Ακρωτηριασμένοι, σκελετωμένοι, κουρελιασμένοι. Η επιστροφή των ελλήνων αιχμαλώτων από τη Μικρασία. Σκληρές εικόνες

Ακρωτηριασμένοι, σκελετωμένοι, κουρελιασμένοι. Η επιστροφή των ελλήνων αιχμαλώτων από τη Μικρασία. Σκληρές εικόνες

Τον Απρίλιο του 1923 έφτασαν στον Πειραιά οι πρώτοι 10.000 Έλληνες αιχμάλωτοι της Μικρασίας. Οι εικόνες ήταν σοκαριστικές.

Ό,τι απέμεινε από το άλλοτε ένδοξο ελληνικό στράτευμα, ήταν «κινούμενοι σκελετοί, ανθρώπινα φαντάσματα», σύμφωνα με τον τύπο της εποχής. Η εικόνα τους στοίχειωσε την ελληνική κοινωνία και έκανε τους συγγενείς να καταρρεύσουν.

Την αγωνία και τη χαρά της επιστροφής , διαδέχτηκαν τα δάκρυα και η απόγνωση. Συγγενείς και πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι για να τους υποδεχτούν, λύγισαν από το θέαμα.

Στο λοιμοκαθαρτήριο του Πειραιά με μόνη αποσκευή μια κουβέρτα που τους μοίρασαν στο πλοίο. Οι στρατιώτες που ήρθαν από την Τουρκία δεν φορούσαν ρούχα. Μόνο κουρέλια

Από τους περίπου 56.000 αιχμάλωτους ή αγνοούμενους στρατιώτες, επέστρεψαν μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων περίπου 17.000. Το νούμερο είναι ενδεικτικό του αποδεκατισμού που υπέστη το ελληνικό στράτευμα μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου και την παράδοση του Α και Β Σώματος Στρατού.

Όσοι στρατιώτες κατάφεραν να επιβιώσουν από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα τούρκικα στρατόπεδα αιχμαλώτων, ανταλλάχτηκαν με Τούρκους αιχμαλώτους που βρίσκονταν στην Ελλάδα. Η διαφορά ήταν ότι αυτοί ήταν αρτιμελείς, ενώ οι Έλληνες κουρελιασμένοι και ανάπηροι.

Εξαθλιωμένοι και ρακένδυτοι έφθασαν οι αιχμάλωτοι στον Πειραιά. Το ρεπορτάζ με τις αφηγήσεις τους έγινε με μεγάλη δυσκολία διότι δεν τους επετράπη να αποβιβαστούν, καθώς υπό τον φόβο των ασθενειών οδηγήθηκαν στο λοιμοκαθαρτήριο στο νησάκι Αγ. Γεώργιος, έξω από την Σαλαμίνα.

Εικόνες σοκ

Ακρωτηριασμένοι, ντυμένοι με κουρέλια, χωρίς παπούτσια, αποστεωμένοι, κυριολεκτικά σέρνονταν από τις κακουχίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, το 9% ήταν ανάπηροι, περίπου το 40% ασθενείς, εκ των οποίων περίπου 2000 χαρακτηρίστηκαν βαριά και νοσηλεύτηκαν.

Έπασχαν κυρίως από εντερίτιδα, σκορβούτο και γάγγραινα, που συχνά οδηγούσε σε ακρωτηριασμό. Οι μαρτυρίες των επιζώντων ήταν ανατριχιαστικές. Ενδεικτικό είναι ότι οι ασθενείς του στρατοπέδου στο Ουσάκ δεν είχαν καμία τύχη. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι από τον θάλαμο των διαρροϊκών, κατάφερε να επιζήσει μόνο ένας.

Χιλιάδες πρώην αιχμάλωτοι της Μικρασίας, έπασχαν από ψυχικά νοσήματα, καθώς δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις εξοντωτικές συνθήκες αιχμαλωσίας. Κατέρρευσαν ψυχολογικά και υπάρχουν αρκετές καταγραφές στρατιωτών που χρειάστηκαν νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο.

Το σοκ από την επιστροφή των αιχμαλώτων ήταν πολύ μεγάλο. Η αντίδραση της κυβέρνησης  προκάλεσε το ενδιαφέρον των ανθρωπιστικών οργανώσεων διεθνώς, αλλά το δράμα των αγνοουμένων συνεχίστηκε καθώς η Τουρκία δεν πιέστηκε επαρκώς να συμμορφωθεί με τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου

Το δράμα των συγγενών

Από τη άλλη πλευρά, υπήρχε το δράμα των συγγενών που ζητούσαν πληροφορίες για όσους δεν επέστρεψαν. Ήταν τόση η αγωνία τους, που δεν περίμεναν καν να αποβιβαστούν οι στρατιώτες.

Νοίκιαζαν βάρκες και πήγαιναν δίπλα στα καράβια για να τους ρωτήσουν για τα δικά τους πρόσωπα. Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες, όταν μάθαιναν ότι ο άνθρωπός τους δεν ζει, οι γυναίκες λιποθυμούσαν.

Ταυτόχρονα, πολλοί συγγενείς συγκεντρώνονταν στα ανάκτορα, (σημερινή βουλή) όπου βρίσκονταν τα γραφεία αιχμαλώτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ώστε να ψάξουν τις λίστες των αιχμαλώτων. Αν το όνομα του ανθρώπου τους έλειπε σήμαινε ότι πιθανότατα είχε πεθάνει.

Ταυτόχρονα οι εφημερίδες της εποχής, δημοσίευαν ανεπίσημες λίστες με ονόματα ανάλογα με το τάγμα,  ή το Σύνταγμα, από πληροφορίες που έδιναν οι επιζώντες.

Μάνα αναζητεί το όνομα του παιδιού της στις αναρτημένες λίστες του Ερυθρού Σταυρού. Αρχείο Βλάση Αγτζίδη

Τα αίτια της εγκατάλειψης

Η Ελλάδα, αμέσως μετά την απελευθέρωση των πρώτων ελλήνων αιχμαλώτων και αντιμετωπίζοντας την άθλια κατάστασή τους, συγκρότησε μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μία διεθνή επιτροπή για να αποτυπώσει τις τούρκικες βιαιότητες.

Κάλεσε τις ξένες διπλωματικές αποστολές να επισκεφτούν το λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση των  στρατιωτών. Επίσης συγκρότησε και μία “επιτροπή τύπου” η οποία μέσω φιλμ και φωτογραφιών κατέγραψε την τραγική εικόνα των επιζώντων. Τα ντοκουμέντα αυτά αποτέλεσαν αδιάψευστο μάρτυρα των όσων πέρασαν οι έλληνες αιχμάλωτοι και σε τι κατάσταση επέστρεψαν, στην Ελλάδα.

Ο απολογισμός ήταν τρομερός. Από περίπου 55 χιλιάδες, γύρισαν περίπου 15 ως 18 χιλιάδες. Οι υπόλοιποι πέθαναν ή παρέμειναν αγνοούμενοι

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το νούμερο είναι μικρότερο, περίπου στις 35 χιλιάδες. Ωστόσο παραμένει τεράστιο και συγχρόνως αποτελεί διαχρονική ντροπή για το ελληνικό κράτος ότι δεν έγινε σοβαρή προσπάθεια εντοπισμού και επαναπατρισμού ακόμη και των οστών.

Η κατάσταση βέβαια στην Ελλάδα ήταν δραματική. Η χώρα ήταν διαλυμένη και φτωχή. Περίπου ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες έπρεπε να αποκατασταθούν και να σωθούν από τις αρρώστιες και την πείνα.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1923 και ολοκληρώθηκε 1927.  Ακόμα και την δεκαετία του 30 υπήρχαν μαρτυρίες για ύπαρξη Ελλήνων αιχμαλώτων στην Τουρκία

Οι ντόπιοι άρχισαν να τους ανταγωνίζονται γιατί έριχναν τα μεροκάματα και η επαναστατική Κυβέρνηση προσπαθούσε να πάρει όσα περισσότερα μπορούσε από τη συνθήκη της Λωζάνης.

Οι σύμμαχοι στην Ευρώπη είχαν τις δικές τους προτεραιότητες και η Τουρκία με την αλαζονεία του νικητή και την ανοργανωσιά της δημόσιας διοίκησης δεν συνεργαζόταν.

Οι αιχμάλωτοι της Μικρασίας, είχαν όλες τις συγκυρίες σε βάρος τους. Όσοι επέστρεψαν αντιμετώπισαν τρομερά προβλήματα με το λεγόμενο, μετατραυματικό σοκ του πολέμου και της αιχμαλωσίας. Μια σκληρή ψυχική δοκιμασία που τους τυραννούσε . Κι όμως κάποιοι από αυτούς, ειδικά οι αξιωματικοί, συνήλθαν και υπηρέτησαν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην πρώτη γραμμή άμυνας στα βουνά της Ηπείρου.

Το άρθρο αποτελεί κομμάτι της ιστορικής έρευνας που παρουσίασε η Μηχανή του Χρόνου στο Cosmote History. Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024, στις 5 το απόγευμα.

Διαβάστε ακόμα: “Γκολ στα χαρακώματα”. Όταν οι Έλληνες στρατιώτες έπαιζαν ποδόσφαιρο στο Αφιόν Καραχισάρ της Μ. Ασίας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

  1. Ο/Η Τρισεύγενη Αντωνοπουλου λέει:

    ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ!!!Σας ευχαριστούμε…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.