Άμις, Μενονίτες και «Παλαιοχριστιανοί». Οι συντηρητικές χριστιανικές κοινότητες και η άρνηση στον σύγχρονο τρόπο ζωής

Άμις, Μενονίτες και «Παλαιοχριστιανοί». Οι συντηρητικές χριστιανικές κοινότητες και η άρνηση στον σύγχρονο τρόπο ζωής

Ο Χριστιανισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα παγκοσμίως.  Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από δύο δισεκατομμύρια χριστιανοί παγκοσμίως. Υπάρχουν 

Πέρα όμως από τα επίσημα δόγματα υπάρχουν μικρές ομάδες που παρεκκλίνουν από την επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας.  Άμις, Μενονίτες και «Παλαιοχριστιανοί» συγκαταλέγονται σε αυτές.

Οι Άμις και οι Μενονίτες έχουν κοινή αφετηρία. Και οι δύο κοινότητες προέρχονται από το κίνημα των Αναβαπτιστών.

Με την Θρησκευτική Μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα, προέκυψε ο Προτεσταντισμός, του οποίου οι ακόλουθοι εναντιώθηκαν στις πρακτικές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ακολούθησε η Ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση από την οποία δημιουργήθηκαν οι Αναβαπιστές. Υποστήριζαν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να βαφτίζονται στη νηπιακή ηλικία, αλλά στην ενήλικη ζωή τους. Αντίθετα, εκείνη την περίοδο κάθε μωρό που γεννιόταν στη Δυτική Ευρώπη βαφτιζόταν στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ο νηπιοβαπτισμός αντιστοιχούσε με την απονομή υπηκοότητας στα βρέφη.

Η κοινότητα των Μενονιτών και ο Μέννο Σίμονς

Ο Μέννο Σίμονς από το Φρίσλαντ επιχείρησε να οργανώσει διάσπαρτες ομάδες μη βίαιων Αναβαπτιστών, καθώς εκείνη την περίοδο διώκονταν από καθολικά και πρωτεσταντικά κράτη.

Έτσι, δημιουργήθηκε η κοινότητα των Μενονιτών. Υποστήριζαν ότι αντί να πολεμήσουν τους εχθρούς τους, θα ήταν καλύτερο να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, οι οποίες θα δέχονταν την πίστη τους.

Ο Μένο Σίμονς. Πηγή: Wikipedia

Η νέα χριστιανική κοινότητα βασιζόταν στην αποστολή και τη διακονία του Ιησού. Οι πεποιθήσεις τους καταγράφηκαν στην Ομολογία Πίστεως του Ντόρντρεχτ το 1632, οι οποίες προέβλεπαν ότι κέντρο της πίστης τους είναι ο Χριστός, το κέντρο της ζωής τους η κοινότητα και το καθήκον τους στον κόσμο η ειρήνη.

Η κοινότητα των Άμις και ο Γιάκομπ Άμαν

Το 1693, ο Γιάκομπ Άμαν έγινε επικεφαλής της προσπάθειας για μεταρρύθμιση της Εκκλησίας των Μενονιτών στην Ελβετία και τη Νότια Γερμανία. Υποστήριζε ότι η κοινότητά τους έπρεπε να αφορίζει όποιον εναντιωνόταν με τους κανονισμούς της.

Οι οπαδοί του Άμαν διαχωρίστηκαν από τους Μενονίτες και έφτιαξαν τη δική τους χριστιανική ομάδα, τους Άμις.

Διαφορές Μενονιτών και Άμις στην καθημερινότητά τους

Οι Άμις είναι υπερσυντηριτικοί Χριστιανοί, οι οποίοι δεν θέλουν να ακολουθούν ένα σύγχρονο τρόπο ζωής. Ζουν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο σε κοινόβια, παράγουν μόνοι τους την τροφή τους και κυκλοφορούν με άλογα και κάρα.

Απορρίπτουν κάθε είδος τεχνολογίας, όπως το ηλεκτρισμό ρεύμα και το διαδίκτυο.

Όλοι πρέπει να ντύνονται με ομοιόμορφο τρόπο. Οι άνδρες και τα αγόρια φορούν μαύρα καπέλα, σκούρα κοστούμια, κάλτσες και παπούτσια, φαρδιά παντελόνια και μονόχρωμα πουκάμισα. Αφήνουν γένια αφού παντρευτούν και το μουστάκι απαγορεύεται.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια φορούν καπέλα, μακριά φορέματα και μαύρα παπούτσια. Δεν κουρεύονται ποτέ, ενώ απαγορεύεται να φορούν κοσμήματα.

H κοινότητα Άμις. Πηγή: Flickr

Σήμερα, ο αριθμός των μελών του υπολογίζεται σε Η.Π.Α. και Καναδά υπολογίζεται πάνω από 350.000.

Η Εκκλησία των Μενονιτών, αν και ακολουθούν και εκείνοι έναν παραδοσιακό μοντέλο ζωής, επιτρέπουν σε αρκετά μέλη να χρησιμοποιούν την τεχνολογία, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, τα αυτοκίνητα, η τηλεόραση και το κινητό.

Ωστόσο, είναι αντίθετοι με τη χρήση του διαδικτύου. Οι ομάδες της κοινότητας ποικίλουν, καθώς μπορεί να είναι από ακραία συντηρητικές έως ελάχιστα.

Γυναίκες της κοινότητας των Μενονιτών. Πηγή: Flickr

Η αυτοαποκαλούμενη κοινότητα των «Παλαιοχριστιανών»

Στην Ορεινή Κορινθία βρέθηκε επταμελής οικογένεια που ζούσε σε πρωτόγονες συνθήκες, σε μια καλύβα που το εσωτερικό της είχε ένα λαγούμι μήκους 30 μέτρων. Κάνουν λόγο για κοινότητα 10 ατόμων.

«Αρνούμαστε την τεχνολογική πρόοδο και ζούμε παραδοσιακά. Είμαστε μια κοινότητα Παλαιοχριστιανών, στα πρότυπα των παλαιόπιστων Ρωσίας, ή τους Άμις στην Αμερική, που αρνούμαστε την τεχνολογική πρόοδο και ζούμε παραδοσιακά, όπως σε όλες τις αβραμικές θρησκείες», είχε υποστηρίξει ο άνδρας της οικογένειας.

Τα σπίτια τους είναι κατασκευασμένα από λάσπη και άχυρα, δεν έχουν πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς είναι αντίθετοι με την ελληνική παιδεία. Θεωρούν ότι είναι καλύτερο να τα εκπαιδεύουν στο σπίτι και να τους μαθαίνουν τις θρησκευτικές τους αξίες.

Στην Παλαιοχριστιανική περίοδο (4ος – 7ος αιώνας), ο Μέγας Κωνσταντίνος ίδρυσε το 330 την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη. Τότε, θεσπίστηκε ο χριστιανισμός ως επίσημη θρησκεία.

Η ονομασία Ρωμανία είναι ενδώνυμο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σταδιακά απέκτησε τη σημασία της Ανατολική Αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη (Βυζάντιο). Μερικά χρόνια αργότερα, με την διακήρυξη του Καρακάλλα, το όνομα Ρωμανία αντικατέστησε το «Imperium Romanum», που σημαίνει Κράτος των Ρωμαίων.

Εκείνη την περίοδο, το να λέγεται κανείς Έλληνας σήμαινε ότι λάτρευε το δωδεκάθεο, κάτι που ήταν θρησκευτικά παράνομο.

Έτσι, οι ελληνόφωνοι προτίμησαν να αποκαλούνται Ρωμαίοι και όχι Έλληνες.

Πηγή εικόνας: Pexels

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.