Υπάρχουν πέντε διάσπαρτα σημεία πάνω στην υδρόγειο όπου οι άνθρωποι «ξεχνούν να πεθάνουν». Οι λεγόμενες «μπλε ζώνες» αποτελούν ένα σύνολο επίγειων παραδείσων με κοινό παρονομαστή τη μακροζωία, την ευεξία και την ευτυχία των κατοίκων. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα ελληνικό νησί.

Η λίστα των τόπων που απαρτίζουν την «μπλε ζώνη» οριστικοποιήθηκε επίσημα το 2005 από το περιοδικό “National Geographic”. Βασίστηκε σε εκτενείς μελέτες πολλών δεκαετιών, οι οποίες κατέδειξαν πέντε μέρη του πλανήτη όπου οι αιωνόβιοι κάτοικοι δεν αποτελούν τη φαεινή εξαίρεση του πληθυσμού.

Στην κορυφή του βάθρου βρίσκεται η Σαρδηνία. Pixabay

Στην κορυφή του βάθρου βρίσκεται η Σαρδηνία. Το μεγάλο νησί της δυτικής Ιταλίας έχει ένα προσδόκιμο ζωής που αγγίζει τα 82 χρόνια, ενώ ανά 100.000 κατοίκους υπάρχουν 22 που έχουν συμπληρώσει το εκατοστό έτος της ηλικίας τους. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Αποκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα, οι ντόπιοι έχουν καταφέρει με τα χρόνια να διατηρήσουν έναν πιο αγνό και παραδοσιακό τρόπο ζωής. Αυτό βέβαια οφείλεται εν μέρει στο μέγεθος και το φυσικό πλούτο του νησιού, τα οποία επιτρέπουν την αυτοχθονία των κατοίκων. Οι Σαρδήνιοι ψαρεύουν και καλλιεργούν την τροφή τους, οι οικογενειακοί δεσμοί είναι στενοί και οι ρυθμοί ζωής χαλαροί. Παράλληλα, το μεσογειακό κλίμα επηρεάζει θετικά τόσο τις διατροφικές συνήθειες όσο και την ψυχολογία των νησιωτών.

Η Οκινάουα είναι ένα σύμπλεγμα νήσων στην Ιαπωνία. Flickr

Επόμενο στη λίστα είναι το σύμπλεγμα των νήσων Οκινάουα στην Ιαπωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι φέρει και το προσωνύμιο «η γη των αθάνατων». Σύμφωνα με έρευνες, τα ποσοστά καρκίνου, καρδιοπάθειας και άνοιας είναι εντυπωσιακά χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Όπως και στην περίπτωση της Σαρδηνίας, οι κοινότητες των κατοίκων είναι δεμένες και η διατροφή τους αγνή.

Η παρουσία-έκπληξη της «μπλε ζώνης» είναι για πολλούς η Λόμα Λίντα, μία κωμόπολη στη Νότια Καλιφόρνια. Wikimedia Commons

Η παρουσία-έκπληξη της «μπλε ζώνης» είναι για πολλούς η Λόμα Λίντα, μία κωμόπολη στη Νότια Καλιφόρνια. Παρά το στίγμα της ανθυγιεινής ζωής που ακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μικρή πόλη των 20.000 κατοίκων έχει κατορθώσει να αποτελεί ένα «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται σθεναρά στον αμερικανικό τρόπο ζωής, αφού προτάσσει την υγεία, την ηρεμία και τον πνευματισμό. Η πώληση αλκοόλ, όπως και το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους έχει από χρόνια απαγορευτεί. Παράλληλα, τα παντοπωλεία που ελέγχονται από την εκκλησία δεν πουλάνε κρέας.

Η Νικόγια είναι μία χερσόνησος της Κόστα Ρίκα που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Flickr

Η Νικόγια είναι μία χερσόνησος της Κόστα Ρίκα που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Και σε αυτήν την περίπτωση το ευνοϊκό κλίμα διαδραματίζει καίριο ρόλο στη μακροζωία των κατοίκων. Αυτό που εν προκειμένω κάνει τη διαφορά είναι η ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται στην τρίτη ηλικία. Το σύστημα υγείας της περιοχής είναι ιδιαίτερα προηγμένο, ενώ ένας πρωτοποριακός θεσμός, αποκαλούμενος «πλάνο ζωής», συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες για τους ηλικιωμένους, έτσι ώστε όλοι να αισθάνονται χρήσιμοι και παραγωγικοί.

Η Ικαρία εδώ και πολλές δεκαετίες εγχώρια είναι διάσημη για τη χαλαρότητα και τη ζωντάνια των κατοίκων της. Wikipedia

Η λίστα κλείνει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Η Ικαρία εδώ και πολλές δεκαετίες εγχώρια είναι διάσημη για τη χαλαρότητα και τη ζωντάνια των κατοίκων της. Οι παγκόσμιες έρευνες έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν και να δώσουν μία νέα διάσταση στη γαλήνια ικαριώτικη καθημερινότητα. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις Ικαριώτες φτάνουν την ηλικία των 90 χρόνων, ενώ τα ποσοστά άνοιας είναι σχεδόν μηδενικά. Η καλή σχέση των ντόπιων με τον «Μορφέα», η μεσογειακή διατροφή και τα θαυματουργά βότανα του νησιού αποτελούν έναν ασυναγώνιστο συνδυασμό που συμβάλλει στην μακροζωία.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: To ανυπότακτο νησί του Αιγαίου που επαναστάτησε μόνο του κατά των Τούρκων. Από εκεί ξεκίνησε η απελευθέρωση των υπόλοιπων νησιών και αποτέλεσε για τον Βενιζέλο το προοίμιο των Βαλκανικών Πολέμων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here