Από ποιον μύθο βγήκε η φράση “καδμεία νίκη” και πότε χρησιμοποιείται. Η μάχη του Κάδμου με τον δράκο και η τιμωρία του θεού Άρη

Από ποιον μύθο βγήκε η φράση “καδμεία νίκη” και πότε χρησιμοποιείται. Η μάχη του Κάδμου με τον δράκο και η τιμωρία του θεού Άρη

Πηγή: “3.000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις” του Τάκη Νατσούλη, Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη

Η φράση “καδμεία νίκη” είναι αρχαιότατη και προέρχεται από έναν εξαιρετικό μύθο. Κατά τη μυθολογία, όταν ο Δίας έκλεψε την Ευρώπη, ο πατέρας της, ο οποίος ήταν βασιλιάς της Φοινίκης, έστειλε τον γιο του να βρει την αδελφή του και να τη φέρει πίσω.

Ο Κάδμος έφυγε αμέσως και γυρίζοντας από τόπο σε τόπο έφτασε και στο μαντείο των Δελφών. Ρώτησε τότε την Πυθία να του πει που βρίσκεται η αδελφή του, αλλά εκείνη του είπε πως αν θέλει να του φανερώσει το κρησφύγετο των δύο ερωτευμένων, να χτίσει μια καινούργια πολιτεία εκεί που θα συναντήσει βόδι με κόκκινες και μαύρες βούλες στο σώμα. Ο Κάδμός, όταν άκουσε τον χρησμό, έφυγε απογοητευμένος.

Όταν όμως έφτασε στη Βοιωτία, είδε ξαφνικά μπροστά του να βόσκει ένα βόδι, ακριβώς όπως του το περιέγραψε η Πυθία. Αμέσως, λοιπόν, κάλεσε πολλούς και γρήγορους εργάτες για ν’ αρχίσουν το χτίσιμο.

Ο Κάδμος αντιμέτωπος με τον δράκο. Το νίκησε αλλά αντιμετώπισε την οργή του θεού Άρη. Wikimediamtx Commons

Ωστόσο, στην περιοχή εκείνη ζούσε κατά τη μυθολογία ένας φοβερός δράκος τον οποίο προστάτευε ο θεός του πολέμου Άρης.

Όποιος περνούσε από εκεί, έβγαινε και τον καταβρόχθιζε. Όπως ήταν αναμενόμενο, επιτέθηκε και στον Κάδμο.

Αυτός όμως, ύστερα από μια σκληρή μονομαχία μαζί του, κατόρθωσε να τον νικήσει και να τον σκοτώσει. Αυτή είναι η “νίκη του Κάδμου”, αλλά του βγήκε σε κακό.

Γιατί όταν ο Άρης έμαθε τον φόνο του δράκου, υποχρέωσε το βασιλόπουλο να τον υπηρετήσει οχτώ ολόκληρα χρόνια. Με λίγα λόγια, η καδμεία αυτή νίκη υπήρξε βλαβερή για τον νικητή. Η φράση χρησιμοποιείται στην περίπτωση όπου μια νίκη συνεπάγεται τέτοιες επιπτώσεις που καταλήγει να ισοδυναμεί με ήττα.

Κατά μια άλλη εκδοχή, “καδμεία νίκη” λέγεται η νίκη του Ετεοκλή εναντίον του Πολυνείκη, εμπρός στα τείχη της Θήβας και της Ακρόπολης της Καδμείας, η οποία τελείωσε με τον αλληλοσκοτωμό και των δύο αδελφών.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Πηγή: “3.000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις” του Τάκη Νατσούλη, Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Να δούμε μια άσπρη μέρα». Πώς βγήκε και τι σημαίνει η έκφραση που αντέχει 2.500 χιλιάδες χρόνια…και δεν έχει καμία σχέση με τη χιονόπτωση

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu