“Αρπαγή”. Η μυστική επιχείρηση του Χίτλερ στη μάχη των Αρδενών. Οι Γερμανοί στρατιώτες μεταμφιέστηκαν σε Αμερικανούς και έκαναν δολιοφθορές. Πώς αποκαλύφθηκαν

“Αρπαγή”. Η μυστική επιχείρηση του Χίτλερ στη μάχη των Αρδενών. Οι Γερμανοί στρατιώτες μεταμφιέστηκαν σε Αμερικανούς και έκαναν δολιοφθορές. Πώς αποκαλύφθηκαν
Η μάχη στις Αρδένες ήταν η τελευταία μεγάλη πολεμική επιχείρηση που επιμελήθηκε ο ίδιος Χίτλερ σε μια έσχατη προσπάθεια να κερδίσει τον πόλεμο. Σκοπός του ήταν οι Γερμανοί να καταλάβουν το λιμάνι της Αμβέρσας και να σταματήσουν τον ανεφοδιασμό των συμμαχικών στρατευμάτων.

Η μάχη ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 1944 με αιφνιδιαστική επίθεση των Γερμανών στα δάση σύνορα του Βελγίου. Παράλληλα, ήταν σε εξέλιξη τρεις μυστικές γερμανικές επιχειρήσεις. Η “Ισοπεδωμένη Γη” που προέβλεπε γενική επίθεση της Αεροπορίας εναντίον των Συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων, η επιχείρηση “Στέσερ” κατά την οποία αλεξιπτωτιστές θα καταλάμβαναν την πόλη Μαλμεντί και η επιχείρηση “Αρπαγή”, η οποία ήταν σχέδιο του Χίτλερ, σύμφωνα με το οποίο οι Γερμανοί στρατιώτες θα μεταμφιέζονταν σε Αμερικανούς και θα εισχωρούσαν στο συμμαχικό στρατόπεδο με σκοπό να καταλάβουν τις γέφυρες του ποταμού Μεύση πριν καταστραφούν. Παράλληλα οι μεταμφιεσμένοι θα έκαναν δολιοφθορές και θα δολοφονούσουν πρόσωπα-κλειδιά των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο Χίτλερ πίστευε ότι αν οι Γερμανοί φορούσαν στολές Αμερικάνων θα ολοκλήρωναν την επιχείρηση πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες.

Αναπαράσταση της επιχείρησης “Αρπαγή” από το Plastimodellismo, Ιπποκράτους 48 Αθήνα

Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο περιβόητος αξιωματούχος των SS, Ότο Σκορτσένυ, ο οποίος ήταν από τους αγαπημένους του Χίτλερ, καθώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε φέρει εις πέρας πολλές καταδρομικές επιχειρήσεις. Είχε συνεργαστεί με τον Χίτλερ για την απαγωγή του γιου του του Αντιβασιλέα της Ουγγαρίας, Ναυάρχου Χόρτυ και είχε τιμηθεί με τον Γερμανικό Χρυσό Σταυρό. Πριν από την έναρξη της μάχης των Αρδενών, ο Χίτλερ τον κάλεσε στο γραφείο του και του ζήτησε να ηγηθεί μιας ομάδας στρατιωτών που θα φορούσαν αμερικανικές και βρετανικές στολές, θα έπαιρναν υπό τον έλεγχό τους άρματα μάχης και θα καταλάμβαναν γέφυρες στρατηγικής σημασίας. Ειδικότερα του είπε: “Σκεφτείτε τη σύγχυση που θα μπορούσατε να προκαλέσετε. Μια σειρά από ψευδείς εντολές θα ανατρέχουν τις επικοινωνίες και θα κάμψουν το ηθικό τους”.

O Όττο Σκορτσένι. Ο αναπληρωτής του δίδαξε στους Γερμανούς στρατιώτες να ορκίζονται όπως οι Αμερικανοί, ενώ τους έδειξε ακόμη και πώς να μασάνε την τσίχλα με τον χαρακτηριστικό αμερικανικό τρόπο.

Ο Σκορτσένυ είχε περιθώριο έξι εβδομάδων, προκειμένου να εκπαιδεύσει τους Γερμανούς στρατιώτες. Θα δημιουργούσε μια ομάδα στρατιωτών που θα έπρεπε να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα και την αμερικανική προφορά. Τους μετέφερε σε ένα στρατόπεδο υπό άκρα μυστικότητα, όπου γινόταν η εκπαίδευση τους. Απαγορευόταν αυστηρά οποιαδήποτε διαρροή και όταν κάποιος περιέγραψε με λεπτομέρεια σε επιστολή προς τους γονείς του την επιχείρηση, τον εκτέλεσαν.

Οι στρατιώτες παρακολουθούσαν αμερικανικές ταινίες και έμαθαν να καπνίζουν Camels και Lucky Strikes όπως οι αμερικανοί στρατιώτες. Ωστόσο, μετά από μερικές εβδομάδες, ελάχιστοι Γερμανοί είχαν καταφέρει να “μεταμορφωθούν” σε Αμερικανούς. Οι περισσότεροι γνώριζαν μόνο τις βασικές λέξεις και θα έπρεπε να αποφύγουν τη συνομιλία με τους Συμμάχους, καθώς θα τους αναγνώριζαν εύκολα.

Επίσης, ο Σκορτσένυ αντιμετώπισε κι άλλα προβλήματα. Δυσκολεύτηκε να βρει τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Είχε μόλις 1.500 αμερικανικά κράνη και τα μισά από τα αμερικανικά όπλα που χρειάζονταν. Εξάλλου πολλές από τις αμερικανικές στολές που θα χρησιμοποιούσαν ήταν καλοκαιρινές και είχαν πάνω τους σημάδια από αίμα. Όπως είχε πει ο Σκορτσένυ, θα μπορούσαν να κοροϊδέψουν μόνο πολύ νέους στρατιώτες, καθώς οι έμπειροι θα τους ξεχώριζαν αμέσως.

Οι Γερμανοί είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστα αμερικανικά τζιπ και άρματα μάχης M4, γνωστά ως Sherman.

Μόλις η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου. Αν και ήταν απροετοίμαστοι, η φήμη πως γερμανοί στρατιώτες βρίσκονταν ανάμεσα στα συμμαχικά στρατεύματα προκάλεσε τεράστια σύγχυση στους Αμερικανούς. Έβλεπαν παντού “κατασκόπους” με αποτέλεσμα να υποψιάζονται τους πάντες. Ο μεγαλύτερος πανικός προκλήθηκε όταν μια γερμανική ομάδα συνελήφθη κοντά στην πόλη Aywaille στο Βέλγιο, καθώς απέτυχαν να δώσουν το σωστό συνθηματικό. Οι γερμανοί επικεφαλής που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν διέδωσαν τη φήμη ότι σκοπός της μυστικής ομάδας ήταν η σύλληψη του στρατηγού Άιζενχάουερ.

Γερμανοί στρατιώτες με αμερικανικές στολές πριν από την εκτέλεση

Επειδή ήταν γνωστό ότι ο Σκορτσένυ είχε πάρει μέρος στην επιχείρηση για την απελευθέρωση του Μουσολίνι, οι Σύμμαχοι το πίστεψαν και μετέφεραν τον Άιζενχάουερ για λόγους ασφαλείας μακριά από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, εκτός από τις μικρές απώλειες και τη σύγχυση που προκάλεσαν, το σχέδιο του Χίτλερ δεν έφτασε στον στόχο του, καθώς δεν κατάφεραν να καταλάβουν τις γέφυρες.

Οι περισσότεροι Γερμανοί εντοπίστηκαν και εκτελέστηκαν, ενώ ο Σκορτσένυ δικάστηκε μετά τον πόλεμο.

Κατηγορήθηκε για ακατάλληλη χρήση των αμερικανικών στολών από τους στρατιώτες του με σκοπό να εισέλθουν σε μάχες προπαγανδίζοντας και φονεύοντας μέλη των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, καταδικάστηκε για την παράτυπη απόκτηση αμερικανικών στολών και πακέτων Ερυθρού Σταυρού που αποστέλλονταν σε Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Ο Σκορτσένυ απάντησε ότι είχε συμβουλευτεί Γερμανούς νομικούς, οι οποίοι του είπαν ότι εφόσον δεν είχε δώσει εντολές στους στρατιώτες του να πολεμήσουν με αμερικανικές στολές η επιχείρηση ήταν νόμιμη.

Ο Σκορτσένυ μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο, απ’ όπου δραπέτευσε το 1948, κρύφτηκε σε βαυαρικό αγρόκτημα για 18 μήνες, στη συνέχεια πήγε στο Παρίσι και στο Σάλτσμπουργκ και στο τέλος εγκαταστάθηκε στην Ισπανία.

Διαβάστε επίσης: Η γερμανική αντεπίθεση στις Αρδένες ήταν σχέδιο του Χίτλερ και αιφνιδίασε τους Συμμάχους. Οι μάχες στο χιονισμένο δάσος, οι μεταμφιέσεις και η έλλειψη καυσίμων για τα τανκς. Πώς έγινε η ανατροπή

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.