Ο Χίτλερ παραλαμβάνει την αναμνηστική πλάκα της δολοφονίας του Αρχιδούκα Φερδινάνδου, που ξεκίνησε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, την ίδια μέρα που συνθηκολόγησε η Ελλάδα

Ο Χίτλερ παραλαμβάνει την αναμνηστική πλάκα της δολοφονίας του Αρχιδούκα Φερδινάνδου, που ξεκίνησε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, την ίδια μέρα που συνθηκολόγησε η Ελλάδα
Στη διάρκεια της εισβολής τους στη Γιουγκοσλαβία, οι Γερμανοί κατέλαβαν το Σεράγεβο στις 15 Απριλίου 1941. Μία από τις πρώτες ενέργειές του, ήταν να κατεβάσουν την αναμνηστική πλάκα που οι Σέρβοι είχαν τοποθετήσει το 1930 στο σημείο που στις 28 Ιουνίου 1914 ο Gavrilo Princip δολοφόνησε τον Αρχιδούκα Φερδινάνδο της Αυστρίας και τη γυναίκα του, Σοφία.

Το γεγονός αυτό υπήρξε η αφορμή να ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η πλάκα χαρακτήριζε ως ήρωα του σερβικού λαού τον Princip (το κείμενο της πλάκας λέει ότι: «Σε αυτό το ιστορικό μέρος ο Gavrilo Princip έφερε την ελευθερία, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Βίντ στις 15 (28) Ιουνίου 1914»). Ήταν επιθυμία του Χίτλερ να πάρει την πλάκα και έτσι οι Γερμανοί δεν την κατέστρεψαν, αλλά την έστειλαν στο Βερολίνο.

Διαβάστε ακόμα: Η σύλληψη του Γκαβρίλο Πρίντσιπ άργησε μερικά λεπτά. Δολοφόνησε τον Αρχιδούκα Φερδινάνδο στο Σεράγιεβο και επίσπευσε την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μοιραίο λάθος του οδηγού

Έξι ημέρες αργότερα, στις 21 Απριλίου 1941 η πλάκα δόθηκε στον Χίτλερ ως δώρο για τα 52α γενέθλιά του. Εκείνη την ημέρα υπογράφηκε και η συνθηκολόγηση του Ελληνικού Στρατού από τον στρατηγό Τσολάκογλου, κάτι που σήμαινε ότι μετά τη Γιουγκοσλαβία ο πόλεμος ουσιαστικά τελείωνε και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο Χίτλερ είχε αρκετούς λόγους για να είναι ιδιαίτερα ευτυχής στα γενέθλιά του το 1941.

Η τελετή της αποκαθήλωσης από τους Γερμανούς της πλάκας για τον Gavril Princip στο Σεράγεβο. Φωτογραφία σε γερμανικό έντυπο της εποχής. (Πηγή: Αρχείο συγγραφέα)

Όμως, σύμφωνα με τον Hoffman, προσωπικό φωτογράφο του Χίτλερ που φωτογράφισε την τελετή παραλαβής της πλάκας, για αρκετή ώρα ο Χίτλερ ήταν μελαγχολικός καθώς κοίταζε συλλογισμένος την πλάκα και δεν έλεγε κουβέντα. Όσοι ήταν παρόντες ανέμεναν ότι ο Χίτλερ θα χαιρόταν με το «δώρο» και δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί αντιδρούσε με αυτό τον τρόπο. Ο φύρερ ήταν γνωστός για τις απότομες εναλλαγές στη διάθεσή του και τα ξεσπάσματά του και έτσι προτίμησαν να παραμείνουν και εκείνοι σοβαροί και σιωπηλοί στη διάρκεια της τελετής.

Ο Χίτλερ ποτέ δεν μίλησε για τα συναισθήματά του όταν παρέλαβε την αναμνηστική πλάκα για την ενέργεια του Gavrilo Princip εναντίον του Αρχιδούκα Φερδινάνδου. Ίσως να συλλογιζόταν αναμνήσεις από τον πόλεμο στον οποίο συμμετείχε στην πρώτη γραμμή και η χώρα του βγήκε ηττημένη και ταπεινωμένη.

Όμως, δεν αποκλείεται να σκεφτόταν ότι το γεγονός αυτό του άνοιξε τον δρόμο να καταλάβει είκοσι χρόνια αργότερα την εξουσία στη Γερμανία και να αιματοκυλήσει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Χίτλερ έδωσε διαταγή η πλάκα να μεταφερθεί σ’ ένα κτίριο στο Βερολίνο που προοριζόταν να γίνει πολεμικό μουσείο. Εξαφανίστηκε όμως το 1945. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, το τρίτο Ράιχ και ο Αδόλφος.

του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

αρχική φωτογραφία: Ο Χίτλερ παραλαμβάνει την πλάκα στο Βερολίνο. (Πηγή: Reddit)

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Το αυτοκίνητο που οδήγησε στην καταστροφή ολόκληρο τον κόσμο. Εάν ο οδηγός του δεν έχανε το δρόμο ίσως η ιστορία γραφόταν αλλιώς. Η δολοφονία του Αρχιδούκα έγινε η βασική αφορμή για την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.