Από την περούκα του Γουόρχολ στο τριχωτό σώμα του Μπάρτ Ρέινολντς! Η πρωτότυπη έκθεση στο Παρίσι αφιερωμένη στις τρίχες

Από την περούκα του Γουόρχολ στο τριχωτό σώμα του Μπάρτ Ρέινολντς! Η πρωτότυπη έκθεση στο Παρίσι αφιερωμένη στις τρίχες

Από την περούκα του Γουόρχολ στο τριχωτό σώμα του Μπάρτ Ρέινολντς! Η πρωτότυπη έκθεση στο Παρίσι αφιερωμένη στις τρίχες

;Oσο περισσότερα, τόσο καλύτερα»: αν αυτή η φράση ταιριάζει γάντι με κάτι, αυτό είναι τα μαλλιά! Η έκθεση «Des Cheveux et des poils» στο Musée des Arts décoratifs γίνεται στο Παρίσι, στην καρδιά της περούκας.

Η τρίχα, τα μαλλιά και η αξία τους απογειώθηκαν από τον Λουδοβίκο τον ΙΔ’, γιατί ο «Βασιλιάς Ήλιος», που από 17 ετών, είδε τα μαλλιά του να αραιώνουν, προσέλαβε γύρω στους πενήντα περουκιέρηδες για να διασώσουν τη φήμη και τη δημόσια εικόνα του, δημιουργώντας μια τάση που οδήγησε όλες τις ευρωπαϊκές αυλές να την ακολουθήσουν, με όλο και πιο εκκεντρικές, σχεδόν εξωπραγματικές δημιουργίες, με τα κεφάλια να μοιάζουν γλυπτά ροκοκό, να είναι στολισμένα με περίτεχνα κοσμήματα, πριν βρεθούν στα καλάθια κάτω από τις λαιμητόμους της Γαλλικής Επανάστασης, που έβαλε τέλος σε μια από τις πιο επιδεικτικές και εντυπωσιακές μόδες.

Όμως, και στον 20ό αιώνα, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι θα ήταν ο Άντι Γουόρχολ χωρίς την περούκα του;

Η περούκα του Άντι Γουόρχολ είναι η πιο διάσημη του 20ού αιώνα. Φωτο: Chris Makos, Andy Portrait 1, 1986. Courtesy of Fahey/Klein Gallery, Los Angeles

Τα μαλλιά, τα χτενίσματα, η περιποίησή τους, η όψη τους, απασχολούν τους ανθρώπους και την τέχνη εδώ και αιώνες και η έκθεση «Des Cheveux et des poils», που θα διαρκέσει από τις 5 Απριλίου έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023, καταδεικνύει πώς τα χτενίσματα και η περιποίηση των ανθρώπινων μαλλιών έχουν συμβάλει στην κατασκευή της εμφάνισης εδώ και αιώνες.

Τα μαλλιά είναι μια ουσιώδης πτυχή της ταυτότητας του ατόμου και συχνά χρησιμοποιούνται ως μέσο έκφρασης της προσήλωσής μας σε μια μόδα, μια πεποίθηση, αλλά και ως διαμαρτυρία, με πιο πρόσφατη τις γυναίκες του Ιράν που κόβουν τα μαλλιά τους διεκδικώντας την ορατότητα και τη φωνή τους. Τα μαλλιά παίζουν με έννοιες όπως η θηλυκότητα και ο ανδρισμός, το επιμελημένο και το ατημέλητο.

Μέσα από 600 έργα η έκθεση εξερευνά από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα τα θέματα που ενυπάρχουν στην ιστορία των χτενισμάτων, αλλά και τα ερωτήματα που σχετίζονται με τις τρίχες του προσώπου και του σώματος.

Από τον αγαπημένο κομμωτή της Μαρίας Αντουανέτας Léonard Autier και τον περίφημο κομμωτή Alexandre de Paris μέχρι τα μεγάλα ονόματα της μόδας, όπως ο Alexander McQueen και ο Martin Margiela, όλοι παρουσίασαν κατά καιρούς μοναδικές δημιουργίες με υλικό τα μαλλιά.

Χωρισμένη σε πέντε θεματικές ενότητες, η έκθεση διερωτάται τι καθιστά τα μαλλιά, στον ελληνορωμαϊκό και ιουδαιοχριστιανικό πολιτισμό, χαρακτηριστικό του ζώου και της αγριότητας και εξηγεί γιατί τα μαλλιά έπρεπε να εξημερώνονται συνεχώς για να απομακρύνουν τη γυναίκα ή τον άνδρα από το ζώο.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης ανοίγει με τη μελέτη της εξέλιξης των γυναικείων χτενισμάτων, ενός πραγματικού δείκτη κοινωνικής θέσης και ταυτότητας. Στον Μεσαίωνα, υπακούοντας στην εντολή του Απόστολου Παύλου, η χρήση του πέπλου επιβάλλεται στις γυναίκες, μέχρι τον 15ο αιώνα. Σταδιακά, το εγκαταλείπουν υπέρ των εξωφρενικών χτενισμάτων που ανανεώνονται συνεχώς. Τον 17ο αιώνα, το χτένισμα Hurluberlu (εκκεντρικό), αγαπητό στη Madame de Sévigné, και το Fontange, ένα περίτεχνο χτένισμα με φιόγκους και κορδέλες που πήρε το όνομά του από την ερωμένη του Λουδοβίκου XIV, έγιναν φαινόμενα της μόδας.

Γύρω στο 1770, τα ψηλά χτενίσματα, γνωστά ως Poufs, είναι αναμφίβολα ο πιο αναγνωρίσιμος τρόπος χτενίσματος της εποχής, ενώ τον 19ο αιώνα τα γυναικεία χτενίσματα, είτε εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα είτε από το στυλ Πομπαντούρ, είναι εξίσου περίπλοκα.

Μαλλιά και μούσια και σύμβολα θάρρους

Μετά τα άτριχα πρόσωπα του Μεσαίωνα, γύρω στο 1520 αρχίζει να εμφανίζεται η γενειάδα, σύμβολο του θάρρους και της δύναμης. Στις αρχές του 16ου αιώνα, οι τρεις μεγάλοι δυτικοί μονάρχες, ο Φραγκίσκος Α΄, ο Ερρίκος Η΄ και ο Κάρολος Ε΄, ήταν νέοι και είχαν εντυπωσιακές γενειάδες που συνδέονταν τότε με το ανδροπρεπές και πολεμικό πνεύμα.

Από τη δεκαετία του 1630 έως το τέλος του 18ου αιώνα, το άτριχο πρόσωπο και η περούκα ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αυλικών. Οι τρίχες στο πρόσωπο δεν επανεμφανίστηκαν μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, με το μουστάκι, τις φαβορίτες και τα γένια: αυτός ο αιώνας ήταν μακράν ο πιο τριχωτός στην ιστορία της ανδρικής μόδας. Ένα πλήθος μικροαντικειμένων που χρησιμοποιούνται, από το κερί για το μουστάκι και τις βούρτσες μέχρι τα σίδερα για μπούκλες, μαρτυρούν τον ενθουσιασμό για το μουστάκι και τα γένια.

Το 1972, ο ηθοποιός Burt Reynolds πόζαρε γυμνός με το τριχωτό του σώμα για το περιοδικό «Cosmopolitan».

Μυστακοφόροι και γενειοφόροι δεν έλειψαν σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, με αποκορύφωμα την επιστροφή της γενειάδας μεταξύ των Hipsters στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η μόδα της γενειάδας, το επαναλανσάρισμα μια ατέλειωτης ποικιλίας προϊόντων, επανέφερε στη μόδα και τα μπαρμπέρικα, αναγέννησε το επάγγελμα του κουρέα που είχε εξαφανιστεί από τη δεκαετία του 1950. Σήμερα, τα πυκνά γένια τείνουν να δώσουν τη θέση τους στο μουστάκι, που είχε εγκαταλείψει τα πρόσωπα από τη δεκαετία του 1970.

Ένα άλλο θέμα της έκθεσης είναι γενικώς η τριχοφυΐα του σώματος. Η τριχοφυΐα είναι σπάνια ή και απούσα από την αρχαία απεικόνιση των σωμάτων. Το άτριχο σώμα είναι συνώνυμο του εξιδανικευμένου σώματος, ενώ το τριχωτό σώμα συνδέεται με την αρρενωπότητα. Μόνο οι λάτρεις των «ανδροπρεπών» αθλημάτων, όπως η πυγμαχία και το ράγκμπι, καθώς και οι ερωτικές απεικονίσεις ή οι ιατρικές γκραβούρες, απεικονίζουν άτομα καλυμμένα με τρίχες.

Γύρω στα 1910-1920, όταν το γυναικείο σώμα ήταν εκτεθειμένο, οι διαφημίσεις στα περιοδικά διαφήμιζαν τα οφέλη των αλοιφών αφαίρεσης των τριχών και των πιο αποτελεσματικών ξυραφιών για την εξάλειψή τους. Το 1972, ο ηθοποιός Burt Reynolds πόζαρε γυμνός με το τριχωτό του σώμα για το περιοδικό «Cosmopolitan», αλλά πενήντα χρόνια αργότερα οι άφθονες τρίχες δεν είναι πλέον στη μόδα. Από το 2001, οι αθλητές που φωτογραφίζονται γυμνοί για ημερολόγια όπως το «Les dieux du stade» έχουν αυστηρά ελεγχόμενη τριχοφυΐα.

Ένα ακόμα πεδίο που αναδεικνύει η έκθεση αφορά στην περιποίηση των μαλλιών, στο hair styling. Ένας καθώς πρέπει άνθρωπος δεν μπορεί να έχει απεριποίητα μαλλιά, αυτό επικρατεί και σήμερα, ενώ παλιότερα ήταν ανεπίτρεπτο μια γυναίκα της αστικής τάξης να έχει ξέπλεκα μαλλιά. Ένας πίνακας του Franz-Xaver Winterhalter, με ημερομηνία 1864, που απεικονίζει την αυτοκράτειρα Σίσι με τα μαλλιά της λυμένα, ήταν κρεμασμένος στο προσωπικό γραφείο του Φραγκίσκου Ιωσήφ σε μέρος όπου κανένας δεν είχε πρόσβαση.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu