Αντιιικά χάπια κατά του κορονοϊού έναντι 10 δολαρίων. Το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζει ο ΠΟΥ

Αντιιικά χάπια κατά του κορονοϊού έναντι 10 δολαρίων. Το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζει ο ΠΟΥ

Ένα νέο πρόγραμμα υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχεται στη δημοσιότητα για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στις φτωχότερες χώρες στα εμβόλια, τα τεστ και τις θεραπείες για τον κορονοϊό. Στόχος του, η εξασφάλιση αντιιικών φαρμάκων για ασθενείς με ήπια συμπτώματα με μόλις 10 δολάρια ανά αγωγή.

Το πειραματικό χάπι molnupiravir της Merck & Co πιθανότατα αποτελεί ένα από τα φάρμακα. Παράλληλα όμως, αναπτύσσονται και άλλα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται το Reuters, περιγράφει τους στόχους του προγράμματος Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, αναφέρει ότι το πρόγραμμα θέλει να παραδώσει περίπου 1 δισεκατομμύριο τεστ COVID-19 σε φτωχότερες χώρες και να προμηθεύσει φάρμακα για θεραπεία σε 120 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως, από τα περίπου 200 εκατομμύρια νέα κρούσματα που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στους επόμενους 12 μήνες.

Έλλειψη εμβολίων στις φτωχές χώρες

Τα σχέδια υπογραμμίζουν πώς ο ΠΟΥ θέλει να αυξήσει τις προμήθειες φαρμάκων και τεστ σε σχετικά χαμηλή τιμή, αφού έχασε τον αγώνα των εμβολίων από πλούσιες χώρες που απέκτησαν ένα τεράστιο μερίδιο των παγκόσμιων προμηθειών, αφήνοντας τις φτωχότερες χώρες του κόσμου με λίγα εμβόλια.

Εκπρόσωπος της ACT-A είπε ότι το έγγραφο, με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, ήταν ακόμη ένα σχέδιο υπό διαβούλευση και αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενό του πριν οριστικοποιηθεί.

Το έγγραφο θα σταλεί επίσης στους παγκόσμιους ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη στο τέλος αυτού του μήνα.

Το ACT-A ζητά από την G20 και άλλους δωρητές, πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 22,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η χρηματοδότηση αυτή θα διατεθεί για την αγορά και τη διανομή εμβολίων, φαρμάκων και τεστ σε φτωχότερες χώρες, αλλά και τη μείωση των τεράστιων κενών στην προσφορά μεταξύ πλούσιων και λιγότερο προηγμένων χωρών.

Μέχρι στιγμής οι χορηγοί έχουν δεσμευτεί για το πρόγραμμα στα 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα οικονομικά αιτήματα βασίζονται σε λεπτομερείς εκτιμήσεις για την τιμή των φαρμάκων, των θεραπειών και των εξετάσεων, οι οποίες θα καλύψουν τις μεγαλύτερες δαπάνες του προγράμματος παράλληλα με το κόστος διανομής εμβολίων.

Molnupiravir

Παρόλο που δεν αναφέρεται ρητά το φάρμακο molnupiravir, σύμφωνα με το έγγραφο, η ACT-A στοχεύει να  πληρώσει 10 δολάρια ανά αγωγή για «νέα στοματικά αντιιικά φάρμακα για ασθενείς με ήπια/μέτρια συμπτώματα».

Αν και αναπτύσσονται και άλλα χάπια, το molnupiravir είναι το μόνο που έχει δείξει μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα σε δοκιμές στο τελευταίο στάδιο.

Το ACT-A βρίσκεται σε συνομιλίες με την Merck & Co και τους παραγωγούς γενόσημων για να αγοράσει το φάρμακο.

Ωστόσο, μια μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπολόγισε ότι το molnupiravir θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 20 δολάρια αν παραχθεί από γενικές φαρμακοβιομηχανίες, με την τιμή να μειώνεται δυνητικά στα 7,7 υπό βελτιστοποιημένη παραγωγή.

Η Merck & Co. έχει συμφωνία αδειοδότησης με οκτώ ινδικές φαρμακοβιομηχανίες.

Πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο

Το έγγραφο του ACT-A αναφέρει ότι ο στόχος του είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για την εξασφάλιση της προμήθειας ενός «φαρμακευτικού σκευάσματος από το στόμα», το οποίο στοχεύει να είναι διαθέσιμο από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για την «υποστήριξη της προμήθειας έως και 28 εκατομμυρίων θεραπευτικών αγωγών τους επόμενους 12 μήνες, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του προϊόντος, την κλινική καθοδήγηση και την εξέλιξη των αναγκών». λέει.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως αναφέρει το ίδιο έγγραφο αναμένεται να υπάρξει προμήθεια πρόσθετων μεγαλύτερων ποσοτήτων νέων στοματικών αντιιικών φαρμάκων.

Το ACT-A σκοπεύει επίσης να καλύψει τις βασικές ιατρικές ανάγκες σε οξυγόνο για 6-8 εκατομμύρια σοβαρούς και κρίσιμους ασθενείς έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Επιπλέον, το πρόγραμμα σχεδιάζει να επενδύσει μαζικά στα διαγνωστικά τεστ του COVID-19 προκειμένου να διπλασιάσει τουλάχιστον τον αριθμό που πραγματοποιούνται σε φτωχότερες χώρες, δηλαδή τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Από τα 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια, που το ACT-A σχεδιάζει να συγκεντρώσει τους επόμενους 12 μήνες, περίπου το ένα τρίτο θα δαπανηθεί για τη διάγνωση, αναφέρει το έγγραφο.

Μεγάλες ανισότητες

Επί του παρόντος, οι φτωχές χώρες πραγματοποιούν κατά μέσο όρο περίπου 50 τεστ ανά 100.000 άτομα κάθε μέρα, έναντι 750 τεστ που γίνονται σε πλουσιότερες χώρες.

Το ACT-A θέλει να φέρει τα ποσοστά των τεστ σε τουλάχιστον 100 ανά 100.000 σε φτωχότερες χώρες.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των διαγνωστικών τεστ θα είναι rapid test αντιγόνου σε τιμή περίπου 3 δολ. και μόνο το 15% θα δαπανηθεί για την προμήθεια μοριακών τεστ, που είναι πιο ακριβά, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δώσουν αποτελέσματα.

Αυτά εκτιμάται ότι κοστίζουν περίπου 17 δολ., συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, σύμφωνα με το έγγραφο.

Μία τέτοια κίνηση θα βοηθούσε επίσης στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών νέων παραλλαγών, οι οποίες τείνουν να πολλαπλασιάζονται όταν οι λοιμώξεις είναι ευρέως διαδεδομένες, και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στις χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Το έγγραφο υπογραμμίζει ακόμα ότι «η πρόσβαση στα εμβόλια είναι εξαιρετικά άνιση με κάλυψη που κυμαίνεται από 1% έως πάνω από 70%, ανάλογα με τον πλούτο μιας χώρας».

Το πρόγραμμα στοχεύει να εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του επιλέξιμου πληθυσμού σε όλες τις χώρες έως τα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με τους στόχους του ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.