Η περιπέτεια του ανθρώπου που δημιούργησε τα KFC. Καταστράφηκε πολλές φορές και μεγαλούργησε στην απελπισία του. Η μυστική συνταγή και οι καταγγελίες

Η περιπέτεια του ανθρώπου που δημιούργησε τα KFC. Καταστράφηκε πολλές φορές και μεγαλούργησε στην απελπισία του. Η μυστική συνταγή και οι καταγγελίες

Στο λογότυπο της εταιρείας φαγητού KFC, φαίνεται η φιγούρα ενός ασπρομάλλη άντρα με γυαλιά. Είναι o Χάρλαντ Σάντερς που επινόησε μια συνταγή 11 βοτάνων για τηγανητό κοτόπουλο. Η συνταγή παραμένει μυστικη και με αυτή δημιούργησε μία από τις διασημότερες αλυσίδες φαστφουντ σε όλη την υφήλιο. 

Η ιστορία του Σάντερς

Ο Σάντερς προερχόταν από φτωχή οικογένεια και εργαζόταν από μικρή ηλικία, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ. Από τα έξι του, μαγείρευε για την οικογένεια, αφού έχασε τον πατέρα του και η μητέρα του δούλευε όλη μέρα.

Μερικές από τις δουλειές που έκανε για να επιβιώσει είναι οι εξής: ναυτικός σε ferry boat, ασφαλιστής, πωλητής σε κατάστημα φωτιστικών, δικηγόρος, πωλητής ελαστικών, ερασιτέχνης μαιευτήρας, κάτι όχι τόσο ασυνήθιστο τη δεκαετία του 1920.

Στα 40 του χρόνια, κουρασμένος από την επαγγελματική ανασφάλεια ήθελε να κάνει κάτι δικό του. Η κατάθλιψη τον οδήγησε σε αυτοκτονικές σκέψεις.

Κατά την εποχή της «Μεγάλης Ύφεσης», το 1930, άνοιξε ένα βενζινάδικο στο Κόρμπιν του Κεντάκι. Μέσα στο βενζινάδικο έφτιαχνε φαγητό για την οικογένειά του και μερικές φορές τάϊζέ και τους πεινασμένους πελάτες. Η σπεσιαλιτέ του ήταν το τηγανητό κοτόπουλο.

Είδε ότι οι πελάτες εκθείαζαν τη μαγειρική του και άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο δίπλα από το βενζινάδικο, με κοτόπουλο και άλλα σπιτικά φαγητά.

Στη συνέχεια, άνοιξε ένα μεγαλύτερο, βασισμένο σε συνταγές με κοτόπουλο, κρεατικά και διάφορα μπαχαρικά, που του είχε μάθει η μητέρα του. Άρχισε να σερβίρει τα πιο νόστιμα τηγανητά κοτόπουλα της επαρχίας και το 1935, ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Ρούμπι Λαφούν, έδωσε στον 45χρονο Σάντερς το συμβολικό τίτλο του “Συνταγματάρχη”.

Η δημιουργία του χαρακτηριστικού λογότυπου και οι δυσκολίες μέχρι την επιτυχία της αλυσίδας

Ο ιδρυτής του KFC, συνταγματάρχης Σάντερς το 1937, εμφανίστηκε στους καλεσμένους και φορούσε ένα άσπρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα. Η εικόνα ολοκληρώθηκε από το μουσάκι και τα γκρίζα μαλλιά. Αυτή η εμφάνιση άρεσε στους πελάτες και την καθιέρωσε.

Το πιο δημοφιλές πιάτο της επιχείρησής του, ήταν το τηγανητό κοτόπουλο με 11 διαφορετικά χορταρικά και μπαχαρικά. Ήταν ένα πιάτο, που αρχικά ήταν χρονοβόρο στην προετοιμασία του. Στη συνέχεια, κατάφερε να το φτιάχνει μόλις σε οκτώ λεπτά με κουζίνες και σκεύη που μαγείρευαν ταχύτατα.

Έτσι, δημιουργήθηκε και το όνομα, Kentucky Fried Chicken. Το γνωστό σήμερα KFC.

Τιμητική πλάκα στον τόπο γέννησης του Χάραλντ Σάντερς. Flickr

Το 1939 έπειτα από ένα ξέσπασμα φωτιάς ο Σάντερς ξαναέφτιαξε το εστιατόριο και ακριβώς δίπλα ένα πολυτελές μοτέλ , το οποίο δεν κατάφερε να “αντέξει” στον ανταγωνισμό. Στην περιοχή κατά τη δεκαετία του 1950, κατασκευάστηκε ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που οδήγησε την επιχείρησή του στο λουκέτο και αναγκάστηκε να την πουλήσει. Σταδιακά κατέρρευσε οικονομικά και έπρεπε να ζει με 150 δολάρια τον μήνα.

Δεν πτοήθηκε όμως και σκέφτηκε μια νέα μέθοδο πώλησης. Ασυνήθιστη, ευρηματική και όπως αποδείχθηκε επιτυχημένη.

Πήγαινε σε εστιατόρια και έφτιαχνε το κοτόπουλό του με αμοιβή τέσσερα δολάρια σε κάθε πιάτο που πουλούσε.

Με τον καιρό η  ιδέα, επέφερε πολλά κέρδη. Ο Σάντερς κατάφερε να συνεργαστεί με 600 εστιατόρια, από τα  οποία έπαιρνε ποσοστά επί των πωλήσεων.

Τα κέρδη το έφθασαν τα 36 εκατ. δολάρια ετησίως. Το 1964 πούλησε την επιχείρηση του, αλλά παρέμεινε στο λογότυπο. Μετά από λίγα χρόνια, η εταιρεία ξαναπουλήθηκε και προστέθηκαν και άλλα φαγητά στο μενού (πατάτες τηγανητές, μπέργκερς, σαλάτες κλπ), με την φιγούρα του Σάντλερ να είναι σε κάθε γεύμα στα KFC.

Η μυστική συνταγή των έντεκα βοτάνων

Τα συστατικά της συνταγής, θεωρούνται εμπορικό μυστικό. Χαρακτηριστικό της αλυσίδας, είναι το σερβίρισμα σε χάρτινη συσκευασία. Η ιδέα ήταν του Πήτερ Χάρμαν, που είχε ένα κατάστημα φραντζάιζ το 1957.

Ο Τζο Λιγκιγκτόν, ανιψιός του Συνταγματάρχη Σάντερς, ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα αντίγραφο της αρχικής συνταγής σε ένα χειρόγραφο. Τον Αύγουστο του 2016, οι συντάκτες της Chicago Tribune δοκίμασαν τη συνταγή.

kfc

Το εξώφυλλο των συνταγών του Χάραλντ Σάντλερς. Flickr

Ισχυρίστηκαν, ότι μετά από μερικές προσπάθειες και με την προσθήκη ενός συστατικού, η συνταγή ήταν ολόιδια με τα KFC.

Από ένα μικρό εστιατόριο, σε μια μεγάλη αλυσίδα σε ολόκληρο τον κόσμο 

Μέχρι το 1963, υπήρχαν 600 εστιατόρια KFC, καθιστώντας την εταιρεία τη μεγαλύτερη επιχείρηση γρήγορου φαγητού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως το 1970, είχε φτάσει τα 3.000 καταστήματα σε 48 χώρες με πωλήσεις αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ο «Συνταγµατάρχης Σάντερς» ταξίδευε συνεχώς στο εξωτερικό και έπαιζε στις διαφημίσεις του KFC. Έτσι το 1974, ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αναγωρίσιμη προσωπικότητα στον κόσμο. Συνέχισε να περιοδεύει στα εστιατόρια της αλυσίδας και έκανε αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε διάφορα καταστήματα για να ελέγξει κατά πόσο τηρούσαν την αυθεντική συνταγή. Ορισμένες φορές έλεγε ότι «έχουν γεύση ταπετσαρίας”.

Ο Σάντερς πέθανε σε βαθιά γεράματα το 1980, στο σπίτι του στο Λούισβιλ στο Κεντάκι. Για τέσσερις μέρες όλες οι σημαίες της πολιτείας του Κεντάκι κυμάτιζαν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους.

H εταιρεία είχε καταγγελθεί, ότι χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα και επίσης ότι στα ορνιθοτροφεία η μέθοδος εκτροφής και σφαγής ισοδυναμεί με βασανιστήρια. Επίσης έχουν γίνει καταγγελίες για τη χαμηλή διατροφική αξία των προϊόντων της σε αντίθεση με την ενίσχυση της παχυσαρκίας. Η εταιρεία πάντα αρνείται τις κατηγορίες εκτός αν αφορούν προμηθευτές της όπως έγινε το 2014 στην Κίνα, όταν ένας προμηθευτής της έκλεισε μετά από ποιοτικό έλεγχο των αρχών. Τα κρεατά του κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση.

Η έδρα του KFC

Η KFC έχει την έδρα της στο Κεντάκι και το κτίριο της μοιάζει με τον «Λευκό Οίκο» γι΄αυτό και έχει την ίδια ονομασία.

Η σύζυγός του ιδρυτή, η Κλόντια, είχε ανοίξει μαζί του ένα εστιατόριο στο Σέλμπιβιλ και το ονόμασαν, «Claudia Sanders, The Lady of the Colonel» (Κλόντια Σάντερς, η κυρία του Συνταγματάρχη). Σέρβιραν το παραδοσιακό κοτόπουλο του Σάντερς, όπως το έφτιαχνε στο ξεκίνημα της καριέρας του.

Σήμερα, συνεχίζει τη λειτουργία του, με το όνομα «Claudia Sanders Dinner House» και είναι το μόνο εστιατόριο χωρίς το λογότυπο KFC, που σερβίρει το κοτόπουλο του “Συνταγματάρχη”.

Αρχική εικόνα: Flickr

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Η δεκαετής δικαστική διαμάχη δύο νεαρών ακτιβιστών με τα McDonalds για συκοφαντία. Γιατί αρνήθηκαν συμβιβασμό

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.