Αυτό είναι το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου πριν από την ανασκαφή του. Το έφερε στην επιφάνεια ο “τυρρανίσκος” Παναγής Καββαδίας που έκανε την “ανακάλυψη του αιώνα”. Ο αρχαιολόγος που είχε φανατικούς φίλους και εχθρούς

Αυτό είναι το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου πριν από την ανασκαφή του. Το έφερε στην επιφάνεια ο “τυρρανίσκος” Παναγής Καββαδίας που έκανε την “ανακάλυψη του αιώνα”. Ο αρχαιολόγος που είχε φανατικούς φίλους και εχθρούς

ΠΗΓΗ: Κεφαλονίτικα Νέα

Γεννημένος στον Κοθρεά της Κεφαλλονιάς, ο Παναγής Καββαδίας έμελλε να είναι ο αρχαιολόγος που συνέδεσε το όνομά του με την αποκάλυψη ενός από τα σημαντικότερα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού. Του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.

Ο Καββαδίας γεννήθηκε το 1850 και σπούδασε Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, με υποτροφία

Δούλεψε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία από το 1879, στην οποία προσέφερε σημαντικό αρχαιολογικό αλλά και διοικητικό έργο.

Με 800 δραχμές…

Παναγής Καββαδίας

Οι ανασκαφές της Επιδαύρου έγιναν από τον Π. Καββαδία και διήρκεσαν από το 1881 μέχρι το θάνατό του. Τις ανασκαφές ανέλαβε η Αρχαιολογική Εταιρεία.

Το 1881 θα καταφέρει να πάρει από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία μόλις 800 δραχμές για να ξεκινήσει τις ανασκαφές για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Είχε ήδη προηγηθεί μια αποτυχημένη ανασκαφή Γάλλων αρχαιολόγων και συγκεκριμένα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Επιστημονικής Επιτροπής του Μορέως, όμως ο επίμονος αλλά και δύστροπος Κεφαλλονίτης αρχαιολόγος ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει την έρευνά του για την “αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα” με ευρήματα ανεκτίμητης αξίας.

Ο Καββαδίας ήταν αυτός που ερευνώντας συστηματικά το ιερό του Ασκληπιού θα αποκαλύψει το Κυνάρτειο Όρος κάτω από ένα πυκνό δάσος, το διάσημο θέατρο που ήταν έργο του Πολυκλείτου.

Ένα θέατρο που δημιουργήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. επεκτάθηκε τον 2ο, είχε χωρητικότητα 14.000 θεατών και σήμερα προστατεύεται από την UNESCO, αφού θεωρείται ένα πραγματικό ορόσημο αρχιτεκτονικής με τεράστια πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία.

Η συγκλονιστική ακουστική του θεάτρου, ειδικά για ένα χώρο αυτού του μεγέθους, εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα.

Ο δαιμόνιος αρχαιολόγος, έχοντας διαβάσει συστηματικά όλες τις αναφορές από τους αρχαίους συγγραφείς, και κυρίως από τον Παυσανία, κατάλαβε ότι η πλαγιά που δημιουργούσε μια ήπια κοιλότητα λογικά θα έκρυβε από κάτω το αρχαίο θέατρο.

Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου 1867 (Théâtre D’ Épidaure), Γκραβούρα – σχέδιο του E. Rey, “Voyage pittoresque en Grèce et dans le Levant fait en 1843-1844 , ” Λυών, 1867.

Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου το 1867. (Théâtre D’ Épidaure), Γκραβούρα – σχέδιο του E. Rey, “Voyage pittoresque en Grèce et dans le Levant fait en 1843-1844 , ” Λυών, 1867.

Αποκάλυψε όλα τα σημαντικά μνημεία του περιβάλλοντος χώρου, αν και αργότερα κατηγορήθηκε ότι δεν τα πρόσεξε με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντικές φθορές. Όμως ήταν αυτός που αποκάλυψε το θέατρο και φρόντισε για τις πρώτες αναστηλωτικές επεμβάσεις.

Λίγο καιρό αργότερα, το 1885 θα ξεκινήσει τις εργασίες στην Ακρόπολη, την οποία θα σκάψει απ’ άκρη σ’ άκρη και θα ιδρύσει το πρώτο Μουσείο της Ακροπόλεως, ενώ πολλές από τις ανακαλύψεις του κοσμούν και το σημερινό νέο Μουσείο.

Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου, 1892

Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου, 1892

Ο Καββαδίας είχε μια πολύ δύσκολη προσωπικότητα και κατηγορήθηκε πολλές φορές για αλαζονεία για την οποία εκδιώχθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία το 1909.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Βασίλης Καββαθάς στο βιβλίο του “Η ανασκαφή στο ιερό. Στην αυλή των ονείρων και των θαυμάτων”, “το πόσο αμφιλεγόμενος ήταν προκύπτει και από τη διαμετρικά αντίθετη γνώμη που είχαν γι’αυτόν δύο καθηγητές στους οποίους κάποια στιγμή ο βασιλιάς ζήτησε να εκφραστούν για τον Καββαδία. Ο ένας είπε: “πρόκειται για τον σημαντικότερο καθηγητή του κόσμου” και ο άλλος του απάντησε πως “είναι ο μεγαλύτερος ξυλοσχίστης της Ελλάδας”.

φωτογραφία: Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού

Φωτογραφία: Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού

Nafplio,_Greece_-_Ancient_Epidaurus_Theatre_SiteΕίναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχαιολογική υπηρεσία τον αποκαλούσαν τυρρανίσκο, ενώ στα χρόνια που έμεινε στην Ελλάδα φρόντισε να αποκτήσει πολλούς φανατικούς εχθρούς.

Έτσι αναγκάστηκε για ένα διάστημα να φύγει πάλι στο εξωτερικό, όμως αργότερα επέστρεψε, συνεχίζοντας τόσο το έργο του, όσο και το να προκαλεί.

Όμως αυτός ακριβώς ο “τύρρανος” εμπνεύστηκε και καθιέρωσε τον πρώτο νόμο “περί αρχαιοτήτων”, που εξασφάλιζε το αποκλειστικό δικαίωμα κυριότητας του κράτους σε όλα τα αρχαία που βρίσκονται στην Ελλάδα. Επίσης, για πρώτη φορά θεσμοθέτησε υποτροφίες για σπουδές αρχαιολογίας στο εξωτερικό. Είχε επίσης μεγάλο συγγραφικό έργο.

Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονούμε τις σημαντικές ανακαλύψεις του και στην Κεφαλονιά, αλλά και το γεγονός ότι πολλά από τα αντικείμενα που βρήκε στο νησί που γεννήθηκε, εκτέθηκαν στο πρώτο αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου, που είχε ιδρύσει ο Γερμανός Καλλιγάς και συστεγαζόταν με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κεφαλληνίας.

Ο Καββαδίας σύμφωνα με τον Καββαθά, προς το τέλος της ζωής του άρχισε να παραλογίζεται. Πέθανε στις 21 Ιουλίου 1928.

Η αρχική φωτογραφία της Επιδαύρου είναι αγνώστου φωτογράφου το 1877.

ΠΗΓΗ: Κεφαλονίτικα Νέα

epidauros-123Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Δείτε από ψηλά το ομορφότερο θέατρο της Ελλάδας που φημίζεται για την ακουστική του. Ήταν θαμμένο στην Επίδαυρο κάτω από τόνους χώματος και αποκαλύφθηκε το 1881. Ποια ήταν η πρώτη ηθοποιός που έπαιξε όταν επαναλειτούργησε (βίντεο)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu