«Aliki my love», η ξενόγλωσση ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λέγεται πως έμεινε στο συρτάρι επειδή περιείχε γυμνό

«Aliki my love», η ξενόγλωσση ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη που λέγεται πως έμεινε στο συρτάρι επειδή περιείχε γυμνό

Τον Μάρτιο του 1964 έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η ξενόγλωσση ταινία, «Aliki my love» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ήταν η πρώτη απόπειρα της ηθοποιού για διεθνή καριέρα και μάλλον η τελευταία, καθώς ακολούθησε η ταινία «το Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο», που γυρίστηκε και σε τουρκική εκδοχή, με τη φωνή της Αλίκης ντουμπλαρισμένη από Τουρκάλα ηθοποιό.

Η αποδοχή της ταινίας δεν ήταν αυτή που περίμενε η ηθοποιός, αλλά και ο Φιλοποίμην Φίνος, που δέχτηκε να τη γυρίσει για να μην χαλάσει χατίρι στην αγαπημένη του πρωταγωνίστρια.

Στην Ελλάδα έκοψε λιγότερα από 250.000 εισιτήρια τη σεζόν 1963-64. Σήμερα το νούμερο είναι τεράστιο αλλά εκείνη την εποχή η Βουγιουκλάκη έκοβε περισσότερα εισιτήρια με σαφώς φθηνότερες ταινίες.

Υπολογίζεται ο Φ. Φίνος ξόδεψε περίπου 9.000.000 δρχ. για την ταινία. Ωστόσο, με αυτό το ποσό θα μπορούσε να γυρίσει άλλες 8 ταινίες.

Παρόλο που η ταινία δεν αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία, οι πρεμιέρες σε Λονδίνο (10/6/1963) και Αθήνα (24/31964) ήταν λαμπρές και το όνομα της Αλίκης ακούστηκε αρκετά και εκτός συνόρων.

Το «Aliki my love» «συζητήθηκε» αρκετά εκείνη τη σεζόν, αλλά σύντομα ξεχάστηκε τελείως.  Οι δημοσιογράφοι την ονόμασαν η «απαγορευμένη ταινία» της Αλίκης, επειδή φημολογήθηκε ότι είχε τολμηρές σκηνές κάτι που δεν προκύπτει.

Η μοναδική σκηνή που θα μπορούσε να θεωρηθεί «τολμηρή» για τα δεδομένα της τότε εποχής, είναι μία σκηνή που η Αλίκη ξεβράζεται με τον συμπρωταγωνιστή της σε ερημική παραλία αφού βουλιάζει η βάρκα τους και δείχνει να είναι γυμνή όσο στεγνώνουν τα ρούχα τους, αλλά και πάλι δεν υπάρχει κανένα γυμνό πλάνο.

Τολμηρή ήταν μόνο η αφίσα που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό, η οποία δείχνει την Αλίκη να ποζάρει μισόγυμνη στον φωτογραφικό φακό.

Αν και κατά καιρούς έχει γραφτεί ότι μετά την προβολή της στους κινηματογράφους ο Φ. Φίνος είχε δώσει εντολή η συγκεκριμένη ταινία να απαγορευθεί και να μην ξανά βγει ποτέ από την Φίνος Φιλμ αυτό δεν ισχύει.

Η μη προβολή της ταινίας όλες αυτά τα χρόνια οφείλεται στο γεγονός πως από κακή συντήρηση η κόπια της ταινίας είχε υποστεί τεράστια φθορά με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ψηφιοποιηθεί και κατ επέκταση να προβληθεί από κάποιον τηλεοπτικό σταθμό.

Στα χνάρια της «Μανταλένας»

Τέσσερα χρόνια πριν από την προβολή της ταινίας «Aliki my love» η ταινία «Μανταλένα» είχε σπάσει τα ταμεία και οι συντελεστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη δοκιμασμένη τακτική.

Σύμφωνα με το σενάριο του George Sen George, η Βουγιουκλάκη, όπως και στη Μανταλένα, θα υποδυόταν μια νησιωτοπούλα που ερωτεύεται έναν ξένο, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της για να εκτιμήσει μια κληρονομία που του άφησαν.

Συμπρωταγωνιστής της Αλίκης, ήταν ο Jess Conrad, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «ξενέρωτος» από τους κριτικούς.

Το 2019, η ταινία κατάφερε να αποκατασταθεί επιτυχώς σε υψηλή ανάλυση

Τη μουσική της ταινίας υπέγραψε, όπως και στη Μανταλένα, ο Μάνος Χατζιδάκις. Το 1993 η Βουγιουκλάκη σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε πως η ομοιότητα των δύο ταινιών ήταν λάθος.

«Η ταινία δεν τράβηξε διότι επιχείρησαν να κάνουν μια αντιγραφή της Μανταλένας», ανέφερε η ηθοποιός.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Ίο και σκηνοθέτης ήταν ο Rundolf Mate.

Aliki_my_love_101

Η Βουγιουκλάκη με τον συμπρωταγωνιστή της Jess Conrad

Τα δύσκολα γυρίσματα στην Ίο και οι παραξενιές του σκηνοθέτη

Όταν οι κάτοικοι της Ίου πληροφορήθηκαν ότι η αγαπημένη τους ηθοποιός θα πραγματοποιούσε γυρίσματα στο νησί τους, ενθουσιάστηκαν και έσπευσαν να την υποδεχτούν στο λιμάνι.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον παπά του νησιού, ο οποίος για να επιτρέψει στους συντελεστές να γυρίσουν μια σκηνή, μέσα στην εκκλησία, απαίτησε από την εταιρία παραγωγής να του δωρίσει μια καμπάνα.

Παρόλο που η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε, όταν ήρθε η ώρα να ανοίξει την εκκλησία για να μπει το συνεργείο, ισχυρίστηκε πως τα κλειδιά τα είχε ο νεωκόρος, ο οποίος έλειπε στην Αθήνα για δουλειές.

Το γύρισμα αναβλήθηκε και προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση. Όταν ο νεωκόρος επέστρεψε και του ζήτησαν τα κλειδιά, είπε πως τα είχε ο παπάς και ο ίδιος τον είχε διώξει για την Αθήνα.

Για να καταφέρουν οι συντελεστές της ταινίας να γυρίσουν τη συγκεκριμένη σκηνή, έστειλαν στον παπά πλαστό τηλεγράφημα μέσω του οποίου τον καλούσαν στη Νάξο, γιατί η αδελφή του που έμενε εκεί, είχε αρρωστήσει. Την πονηρή ιδέα για το τηλεγράφημα είχε δώσε ο νεωκόρος ο οποίος άνοιξε τελικά την εκκλησία.

Η Αλίκη ετοιμάζεται για το γύρισμα στην Ίο

Η Αλίκη ετοιμάζεται για το γύρισμα στην Ίο

Τα προβλήματα όμως δεν τέλειωσαν. Ο σκηνοθέτης αποδείχτηκε αρκετά ιδιότροπος και με τις παραξενιές του καθυστερούσε το γύρισμα.

Χαρακτηριστικό είναι πως διέκοψε μια σκηνή γιατί δεν του άρεσε το χρώμα ενός σπιτιού που βρισκόταν στο φόντο.

Αντί να αλλάξει γωνία λήξης, όπως τον συμβούλεψαν οι συνεργάτες του, απαίτησε να βαφτεί το σπίτι και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών. Όταν ο τοίχος βάφτηκε, ο σκηνοθέτης αποφάσισε πως τελικά ήταν καλύτερο το αρχικό του χρώμα και οι εργάτες το ξαναέβαψαν.

Σε μια άλλη περίπτωση, ο σκηνοθέτης σταμάτησε το γύρισμα και έφυγε θυμωμένος, γιατί ο Έλληνας συνεργάτης της Φίνος Φιλμς, Μάρκος Ζέρβας, του συνέστησε να κάνει οικονομία στα ακριβά φιλμ που χρησιμοποιούσε, επειδή είχαν αρχίσει να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού.

Από τα γυρίσματα της ταινίας στο νησί

Η ταινία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ίο, με τους κατοίκους του νησιού να βοηθούν και να συμμετέχουν σε πολλές σκηνές

Οι παραξενιές του ξένου σκηνοθέτη δεν πτόησαν το έμπειρο επιτελείο της Φίνος Φιλμς.

Όταν μια ημέρα η κακοκαιρία παραλίγο να καταστρέψει το γύρισμα, καθώς τα σκηνικά είχαν διαλυθεί από τον αέρα, ο Μάρκος Ζέρβας και οι συνεργάτες του κατάφεραν να τα ξαναστήσουν σε ελάχιστο χρόνο.

Παρόλο που ο σκηνοθέτης δυσκόλεψε τη ζωή των συντελεστών, αρκετά χρόνια αργότερα είπε σε συνέντευξή του για τη Βουγιουκλάκη:

«η Αλίκη είναι το εκφραστικότερο πρόσωπο που έχω συναντήσει στον κινηματογράφο».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.