“Αυτά είναι τα επαγγέλματα για να βρείτε τον καλύτερο σύζυγο”. Η λίστα με τις “κατάλληλες” γυναικείες δουλειές που οδηγούσαν σε καλό γάμο τη δεκαετία του πενήντα.

“Αυτά είναι τα επαγγέλματα για να βρείτε τον καλύτερο σύζυγο”. Η λίστα με τις “κατάλληλες” γυναικείες δουλειές που οδηγούσαν σε καλό γάμο τη δεκαετία του πενήντα.
“Ας υποθέσουμε ότι είστε μια νέα γυναίκα, σε ηλικία γάμου και ψάχνετε για σύζυγο. Ποιο θα ήταν το καλύτερο είδος εργασίας ή απασχόλησης προκειμένου να γνωρίσετε κατάλληλους άνδρες και να βρείτε τον καλύτερο;”

Έτσι αρχίζει άρθρο σε τοπική αμερικανική εφημερίδα του Οχάιο στις ΗΠΑ, τον Μάιο του 1952. Το έντυπο δημοσιεύει μια έρευνα που έγινε σχετικά με τα επαγγέλματα που προσφέρουν σε μια γυναίκα την ιδανική ευκαιρία να βρει σύζυγο και αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονταν οι Αμερικανοί τη δεκαετία του ΄50.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αμερικανοί ερευνητές υπέβαλαν το ίδιο ερώτημα σε άνδρες και γυναίκες:

“Κατά τη γνώμη σας ποιο είδος απασχόλησης προσφέρει σε μια νέα γυναίκα την καλύτερη ευκαιρία να βρει σύζυγο;”

Η εργασία σε γραφείο ως γραμματέας ή στενογράφος κατατάχθηκε στην κορυφή της λίστας των μεθόδων για να “παγιδευτεί’ ένας σύζυγος, με ποσοστό 32%.

Δεύτερο ήρθε το επάγγελμα της νοσηλεύτριας με 14%. Γνωρίζει πλούσιους ασθενείς ή νέους και όμορφους εκπαιδευόμενους γιατρούς.

Το 7% είπε ότι το σωστό επάγγελμα είναι της σερβιτόρας. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η διεύθυνση του καταστήματος επιτρέπει στο προσωπικό να βγαίνει ραντεβού με πελάτες.

Στη συνέχεια της λίστας βρίσκονταν τα επαγγέλματα της αεροσυνοδού, της πωλήτριας αντρικών ρούχων, της εργάτριας, της στρατιωτικού, και της δασκάλας.

Κάποιοι απάντησαν ότι ο σωστός τρόπος για να βρει μια γυναίκα σύζυγο είναι να πάει την Κυριακή στην εκκλησία ως μια “καθώς πρέπει” δεσποινίς γιατί .. αυτό αρέσει στους άνδρες. Άλλοι είπαν ότι το καλύτερο που έχει να κάνει μια γυναίκα είναι να μάθει να μαγειρεύει.

Οι απόψεις ανδρών και γυναικών συνέπεσαν ως προς την πρώτη τριάδα των απαντήσεων (εργασία σε γραφείο, νοσηλεύτρια και σερβιτόρα) και αυτό δείχνει πως η κυρίαρχη αντίληψη για τη θέση της γυναίκας και τον ρόλο της στον επαγγελματικό στίβο δεν διέφεραν και πολύ ανάμεσα στα δύο φύλλα.

Ωστόσο, οι επόμενες απαντήσεις διαφέρουν. Οι γυναίκες κατατάσσουν στις θέσεις 4 και 5, την αεροσυνοδό και τη στρατιωτικό, ενώ οι άνδρες την πωλήτρια και την εργάτρια.

Ίσως αυτό να μαρτυρά πως η ανδρική σκέψη πήγαινε αποκλειστικά σε επαγγέλματα που τοποθετούσαν τη γυναίκα σε θέση υφισταμένης, ενώ οι γυναίκες είχαν κατά νου και άλλες επιλογές.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Το χαλινάρι του κουτσομπολιού». Η συσκευή που τρυπούσε ή έκοβε τις «φαρμακερές» γλώσσες στο Μεσαίωνα. Ήταν μέσο για τον εξευτελισμό των γυναικών που μιλούσαν πολύ και την χρησιμοποιούσαν οι σύζυγοι για την γκρίνια (φωτο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu