Η Μάχη της Αγγλίας ήταν η πρώτη στην ιστορία που διεξήχθη κυρίως με αεροπορικές δυνάμεις. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας με βομβαρδιστικά που συνοδεύονταν από μαχητικά αεροπλάνα. Παράλληλα, η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF) πραγματοποιούσε επιχειρήσεις βομβαρδισμού εναντίον στρατιωτικών στόχων στην κατεχομένη Ευρώπη
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Επίσημα, η ημερομηνία έναρξης της Μάχης της Αγγλίας θεωρείται η 13η Αυγούστου 1940. Η μέρα αυτή έχει ονομασθεί από τους Γερμανούς ως «Ημέρα του Αετού» (Adlertag) όταν ξεκίνησαν μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο βρετανικό έδαφος από τη Λουφτβάφε (Γερμανική Πολεμική Αεροπορία). Παρά ταύτα, τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Γερμανοί ιστορικοί συμφωνούν ότι η σύγκρουση είχε ήδη ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, στις 10 Ιουλίου 1940.
Όσον αφορά το τέλος της Μάχης της Αγγλίας, πιο έγκυρη θεωρείται η 31η Οκτωβρίου 1940. Αν και η Λουφτβάφε συνέχισε να βομβαρδίζει τη Βρετανία μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο του 1941 -όταν ξεκίνησε η εισβολή στη Ρωσία- οι βομβαρδισμοί αυτοί δεν είχαν τη σφοδρότητα όσων προηγήθηκαν την 1η Νοεμβρίου 1940.
Ο λόγος ήταν ότι στα τέλη Οκτωβρίου ήταν πλέον ξεκάθαρο στον Χίτλερ ότι είχε αποτύχει η αεροπορική επιχείρηση εναντίον της Βρετανίας. Αυτό με τη σειρά του σήμαινε ότι δεν θα ήταν δυνατό για τις χερσαίες δυνάμεις του να πραγματοποιήσουν απόβαση στις ακτές της χώρας το 1941.
Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 1940 ξεκίνησαν οι πρώτες προπαρασκευές για την εισβολή στην ΕΣΣΔ (“Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα”).
Οι Βρετανοί στη Μάχη της Αγγλίας είχαν στρατιωτικές απώλειες 1542 νεκρούς, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ήταν πιλότοι μαχητικών και 422 τραυματίες. Οι απώλειές τους σε αεροπλάνα ήταν συνολικά 1744, από τα οποία 1220 ήταν μαχητικά, 376 βομβαρδιστικά και 148 διαφόρων άλλων τύπων. Οι Γερμανοί είχαν 2.585 νεκρούς, 735 τραυματίες και 925 αιχμαλώτους στρατιωτικούς, σχεδόν όλοι τους αεροπόροι. Επίσης, απώλεσαν 1977 αεροπλάνα, από τα οποία 812 μαχητικά, 822 βομβαρδιστικά και 343 διαφόρων άλλων τύπων.
Καθώς η Μάχη της Αγγλίας διεξήχθη κυρίως πάνω από τo Λονδίνο και άλλες βρετανικές πόλεις, ο άμαχος πληθυσμός τους υπέστη μεγάλες απώλειες. Μάλιστα, αυτές ήταν πολλαπλάσιες από τις αντίστοιχες των στρατιωτικών. Τα περισσότερα θύματα ήταν στο Λονδίνο που δέχτηκε τους ισχυρότερους γερμανικούς βομβαρδισμούς. Συνολικά, οι βρετανικές απώλειες αμάχων στη Μάχη της Αγγλίας ήταν 23.002 νεκροί και 32.138 τραυματίες.
Οι περισσότεροι άμαχοι ήταν θύματα των βομβαρδισμών της Λουφτβάφε. Όμως, υπήρξαν και εκατοντάδες απώλειες ως αποτέλεσμα της πτώσης γερμανικών και βρετανικών αεροπλάνων σε κατοικημένες περιοχές, κυρίως σε πόλεις της νότιας Αγγλίας. Το αποτέλεσμα ήταν πολλά από τα γερμανικά βομβαρδιστικά και βρετανικά μαχητικά που καταρρίφθηκαν να πέσουν πάνω σε σπίτια σκοτώνοντας εκατοντάδες Βρετανούς που είχαν γλυτώσει από τον βομβαρδισμό.
Υπήρξαν ακόμη και θύματα από τις σφαίρες των μαχητικών που έπαιρναν μέρος σε αερομαχίες. Όσες σφαίρες δεν έβρισκαν στόχο στα αντίπαλα αεροπλάνα έπεφταν ανεξέλεγκτα στο έδαφος και κάποιες χτυπήσαν αμάχους!
Αρχική εικόνα: Γερμανικό βομβαρδιστικό Dornier Do 17 που κατέπεσε πάνω σε σπίτι στο Λονδίνο στη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας. Πηγή: Reddit
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ