοκράτορα, Καταστρέψτε τους προδότες».

Η σημαία του «Δίκαιου Στρατού». Σύνθημά τους ήταν « Λατρεύστε τον αυτοκράτορα, Καταστρέψτε τους προδότες»

Το αποτυχημένο πραξικόπημα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιρροής του στρατού στην πολιτική.

Η φατρία που πίστευε στη συμμαχία με τη Γερμανία και στην τεχνολογική εξέλιξη δυναμώθηκε  και σύντομα πραγματοποίησε και την νικηφόρα επίθεση στην Κίνα.

Το συμβάν είναι σήμερα γνωστό, ως το «Περιστατικό της 26ης Φεβρουαρίου».

Αν οι πραξικοπηματίες είχαν καταφέρει να νικήσουν και να επιβάλουν τις απόψεις τους, ίσως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος να ήταν μόνο ευρωπαϊκός.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Αδόλφος Χίτλερ και το πραξικόπημα της μπυραρίας το 1923. Τον έκλεισαν φυλακή μόνο για 8 μήνες και 10 χρόνια μετά κατέλαβε την εξουσία νόμιμα!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu