Η Ασέα βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας και απέχει 20 χλμ. από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη. Είναι ένα χωριό με σπάνια ομορφιά και λιγοστούς μόνιμους κατοίκους. 

Οφείλει το όνομά της στον Ασεάτα, έναν από τους 26 επώνυμους γιους του πρώτου μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα.
Σουηδοί και Έλληνες αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στη Ακρόπολη της αρχαίας Ασέας. Οι ανασκαφές αυτές έφεραν στο φως ευρήματα που δείχνουν ότι η πολιτιστική της παρουσία αρχίζει περίπου από το 6000 π.Χ. και συνεχίζεται πολύ πιο έντονα τους επόμενους αιώνες. Τα πλούσια ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών εκτίθενται στα μουσεία του Ναυπλίου, της Τρίπολης, της Τεγέας καθώς και στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας.

Ιστορικές αναφορές από τον Ηρόδοτο λένε πως οι Ασεάτες συνέβαλαν αποφασιστικά στη νικηφόρα μάχη των Πλαταιών το 479 πΧ. καθώς και στη μάχη της Μαντινείας το 362 π.Χ.

Οι Ασεάτες όπως και οι άλλοι Αρκάδες συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναφέρεται μάλιστα ένας νικητής των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ασέα με το όνομα Σωσιγένης. Το αγώνισμα στο οποίο νίκησε είναι το «Στάδιον Παίδων». Η νίκη αυτή έγινε σε μία Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε από το 177 π.Χ – 72π.Χ.

Τη δεκαετία του 1920 μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων της, η Ασέα πήρε πάλι το αρχαίο της όνομα. Από την Ασέα κατάγεται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο Νίκος Γκάτσος.

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας από τους αγρότες Γεώργιο Γκάτσο και Βασιλική Βασιλοπούλου.

Σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα που ήταν από τους πρώτους μετανάστες στην Αμερική. Πέθανε στο πλοίο και τον πέταξαν στον Ατλαντικό. Τέλειωσε το Δημοτικό στην Ασέα και το Γυμνάσιο στην κοντινή Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έτσι, όταν το 1930 μετέβη στην Αθήνα για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (διέκοψε μετά το δεύτερο έτος), ήξερε αρκετά καλά Αγγλικά και Γαλλικά, είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό και το δημοτικό τραγούδι και παρακολουθούσε τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης.

Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Νίκος Γκάτσος

Μεταξύ άλλων, το χωριό ευεργετήθηκε από τον Γεώργιο Παπαηλιού ο οποίος κληροδότησε στην Ασέα ένα νεοκλασικό κτίριο το οποίο βρίσκεται στο Κολωνάκι. Την υπέροχη εικόνα του χωριού συμπληρώνουν τα πανέμορφα καταπράσινα δάση από Καστανιές Δρυς και Πεύκα.

H ιστορία που περιγράφουν ο Μιχαήλ Οικονόμου και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για το Νικηταρά στην Ασέα:

Ήταν 30 Μαρτίου 1821, λίγο μετά την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης κι ενώ ο κλοιός γύρω από την Τρίπολη είχε αρχίσει να στενεύει. Την εποχή εκείνη τα χωριά γύρω από την Ασέα ονομάζονταν Βρουστοχώρια  «χωριά της λάσπης». Αυτό οφείλεται ότι στην περιοχή υπήρχε λιμνώδης και ελώδης έκταση. Η περιοχή ονομαζόταν και Σαπολίβαδο ή Κάμπος του Σαπικού. 
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Ο δρόμος από τη Μεγαλόπολη προς την Τρίπολη περνούσε από την ίδια περίπου διαδρομή που περνάει και σήμερα. Γύρω από το Φραγκόβρυσο υπήρχαν δύο χάνια: Του Φραγκόβρυσου και του Καβουρίνου. Μπροστά από αυτά τα χάνια αναφέρεται ότι υπήρχαν μεγάλα αρχαία μάρμαρα που βοηθούσαν τους αναβάτες να ανεβαίνουν στα άλογά τους. Αναφέρεται ότι 17 Τούρκοι συνόδευαν ένα κοπάδι (5.000 – 6.000) πρόβατα από την Καρύταινα στην Τρίπολη. Ο Νικηταράς βρισκόταν μόνος στο Φραγκόβρυσο, όταν το έμαθε. Τους βγήκε μπροστά, σκότωσε «πεντ’ έξι» από αυτούς και τους πήρε όσα πρόβατα μπορούσε να κουμαντάρει. Οι υπόλοιποι Τούρκοι έσπευσαν στην Τρίπολη. Με αυτό το περιστατικό απλώθηκε η φήμη του σε όλη τη γύρω περιοχή.

Παρακολουθήστε την εντυπωσιακή πτήση drone του Up Drones, πάνω από την γενέτειρα του Νίκου Γκάτσου, Ασέα, από το προσωπικό του κανάλι στο You Tube:

Με πληροφορίες από την επίσημη σελίδα της κοινότητας Ασέας του νομού Αρκαδίας

«Πρέπει να μετράμε το ελληνικό τραγούδι προ Γκάτσου και μετά τον Γκάτσο». Το σοκ από τον θρήνο της μάνας του, όταν έμαθε ότι πέταξαν τη σορό του πατέρα του στον Ατλαντικό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here