Από το γυναικείο Τάγμα του Πέλεκυ στην τηλεοπτική «Μπριέν» του Game of Thrones. Ποιες γυναίκες ιππότες υπερασπίστηκαν τις πόλεις τους. Διασημότερη η Ιωάννα της Λωραίνης, που κάηκε στην πυρά

Από το γυναικείο Τάγμα του Πέλεκυ στην τηλεοπτική «Μπριέν» του Game of Thrones. Ποιες γυναίκες ιππότες υπερασπίστηκαν τις πόλεις τους. Διασημότερη η Ιωάννα της Λωραίνης, που κάηκε στην πυρά

Η Γκουεντόλιν Κρίστι έγινε γνωστή ως η αφοσιωμένη πολεμίστρια Μπριέν του Ταρθ, στη σειρά «Game of Thrones».

Υποδύεται μία θηριώδη γυναίκα ιππότη, που έβγαλε τα φουστάνια και φόρεσε πανοπλία για να αφιερώσει τη ζωή της στον πόλεμο.

Η τηλεοπτική «Μπριέν» είναι μία σκληροτράχηλη γυναίκα, πανύψηλη και γεροδεμένη.

Συχνά σχολιάζεται στη σειρά, ότι επέλεξε έναν αντρικό τρόπο ζωής, γιατί ως γυναίκα δεν θα είχε καμία επιτυχία.

Όμως, η ηθοποιός Γκουεντόλιν Κρίστι εντυπωσίασε όταν εμφανίστηκε στην πρεμιέρα του σόοου και απέδειξε ότι η «μαγεία» της τηλεόρασης μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει τους ανθρώπους. Ωστόσο, ο ρόλος της δεν είναι φανταστικός. Όντως στην ιστορία υπήρξαν γυναίκες που πολέμησαν και κατέκτησαν τον τίτλο του ιππότη. Δεν πρόκειται για γενικευμένη πρακτική, αλλά αξίζει να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα γυναικών που με τον τόλμη τους ρεζίλεψαν τους άνδρες.

Gwendoline_Christie_on_Game_of_Thrones__epic_finale_fight___It_was_the_hardest_thing_I_ve_ever_done_

Το γυναικείο Τάγμα του Πέλεκυ

Το 1149 ιδρύθηκε το Τάγμα του Πέλεκυ στην Καταλονία της Ισπανία.

Ιδρυτής ήταν ο κόμης Ρεϊμόν Μπερενγκέρ και το αφιέρωσε στις γυναίκες που είχαν πολεμήσει εναντίον των μουσουλμάνων, για να υπερασπιστούν την πόλη Τορτόζα.

Την ιστορία κατέγραψε ο Βρετανός αρχαιοδίφης Ηλάια Άσμολ.

Ο Ντον Ρεϊμόν είχε μόλις επανακτήσει την Τορτόζα απ’ τους μουσουλμάνους, οι οποίοι ετοίμαζαν καινούρια επίθεση για την 31η Δεκεμβρίου του 1149.

Η επίθεση εξελίχθηκε σε πολύμηνη πολιορκία που εξάντλησε τους κατοίκους.

Οι άντρες ζητούσαν απ’ τον άρχοντα να παραδώσει την πόλη στους εχθρούς, αλλά οι γυναίκες δεν το δέχτηκαν.

Φόρεσαν αντρικά ρούχα, επιτέθηκαν στους πολιορκητές και τους έτρεψαν σε φυγή.

Η Νορμανδή πολεμίστρια Γκάιτα που κυνηγούσε δειλούς και λιποτάκτες

Η Νορμανδή πολεμίστρια Γκάιτα που κυνηγούσε δειλούς και λιποτάκτες

Για να τις τιμήσει, ο άρχοντας της Τορτόζα δημιούργησε το «Τάγμα του Πέλεκυ» και παραχώρησε ειδικά προνόμια στις πολεμίστριες.

Δεν πλήρωναν φόρους και προπορεύονταν των αντρών στις γιορτές και τις παρελάσεις.

Ο κόσμος της αποκαλούσε «Ιππότες», ένα τίτλο που δεν απέδιδαν ποτέ σε γυναίκες.

Το θρησκευτικό Τάγμα της Παρθένου Μαρίας, που ιδρύθηκε απ’ τον Ιταλό αριστοκράτη Λοντερίγκο Ντ’αντάλο το 1233, ήταν το πρώτο που έδωσε σε γυναίκα τον τίτλο του «ιππότη».

Η Νορμανδή πολεμίστρια Γκάιτα που κυνηγούσε δειλούς και λιποτάκτες

Η Βυζαντινή πριγκίπισσα και ιστορικός, Άννα Κομνηνή, έγραψε για μία Νορμανδή πολεμίστρια που εμψύχωνε τους πολεμιστές με την ανδρεία της.

Το όνομά της ήταν Γκάιτα και ήταν σύζυγος ενός απ’ τους μισθοφόρους των Νορμανδών, που επιτέθηκαν εναντίον του Βυζαντίου στα τέλη του 11ου αιώνα.

Αν και ανήκε στον αντίπαλό στρατό, η Γκάιτα εντυπωσίασε τόσο την Κομνηνή, που έγραψε μόνο θετικά σχόλια.

Η Γκάιτα ορμούσε στην μάχη «σαν μια άλλη Θεά Αθηνά και βλέποντας τους λιποτάκτες, τους φώναξε άγρια: «Πόσο μακριά θα τρέξετε; Σταματήστε! Φερθείτε σαν άντρες!».

Οι Γκάιτα άρπαξε ένα δόρυ και κάλπασε μπροστά με το άλογό της, ενθαρρύνοντας τους στρατιώτες που επέστρεψαν στη μάχη.

Ματίλντα της Τοσκάνης

Η Ματίλντα ήταν αριστοκράτισσα του 11ου αιώνα, μοναδική κληρονόμος της οικογενειακής της περιουσίας και θετή κόρη του Πάπα Γρηγόριου Ζ’.

Μεγάλωσε μέσα στα πλούτη, τις δολοπλοκίες και τους πολέμους.

Έμαθε να πολεμά από μικρή ηλικία, είχε δικές τις πανοπλίες, ήταν επικεφαλής των σωματοφυλάκων του Πάπα και διοικούσε κάστρα και τεράστιες εκτάσεις γης.

Ήταν μία από τους ισχυρότερους ευγενείς στην Ευρώπη, διεξήγαγε μάχες και έπαιξε τεράστιο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της εποχής.

Έφτασε να γίνει μέχρι και αντιβασιλέας της Ιταλίας.

Έμεινε γνωστή για την πολεμική της δεινότητα, τη γενναιότητα και το οξύ πολιτικό μυαλό της.

Έμεινε γνωστή για την πολεμική της δεινότητα, τη γενναιότητα και το οξύ πολιτικό μυαλό της.

Έμεινε γνωστή για την πολεμική της δεινότητα, τη γενναιότητα και το οξύ πολιτικό μυαλό της.

Γυναίκες στη μάχη

Η Πετρονίλα, κόμισσα του Λέστερ, φόρεσε πανοπλία και πολέμησε στο πλευρό του συζύγους της, για να υπερασπίστηκε τα εδάφη της στην Αγγλία, τον 12ο αιώνα.

Η Ουράκα, βασίλισσα της Καστίλης και της Αραγώνας, έζησε τον 12ο αιώνα και πολέμησε για 13 χρόνια εναντίον των αντιπάλων της, για να εξασφαλίσει τον θρόνο στον γιο της.

Τον 14ο αιώνα, η Άγκνες Χοτότ μεταμφιέστηκε σε άντρα και μονομάχησε στη θέση του άρρωστου πατέρα της, για να αποκαταστήσει την τιμή της οικογένειάς της.

Απεικονίζεται στο οικόσημο της οικογένειας Ντάντλι στη Βρετανία, όπου φαίνονται μακριά κόκκινα μαλλιά κάτω από ένα κράνος.

Η Ιωάννα της Λωραίνης οδηγεί τους Γάλλους στη νίκη στην Ορλεάνη

Η Ιωάννα της Λωραίνης οδηγεί τους Γάλλους στη νίκη στην Ορλεάνη

Η πιο διάσημη πολεμίστρια του Μεσαίωνα δεν είναι άλλη από την Ιωάννα της Λωραίνης, που οδήγησε τον γαλλικό στρατό σε μία θριαμβευτική νίκη στην Ορλεάνη το 1429.

Σε αντίθεση με τις άλλες πολεμίστριες που τιμήθηκαν για την ανδρεία τους, η Ιωάννα της Λωραίνης καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή τόλμησε να φορέσει αντρικά ρούχα.

Η κατηγορία αυτή, βέβαια, ήταν μόνο η αφορμή και όχι ο πραγματικός λόγος για την καταδίκη, η οποία εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ζαν ντ’ Αρκ. Η Καθολική Εκκλησία την έκαψε ζωντανή ως «μάγισσα» και μετά την ανακήρυξε «Αγία». Έκανε θαύματα για τον βασιλιά Κάρολο, αλλά εκείνος την άφησε στην τύχη της… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu