“Αυτή είναι έτοιμη να γίνει η ερωμένη του Βασιλέως, εάν ο Βασιλεύς συναινέσει”. Η επιστολή ενός κτηνίατρου που “πάσαρε” ερωμένη και αποκάλυπτε τις εξωσυζυγικές σχέσεις του Βασιλιά Γεωργίου Α’

“Αυτή είναι έτοιμη να γίνει η ερωμένη του Βασιλέως, εάν ο Βασιλεύς συναινέσει”. Η επιστολή ενός κτηνίατρου που “πάσαρε” ερωμένη και αποκάλυπτε τις εξωσυζυγικές σχέσεις του Βασιλιά Γεωργίου Α’
Πριν ακόμη να κλείσει η δεκαετία του 1860, έγινε ο γάμος του βασιλιά Γεωργίου Α’ με την Όλγα, την 16χρονη κόρη του δούκα Κωνσταντίνου, αδελφού του τσάρου της Ρωσίας, Αλέξανδρου Β’.

Παρότι παντρεμένος, συνέχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο Βασιλιάς είχε διάφορες εξωσυζυγικές σχέσεις, καθώς αγαπούσε το ωραίο φύλο. Η επιβεβαίωση, τουλάχιστον για μία υποψήφια ερωμένη, ήρθε από έναν κτηνίατρο της στρατιωτικής υπηρεσίας.

Η γνωριμία με την Όλγα και ο γάμος

Ο Γεώργιος συνάντησε για πρώτη την Όλγα, στους γάμους της αδερφής του Δάγμαρ, με τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Γ’ στην Αγία Πετρούπολη, τον Νοέμβριο του 1866.

Όταν ο βασιλιάς τον επόμενο χρόνο, στις 10 Απριλίου 1867, αναχώρησε από την Ελλάδα με το ατμόπλοιο “Πατρίς” για τη Μασσαλία, όλοι πίστευαν ότι έφευγε για ένα ταξίδι στην Ευρώπη και στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση των αρραβώνων του με την Όλγα γνωστοποιήθηκε στις 9 Μαΐου.

Πέντε μήνες αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου, τελέστηκε το μυστήριο του γάμου με μεγάλη λαμπρότητα στο αυτοκρατορικό παρεκκλήσι των Χειμερινών Ανακτόρων στην Αγία Πετρούπολη, με το τυπικό της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

Η είδηση του γάμου έφτασε στην Ελλάδα στις 21 Οκτωβρίου. Το νεαρό βασιλικό ζεύγος πέρασε τον μήνα του μέλιτος στα περίφημα ανάκτορα του Τσαρσκόιε Σελο.

Στις 12 Νοεμβρίου το βασιλικό ζεύγος έφτασε στον Πειραιά, όπου ο λαός του επιφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή.

Το επόμενο καλοκαίρι, στις 21 Ιουνίου 1868, γεννήθηκε ο διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος, τον οποίο ο λαός είδε ως συνεχιστή των Παλαιολόγων.

Η βασίλισσα Όλγα χαρακτηριζόταν από μια βαθιά αφοσίωση στον Θεό και η ευαισθησία της για τον συνάνθρωπο την οδήγησε στην ίδρυση του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”.

Ο Γεώργιος συνάντησε για πρώτη την Όλγα, στους γάμους της αδερφής του Δάγμαρ, με τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Γ’ στην Αγία Πετρούπολη, τον Νοέμβριο του 1866. Wikimediamtx Commons

Η επιστολή

Τα θρησκευτικά φρονήματα του Γεωργίου δεν ήταν παρόμοια με της Όλγας. Δεν παρέλειπε βέβαια να διαβάζει τη Βίβλο.

Στις σχέσεις του με τους πολιτικούς τον χαρακτήριζε ευθύτητα και ήταν υπερήφανος για τα στρατιωτικά επιτεύγματα του ελληνικού λαού. Αγαπούσε πολύ τη φύση και ιδιαίτερα το αττικό τοπίο. Αγαπούσε επίσης και τις ωραίες γυναίκες.

Στο σημείο αυτό φαίνεται ότι τον βοηθούσε κυρίως ο υπασπιστής του κι αρχηγός του στρατιωτικού του οίκου, Ευθύμιος Χατζηπέτρος.

Η επιστολή από τον Δομένικο Σπόδι, κτηνίατρο της στρατιωτικής υπηρεσίας Λάρισας, προς τον Χατζηπέτρο ήταν αποκαλυπτική για την πτυχή αυτή της ιδιωτικής ζωής του Γεωργίου.

“Λάρισα 4 Δεκεμβρίου 1887.

Κύριε Χατζηπέτρο. Επιστολή μυστική.

Με μόνον τον λόγον του να αρέσω εις τον ιδικόν σας Βασιλέα. Ο κύριος μου έχει μίαν ωραίαν κυρίαν Ελληνίδα.

Σας συνιστώ την παρούσαν.

Ευρίσκεται εις Λάρισαν μία κυρία η οποία κατάγεται από μία οικογένεια στρατιωτικών του Κράτους. Ετών 21. Αρκούντως ωραίαν, πεπαιδευμένη, το πρόσωπον ωραίον χρώμα.

Μαλλιά μαύρα, μάτια μαύρα, μύτη-στόμα ανάλογα, ωραίους οδόντας, ανάστημα υψηλόν και κορμί ανάλογον. Ωμιλεί την νέαν ελληνικήν λαμπρά, πλήρης ζωής και έρωτος.

Είναι διατεθειμένη και έχει διάθεσιν δια την Α.Μ. τον Βασιλέα. Αυτή είναι έτοιμη να γίνη η ερωμένη του Βασιλέως, εάν ο Βασιλεύς συναινέση.

Την βαστώ και αν η αυτού Μ. την δεχθή θα μείνη ευχαριστημένος. Δεν μένει άλλο παρά να ειδοποιηθή η υπόθεσις εις την Α. Μ. και να ευρεθή μέσον να παρουσιασθή εις την Α.Μ.

Δια να φθάσητε εις τον σκοπόν αυτόν όστις σας γνωρίζω ως μυστικόν σύμβουλον της Α.Μ., σκεφθήτε την υπόθεσιν και ευαρεστηθείτε να μου απαντήσετε μυστικώς εδώ εις την Λάρισαν πριν τις 20 Δεκεμβρίου διότι η κυρία σκοπόν έχει να αναχωρήσει δια Κωνσταντινούπολιν.

Προσέτι σας ειδοποιώ ότι ένας Πασάς και ένας συνταγματάρχης του 3ου συντάγματος του ιππικού, ο στρατηγός του Μεσολογγίου και επίτιμος στρατηγός Λαρίσης, όλοι οι κύριοι καθώς πρέπει της προσέφεραν να γίνη ερωμένη των αλλά αυτή απέρριψεν την πρότασίν των διότι η ευχαρίστησής της είναι να ημπορέση να γίνη ερωμένη του Βασιλέως.

Μόνον υμείς εάν θέλετε ημπορείτε να οινομήσητε το πράγμα και σας ανάφερα την αιτίαν. Πρώτον διότι παρακάλεσα την κυρίαν. Δεύτερον δια να ευχαριστήσω τον κύριον μου. Τρίτον δια να ευχαριστήσω τον Βασιλέα. Εάν έσφαλα έχετε το δικαίωμα να με τιμωρήσητε.

Με ανήκον σέβας σιμιούμαι, Σπόδι Δομένικος, κτηνίατρος εις στατιωτικήν υπηρεσίαν Λαρίσης”.

Πριν ακόμη να κλείσει η δεκαετία του 1860, έγινε ο γάμος του βασιλιά Γεωργίου Α’ με την Όλγα, την 16χρονη κόρη του δούκα Κωνσταντίνου, αδελφού του τσάρου της Ρωσίας, Αλέξανδρου Β’. Wikimediamtx Commons

Αν και δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες γύρω από τις εξωσυζυγικές σχέσεις του Βασιλιά Γεωργίου Α΄, η επιστολή του Δομένικου Σπόδι, έριξε λίγο φως στην ιδιωτική ζωή του.

Πηγή: Γεώργιος Α’ “Φίλτατε…”, επιμέλεια Αριστέα Παπανικολάου- Κρίστενσεν , Εκδόσεις ΕΡΜΗΣ 

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο 17χρονος Δανός Γεώργιος Α’ έμαθε ότι θα γίνει βασιλιάς της Ελλάδας από την εφημερίδα που είχε τυλίξει το κολατσιό του! Ερωτεύθηκε τη Φρόσω αλλά παντρεύτηκε την Όλγα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.