Καταρρέει το σπίτι του Νίκου Γκάτσου στη Ασέα Αρκαδίας και οι κληρονόμοι το δώρισαν στο Δημόσιο για να σωθεί. Θετική απάντηση από την υπουργό Πολιτισμού (βίντεο)

Καταρρέει το σπίτι του Νίκου Γκάτσου στη Ασέα Αρκαδίας και οι κληρονόμοι το δώρισαν στο Δημόσιο για να σωθεί. Θετική απάντηση από την υπουργό Πολιτισμού (βίντεο)
Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου.  Εκεί βρίσκεται το ερειπωμένο σπίτι του. οι κληρονόμοι του το παραχώρησαν στο δημόσιο και η υπουργός πολιτισμού ζήτησε να κηρυχτεί διατηρητέο ώστε να αναστηλωθεί.

Ο Νίκος Γκάτσος σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα που ήταν από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική. Ο πατέρας του πέθανε στο πλοίο και πέταξαν την σωρό του στον Ατλαντικό.

Τέλειωσε το Δημοτικό στην Ασέα και το Γυμνάσιο στην κοντινή Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έτσι, όταν το 1930 μετέβη στην Αθήνα για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (διέκοψε μετά το δεύτερο έτος), ήξερε αρκετά καλά Αγγλικά και Γαλλικά, είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό και το δημοτικό τραγούδι και παρακολουθούσε τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης.

Μπροστά στον κίνδυνο το σπίτι να καταρρεύσει η πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Αθήναις Ασεατών Μαρία Οικονομοπούλου- Φράγκου επισκέφθηκε την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και της έδωσε επιστολή του Συνδέσμου, στην οποία διατυπώνεται η επιθυμία των μελών του να κηρυχθεί και να προστατευθεί  η οικία του μεγάλου ποιητή Νίκου Γκάτσου στην Ασέα Αρκαδίας. Η υπουργός έκανε δεκτό το αίτημα.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, οι κληρονόμοι του ποιητή προτίθενται να παραχωρήσουν στο Δημόσιο το κτήριο, ενώ Δήμος και Περιφέρεια συμφωνούν με την αξιοποίηση της οικίας ως Μουσείο.

“Είναι χρέος της Πολιτείας να προστατέψει και να αναδείξει το σπίτι που γεννήθηκε ο Ποιητής» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

Η Ασέα βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας και απέχει 20 χλμ. από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη. Είναι ένα χωριό με σπάνια ομορφιά και λιγοστούς μόνιμους κατοίκους. 

Οφείλει το όνομά της στον Ασεάτα, έναν από τους 26 επώνυμους γιους του πρώτου μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα.

Σουηδοί και Έλληνες αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στη Ακρόπολη της αρχαίας Ασέας. Οι ανασκαφές αυτές έφεραν στο φως ευρήματα που δείχνουν ότι η πολιτιστική της παρουσία αρχίζει περίπου από το 6000 π.Χ. και συνεχίζεται πολύ πιο έντονα τους επόμενους αιώνες. Τα πλούσια ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών εκτίθενται στα μουσεία του Ναυπλίου, της Τρίπολης, της Τεγέας καθώς και στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας.

Ιστορικές αναφορές από τον Ηρόδοτο λένε πως οι Ασεάτες συνέβαλαν αποφασιστικά στη νικηφόρα μάχη των Πλαταιών το 479 πΧ. καθώς και στη μάχη της Μαντινείας το 362 π.Χ.

Οι Ασεάτες όπως και οι άλλοι Αρκάδες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναφέρεται μάλιστα ένας νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ασέα με το όνομα Σωσιγένης. Το αγώνισμα στο οποίο νίκησε είναι το “Στάδιον Παίδων”. Η νίκη αυτή έγινε σε μία Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε από το 177 π.Χ – 72π.Χ.

Τη δεκαετία του 1920 μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων της, η Ασέα πήρε πάλι το αρχαίο της όνομα. Από την Ασέα κατάγεται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο Νίκος Γκάτσος.

Μεταξύ άλλων, το χωριό ευεργετήθηκε από τον Γεώργιο Παπαηλιού ο οποίος κληροδότησε στην Ασέα ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται στο Κολωνάκι. Την υπέροχη εικόνα του χωριού συμπληρώνουν τα πανέμορφα καταπράσινα δάση από Καστανιές Δρυς και Πεύκα.

H ιστορία που περιγράφουν ο Μιχαήλ Οικονόμου και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για το Νικηταρά στην Ασέα:

Ήταν 30 Μαρτίου 1821, λίγο μετά την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης κι ενώ ο κλοιός γύρω από την Τρίπολη είχε αρχίσει να στενεύει. Την εποχή εκείνη τα χωριά γύρω από την Ασέα ονομάζονταν Βρουστοχώρια  “χωριά της λάσπης”. Αυτό οφείλεται ότι στην περιοχή υπήρχε λιμνώδης και ελώδης έκταση. Η περιοχή ονομαζόταν και Σαπολίβαδο ή Κάμπος του Σαπικού. 

Ο δρόμος από τη Μεγαλόπολη προς την Τρίπολη περνούσε από την ίδια περίπου διαδρομή που περνάει και σήμερα. Γύρω από το Φραγκόβρυσο υπήρχαν δύο χάνια: Του Φραγκόβρυσου και του Καβουρίνου. Μπροστά από αυτά τα χάνια αναφέρεται ότι υπήρχαν μεγάλα αρχαία μάρμαρα που βοηθούσαν τους αναβάτες να ανεβαίνουν στα άλογά τους. Αναφέρεται ότι 17 Τούρκοι συνόδευαν ένα κοπάδι (5.000 – 6.000) πρόβατα από την Καρύταινα στην Τρίπολη. Ο Νικηταράς βρισκόταν μόνος στο Φραγκόβρυσο, όταν το έμαθε. Τους βγήκε μπροστά, σκότωσε “πεντ’ έξι” από αυτούς και τους πήρε όσα πρόβατα μπορούσε να κουμαντάρει. Οι υπόλοιποι Τούρκοι έσπευσαν στην Τρίπολη. Με αυτό το περιστατικό απλώθηκε η φήμη του σε όλη τη γύρω περιοχή.

Δείτε από ψηλά την γενέτειρα του Νίκου Γκάτσου:

Με πληροφορίες από την επίσημη σελίδα της κοινότητας Ασέας του νομού Αρκαδίας. Αρχική φωτογραφία υπ. πολιτισμού.

Νίκος Γκάτσος. Ο πατέρας του πέθανε ενώ επέστρεφε με πλοίο από την Αμερική και τον πέταξαν στον Ατλαντικό. Το σοκ από τον θρήνο της μάνας του. Η φιλία με τον Ελύτη

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu