Απίστευτα ταχυδρομικά περιστέρια – κομάντο. Πέταξαν πάνω από αιματηρά πεδία μαχών, πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν. Δεν εγκατέλειψαν την αποστολή τους και έσωσαν χιλιάδες ζωές στρατιωτών

Απίστευτα ταχυδρομικά περιστέρια – κομάντο. Πέταξαν πάνω από αιματηρά πεδία μαχών, πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν. Δεν εγκατέλειψαν την αποστολή τους και έσωσαν χιλιάδες ζωές στρατιωτών
Το μετάλλιο Ντίκιν θεσμοθετήθηκε το 1943 από τη Μαρία Ντίκιν για να τιμηθούν τα ζώα που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον πόλεμο.

Είναι ένα μεγάλο χάλκινο μετάλλιο πλαισιωμένο με χαραγμένο δάφνινο στεφάνι που απονεμήθηκε σε ζώα που έδειξαν γενναιότητα ή τυφλή αφοσίωση στην αποστολή τους και συνήθως την απονομή έκανε ο δήμαρχος του Λονδίνου. Οι ιστορίες των περιστεριών που το έλαβαν είναι εντυπωσιακές, συγκινητικές και συναγωνίζονται ή ξεπερνούν τα ανδραγαθήματα των πολεμιστών.

Σας παρουσιάζουμε επτά φτερωτούς ήρωες:

Πηγή φωτογραφίας: Flickr

1. G.I.Joe είναι ένα από τα πιο διάσημα περιστέρια στην ιστορία του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου γιατί έσωσε τη ζωή 1.000 στρατιωτών.

Τον Οκτώβριο του 1943, βρετανικά στρατεύματα προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν την ιταλική πόλη Calvi Vecchia που είχε πέσει στα χέρια των Γερμανών. Σε μία προσπάθεια να αποδυναμώσουν τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, το πεζικό ζήτησε την συνδρομή της αεροπορίας των συμμάχων.

Πριν όμως αρχίσουν οι βομβαρδισμοί, τα βρετανικά στρατεύματα κατάφεραν χωρίς τη συνδρομή της αεροπορίας να κάμψουν την αντίσταση των Γερμανών και να προελάσουν στην πόλη. Μετά την ανακατάληψη της πόλης όμως, απέμενε μόλις μισή ώρα πριν από τον προγραμματισμένο βομβαρδισμό και τότε, ο επικεφαλής των Βρετανών έγραψε ένα απεγνωσμένο μήνυμα ζητώντας να ακυρωθεί ο βομβαρδισμός. Το έδεσε στο πόδι του περιστεριού, του G.I Joe και το έστειλε στο αρχηγείο.

Οι Βρετανοί πήραν θέσεις για να προφυλαχθούν από τον επικείμενο βομβαρδισμό των συμμαχικών δυνάμεων νομίζοντας ότι το περιστέρι δεν θα προλάβαινε να παραδώσει εγκαίρως το μήνυμα. Και ενώ τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα ήταν στους διαδρόμους έτοιμα για απογείωση ο G,I.Joe έφτασε και παρέδωσε το μήνυμα που ζητούσε  να ακυρωθεί ο προγραμματισμένος βομβαρδισμός.

Είχε πετάξει 20 μίλια μέσα σε 20 λεπτά και η ταχύτατη αυτή παράδοση του μηνύματος έσωσε από βέβαιο θάνατο 1.000 Βρετανούς στρατιώτες, καθώς επίσης και τους κατοίκους του χωριού.

Ο G.I Joe ήταν το πρώτο Αμερικανικό περιστέρι που τιμήθηκε με μετάλλιο και πέθανε το 1961 σε ηλικία 18 ετών στον ζωολογικό κήπο του Ντητρόιτ, όπου ζούσε με 24 άλλα ηρωικά περιστέρια.

2. Mary of Exeter, το περιστέρι που αναμετρήθηκε με γερμανικό γεράκι

Πηγή φωτογραφίας: Wikimediamtx Commons

Η Μαίρη από την πόλη Έξετερ της Αγγλίας υπηρέτησε για πέντε χρόνια, από το 1940 μέχρι το 1945, στον βρετανικό στρατό και παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο Ντίκιν.

Η Μαίρη εκτέλεσε πολλές αποστολές μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας και εντάχθηκε στην ομάδα Έξετερ στο τμήμα Άμυνας.

Τραυματίστηκε τέσσερις φορές, αλλά και τις τέσσερις ολοκλήρωσε την αποστολή παρά τον τραυματισμό.

Την πρώτη φορά πυροβολήθηκε. Τη δεύτερη όταν δεν επέστρεψε, οι υπεύθυνοι υπέθεσαν ότι είχε σκοτωθεί. Τέσσερις μέρες αργότερα εμφανίστηκε μέσα στα αίματα. Της είχε επιτεθεί γεράκι και την είχε σκίσει από τον λαιμό ως το στήθος.

Λέγεται πως επρόκειτο για γερμανικό γεράκι στην αντίστοιχη υπηρεσία των Γερμανών.

Την τρίτη φορά χτυπήθηκε από θραύσματα στο κεφάλι και τον λαιμό.

Ο ευρηματικός όμως ιδιοκτήτης της, που ήταν υποδηματοποιός, κατάφερε να της φτιάξει ένα δερμάτινο κολάρο στήριξης του λαιμού.

Αυτό παρέτεινε τη ζωή της κατά δέκα χρόνια. Όταν πέθανε το 1950 την έθαψαν μαζί με το κολάρο.

Είχε συνολικά 27 ράμματα στο σώμα, αριθμός που αναλογεί σε 4.000 ράμματα σε έναν ενήλικα άντρα.

3. Cher Ami, η τελευταία πτήση αποδείχτηκε  σωτήρια

Τον Οκτώβριο του 1918, η 77η μεραρχία της Γαλλίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε παγιδευτεί πίσω από τις γραμμές του εχθρού χωρίς πυρομαχικά και προμήθειες. Ο διοικητής της “χαμένης” μεραρχίας κατέβαλε πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να έρθει σε επαφή με το αρχηγείο. Όλες όμως οι προσπάθειες απέβαιναν άκαρπες.

Πολλά ταχυδρομικά περιστέρια με τα οποία έστελνε μηνύματα σκοτώνονταν πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Ο Cher Ami (ο Αγαπητός Φίλος) ήταν το τελευταίο περιστέρι που του είχε απομείνει. Ο διοικητής έγραψε το κρίσιμης σημασίας μήνυμα, το έβαλε σε μια κάψουλα και το έδεσε στο πόδι του περιστεριού.

Όπως και όλα τα προηγούμενα περιστέρια, ο Cher Ami χτυπήθηκε από πυροβόλο όπλο, αλλά δεν εγκατέλειψε!

Συνέχισε να πετάει και ολοκλήρωσε την 25λεπτη πτήση του μέχρι να φτάσει στον προορισμό του, σώζοντας ολόκληρη τη μεραρχία είτε από θάνατο είτε από αιχμαλωσία.

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι αν και το περιστέρι είχε τραυματιστεί στο στήθος και είχε χάσει το κάτω μέρος του ποδιού με το οποίο μετέφερε το μήνυμα, συνέχιζε να πετάει.

Ο Cher Ami έλαβε μετάλλιο για την ηρωική του πράξη αλλά πέθανε ένα χρόνο μετά εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του.

4. Ο Ιρλανδός Paddy. Διέσχισε τη Μάγχη μέσα σε 4 ώρες

Ο Πάντυ ήταν ένα Ιρλανδέζικο ταχυδρομικό περιστέρι στο οποίο απονεμήθηκε το μετάλλιο Ντίκιν, επειδή υπήρξε το πρώτο από τα εκατοντάδες περιστέρια στα οποία ανατέθηκε η ίδια αποστολή: να πετάξει από την Γαλλία στην Αγγλία μεταφέροντας τα χαρμόσυνα νέα για την επιτυχή έκβαση της απόβασης στην Νορμανδία.

Διέσχισε την Μάγχη, μια απόσταση 230 μιλίων μέσα σε 4 ώρες και 5 λεπτά. Επρόκειτο για εντυπωσιακό χρόνο, ο ελάχιστος καταγεγραμμένος. Το μετάλλιο του απονεμήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1944, τρεις μήνες μετά το κατόρθωμά του.

Τον Πάντυ είχε εκπαιδεύσει ο Τζον Μακμιούλαν και είναι το μοναδικό παρασημοφορημένο περιστέρι της Ιρλανδίας. Η επιγραφή στο μετάλλιο λέει ότι απονέμεται για τον ταχύτερο χρόνο μετάδοσης μηνύματος από τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Νορμανδία και την υπηρεσία του στην βρετανική πολεμική αεροπορία , RAF , Ιούνιος 1944.

Το μετάλλιο αυτό δημοπρατήθηκε για 7.000 λίρες τον Σεπτέμβριο του 1999.

5. William of orange. Πέταξε πάνω από 400 χιλιόμετρα και έσωσε 2 χιλιάδες στρατιώτες

Ο Ουίλιαμ ήταν ένα αρσενικό περιστέρι και υπηρετούσε στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, Μ14.

Του απονεμήθηκε το μετάλλιο Ντίκιν επειδή παρέδωσε ένα μήνυμα από τις αεροπορικές επιχειρήσεις στο Άρνεμ, της Ολλανδίας.

Αυτό το μήνυμα έσωσε τη ζωή 2.000 στρατιωτών που έπαιρναν μέρος στη μάχη του Άρνεμ τον Σεπτέμβριο του 1944.

Το μυστικό του όνομα ήταν NPS. 42.NS.15125. Έλαβε το μετάλλιο τον Μάιο του 1945.

Η επικοινωνία μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων στο Άρνεμ ήταν δύσκολη. Τα γερμανικά στρατεύματα είχαν περικυκλώσει τις συμμαχικές δυνάμεις και οι λιγοστές συσκευές ασύρματης επικοινωνίας δυσλειτουργούσαν.

Οι Βρετανοί έστειλαν τον Ουίλιαμ από το Άρνεμ στις 10.30 π.μ τον Σεπτέμβριο του 1944 και έφτασε στον προορισμό του στην Αγγλία στις 14.45 π.μ. Πέταξε πάνω από 400 χιλιόμετρα και η αποστολή του ήταν μία από τις ελάχιστες που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Ο Ουίλιαμ ανήκε στον Σερ Ουίλιαμ Πρόκτορ Σμιθ και είχε εκπαιδευτεί από το ειδικό τμήμα εκπαίδευσης περιστεριών των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Σμιθ εξαγόρασε το περιστέρι από τον βρετανικό στρατό με 185 λίρες και δέκα χρόνια αργότερα, δήλωσε ότι ο Ουίλιαμ έφερε στον κόσμο δεκάδες άλλα περιστέρια με εξαιρετικές ικανότητες.

6. Commando

Ο Κομάντο ήταν ένα περιστέρι στην υπηρεσία των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το περιστέρι έφερε εις πέρας πάνω από 90 αποστολές και για τρεις συγκεκριμένες έλαβε το μετάλλιο Ντίκιν, που καθιερώθηκε για τα ζώα που υπηρετούσαν στο στρατό ως αντίστοιχο του Σταυρού Βικτώρια.

Το μετάλλιο αργότερα δημοπρατήθηκε για 9.200 λίρες. Ο Κομάντο ήταν ένα περιστέρι ράτσας τσέκερ το οποίο είχε εκπαιδεύσει στο Σάσεξ της Αγγλίας ο Σιντ Μουν , ένας λάτρης των περιστεριών που είχε υπηρετήσει σε αντίστοιχο τμήμα με αποστολές περιστεριών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με το ξέσπασμα του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου, το 1939, ο Μουν προσέφερε τα περιστέρια του στην υπηρεσία του στρατού. Ο Κομάντο ήταν ένα από τα περιστέρια του που ανέλαβαν καθήκοντα στον στρατό.

Διακρίθηκε σε τρεις αποστολές τον Ιούνιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 1942 όταν μετέφερε ζωτικής σημασίας πληροφορίες από πράκτορες στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων την ακριβή θέση των γερμανικών δυνάμεων, τραυματισμένων Βρετανών αλλά και πολεμικών βιομηχανιών.

7.  Mocker

Ο Μόκερ έδρασε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1918, εχθρικά πυρά δυσχέραιναν την προέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλσατία. Ο Μόκερ μετέφερε ένα μήνυμα που έδωσε στο αμερικανικό πυροβολικό τη δυνατότητα να εντοπίσει την πυροβολαρχία του εχθρού και να την εξουδετερώσει.

Ο Μόκερ σε αυτή την αποστολή έχασε το αριστερό του μάτι και η κορυφή του κεφαλιού του ήταν γδαρμένη, αλλά παρά τα τραύματα κατάφερε να παραδώσει το μήνυμα.


Του απονεμήθηκε ο Σταυρός για Διακεκριμένη Πράξη και το μετάλλιο Ανδρείας της Γαλλίας.

Πληροφορίες από dailymail και ghettopigeons

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας:  Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τι σχέση έχουν οι σπίνοι με τη θεωρία της εξέλιξης; Το ταξίδι του Δαρβίνου στα νησιά Γκαλάπαγκος και τα πουλιά που τον ενέπνευσαν να διατυπώσει τη θεωρία της εξέλιξης 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu