Απαγορευμένος έρωτας στα χρόνια του πολέμου. Η μυστική αλληλογραφία ενός στρατιώτη και του εραστή του αποκαλύφθηκε μετά θάνατον στο ebay. Σχεδίαζαν να ζήσουν μαζί αλλά πέθαναν χώρια

Απαγορευμένος έρωτας στα χρόνια του πολέμου. Η μυστική αλληλογραφία ενός στρατιώτη και του εραστή του αποκαλύφθηκε μετά θάνατον στο ebay. Σχεδίαζαν να ζήσουν μαζί αλλά πέθαναν χώρια
Στην αιχμή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, ένας βρετανός στρατιώτης καθόταν απομονωμένος σε μία άκρη του καταφυγίου. Με μία πένα στο ένα χέρι κι ένα κομμάτι χαρτί στο άλλο, όλοι υπέθεταν ότι έγραφε στην αγαπημένη του που είχε αφήσει πίσω στην πατρίδα. Πράγματι, το περιεχόμενο του γράμματος ήταν ερωτικό. Παραλήπτης όμως ήταν ένας άντρας.

Τα χρόνια εκείνα η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη. Οι γκέι άντρες ζούσαν στην αφάνεια με ένα διαρκές αίσθημα φόβου. Αν οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις γίνονταν αντιληπτές, η πιο ήπια τιμωρία ήταν η φυλάκιση. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα σκληρή για όσους βρίσκονταν στο στράτευμα. Ο Γκίλμπερτ Μπράντλεϊ ήταν ένας από αυτούς.

Ο 24χρονος Γκίλμπερτ Μπράντλεϊ είχε κάνει τα πάντα για να γλιτώσει την επιστράτευση. YouTube

Ο 24χρονος άντρας είχε κάνει τα πάντα για να γλιτώσει την επιστράτευση. Κατά την ιατρική εξέταση, είχε προσποιηθεί ότι έπασχε από επιληψία. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εξαπατήσει τις υποψιασμένες νοσοκόμες οι οποίες, δίχως χρονοτριβές, ενέκριναν την ένταξή του στον στρατό. Έτσι, το 1939 αναχώρησε για το στρατόπεδο του Όσβεστρι όπου θα εκπαιδευόταν ως σκοπευτής της αεροπορίας. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος ένα χρόνο αργότερα, ο Γκίλμπερτ βρέθηκε στο πεδίο της μάχης.

Πίσω στην Αγγλία είχε αφήσει μια ζωή, την οποία από τη μία λησμονούσε, αλλά από την άλλη δεν μπορούσε να μοιραστεί με κανέναν. Σημαντικό μέρος της ζωής αυτής καταλάμβανε ένα ξεχωριστό πρόσωπο. Το όνομά του ήταν Γκόρντον Μπόουσερ.

Οι δύο νεαροί άντρες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1938 σε ένα πλωτό πάρτι. Ο Γκόρντον έβγαινε με τον ανιψιό του Γκίλμπερτ. Ωστόσο, μόλις οι δυο τους συστήθηκαν ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Πολύ γρήγορα μεταξύ τους αναπτύχθηκε ένας ισχυρός δεσμός, η φλόγα του οποίου δεν έσβησε ούτε όταν ο Γκίλμπερτ έφυγε για τον πόλεμο.

Τα ερωτικά γράμματα

Το ερωτευμένο ζευγάρι αποφάσισε ότι θα κατανικούσε την απόσταση μέσω της αλληλογραφίας. Έγραφαν ο ένας στον άλλον σχεδόν καθημερινά. Μάλιστα, για να μην κινήσουν υποψίες, υπέγραφαν και οι δύο με το αρχικό τους –ένα απλό “G”. Αυτό ήταν το σήμα κατατεθέν των επιστολών τους.

Ο Γκόρντον αγωνιούσε διαρκώς για τον Γκίλμπερτ και δεν έπαυε να ζητά νέα του από το πεδίο της μάχης. Εκείνος από την άλλη, έσπευδε να τον καθησυχάζει. Τον ενημέρωνε ότι ήταν σώος και τον ενθάρρυνε να κάνει σχέδια για το μέλλον τους μαζί. Όταν ο πόλεμος θα τελείωνε, σχεδίαζαν να μετακομίσουν οι δυο τους στην Καλιφόρνια. Ονειρεύονταν ότι εκεί θα μπορούσαν να ζήσουν τον έρωτά τους ανοιχτά. Άλλωστε η ηλιόλουστη πολιτεία των ΗΠΑ φημιζόταν για την ανεκτικότητά της απέναντι στους γκέι.

Άλλες φορές στοχάζονταν πώς θα ήταν η ζωή τους αν μπορούσαν να αποκαλύψουν στις οικογένειές τους την αλήθεια.

«Αγαπημένο μου αγόρι, δεν υπάρχει τίποτα που να επιθυμώ περισσότερο σε αυτή τη ζωή από το να σε έχω διαρκώς πλάι μου. Μπορώ να δω ή φαντάζομαι ότι μπορώ να δω ποια θα ήταν η αντίδραση των γονιών σου αν μάθαιναν για εμάς… Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να κατανοήσει τι είναι η αγάπη μας. Δεν ξέρουν ότι είναι αγάπη».

Μια ματιά όμως γύρω τους τους επανέφερε στη σκληρή πραγματικότητα. Ήξεραν ότι ήταν καταδικασμένοι να ζουν στα κρυφά και, προς το παρόν, μακριά ο ένας από τον άλλον. Και παρά τα δυνατά τους αισθήματα, η απόσταση ήταν ένα καθοριστικό εμπόδιο. Από το 1939 έως το 1945 αλληλογραφούσαν αδιάκοπα. Ωστόσο, ανά διαστήματα ο Γκίλμπερτ δε δίσταζε να παραδεχθεί ότι είχε ερωτικές επαφές και με άλλους άντρες που γνώριζε στο στράτευμα. Η αντίδραση του Γκόρντον ήταν ψύχραιμη και πάντα τον δικαιολογούσε. Ήξερε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν ήταν σε θέση να απαιτήσει αποκλειστικότητα στη σχέση τους.

«Καταλαβαίνω γιατί σε ερωτεύτηκαν. Εξάλλου, κι εγώ σε ερωτεύτηκα.»

Ένα άδοξο τέλος

Μέσα σε έξι χρόνια αντάλλαξαν εκατοντάδες γράμματα. Με τη λήξη των εχθροπραξιών, όμως, το 1945, η αλληλογραφία σταμάτησε απότομα και όχι γιατί οι δύο εραστές έσμιξαν και πάλι. Ο Γκόρντον Μπόουσερ μετακόμισε πράγματι στην Καλιφόρνια, όπως σχεδίαζαν κάποτε οι δυο τους. Εκεί έγινε ένας επιτυχημένος εκτροφέας αλόγων και δεν επέστρεψε ποτέ στην Μεγάλη Βρετανία. Ο Γκίλμπερτ Μπράντλεϊ από την άλλη εγκαταστάθηκε στο Μπράιτον της Αγγλίας, όπου έζησε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ο Βρετανός βετεράνος άφησε την τελευταία του πνοή το 2008 σε ηλικία 92 ετών. Μέχρι τότε δεν είχε αποκαλύψει σε κανέναν το μεγάλο του μυστικό.

Η εταιρεία που ανέλαβε να καθαρίσει το σπίτι του ανακάλυψε τα επίμαχα γράμματα στο πατάρι και τα πούλησε σε έναν έμπορο στρατιωτικής αλληλογραφίας. Εκείνος με τη σειρά του τα ανάρτησε στο “ebay” όπου τα εντόπισε ένας συλλέκτης ονόματι Μαρκ Χίγκνετ και τα αγόρασε.

Στην αρχή νόμισε ότι επρόκειτο για αλληλογραφία ανάμεσα σε αντρόγυνο. YouTube

Στην αρχή νόμισε ότι επρόκειτο για αλληλογραφία ανάμεσα σε αντρόγυνο. Χρειάστηκε αρκετός καιρός και διεξοδική μελέτη των επιστολών μέχρι να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει το μεγάλο μυστικό που πάσχιζαν να φυλάξουν οι δύο εραστές. Ο Χίγκνετ ενθουσιάστηκε και έθεσε ως στόχο να ρίξει φως στην ανατρεπτική ιστορία του Γκίλμπερτ και του Γκόρντον. Κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 600 γράμματα από την περίοδο της αλληλογραφίας τους. Είναι εμφανές ότι το συναισθηματικό δέσιμο ήταν ισχυρότερο από τον κίνδυνο που διέτρεχαν να γίνουν αντιληπτοί. Διότι ο Γκίλμπερτ ενίοτε έγραφε στον Γκόρντον να καταστρέφει τα γράμματα αφού τα διάβαζε. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αυτό δε συνέβη ποτέ.

«Δεν θα ήταν θαυμάσιο αν όλα μας τα γράμματα μπορούσαν να δημοσιευτούν σε μία πιο ευνοϊκή περίοδο στο μέλλον; Τότε όλος ο κόσμος θα μπορούσε να δει πόσο ερωτευμένοι είμαστε», έγραφε ο Γκόρντον σε μία επιστολή.

Ογδόντα χρόνια αργότερα, το όραμά του μέλλει να γίνει πραγματικότητα. Ο Μαρκ Χίγκνετ έχει ήδη προαναγγείλει την επικείμενη έκδοση ενός ολοκληρωμένου βιβλίου με την ιστορία των δύο αντρών, ενώ οι φήμες θέλουν και μια χολιγουντιανή ταινία να βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο γιατρός που υπέβαλλε σε ηλεκτροσόκ εκατοντάδες ομοφυλόφιλους στρατιώτες για να «θεραπευτούν». Τους έκανε υποχρεωτική αλλαγή φύλλου που μερικές φορές δεν ολοκλήρωνε!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu