Χτύπημα σε ισραηλινούς στόχους στου Ψυρρή ετοίμαζε η τρομοκρατική οργάνωση που εξαρθρώθηκε. 16 χιλ ευρώ για κάθε νεκρό

Χτύπημα σε ισραηλινούς στόχους στου Ψυρρή ετοίμαζε η τρομοκρατική οργάνωση που εξαρθρώθηκε. 16 χιλ ευρώ για κάθε νεκρό

Χτύπημα σε ισραηλινούς στόχους στου Ψυρρή ετοίμαζε η τρομοκρατική οργάνωση που εξαρθρώθηκε. 16 χιλ ευρώ για κάθε νεκρό

Διεθνή αντίκτυπο είχε η εξάρθρωση χθες της τρομοκρατικής οργάνωσης που ετοίμαζε χτύπημα σε εβραϊκούς στόχους στου Ψυρρή, από άτομα που δρούσαν υπό την καθοδήγηση Ιρανών.

Όπως προκύπτει, είχαν ληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξημένα μέτρα προστασίας, λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, όσον αφορά εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους.

Οι Αρχές είχαν προχωρήσει σε συλλήψεις Πακιστανών σε Κύπρο και Τουρκία. Στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2021 όπου απετράπη η επίθεση εις βάρος ενός Ισραηλινού επιχειρηματία και της οικογένειάς του, και τον Ιούνιο του 2022 οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη πέντε ατόμων λίγο πριν την επίθεση εις βάρος Ισραηλινών, στην Κωνσταντινούπολη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, στη χώρα μας υπήρχε εντατικοποίηση των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε χώρους εβραϊκών συναγωγών.

ΕΥΠ και Μοσάντ ταυτοποίησαν τους τρομοκράτες

Η ΕΥΠ, από τον περασμένο Αύγουστο, είχε συγκεντρώσει αποσπασματικές πληροφορίες για τρομοκρατικό δίκτυο, χωρίς όμως μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή να ήταν ορατή κάποια απειλή.

Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατάφεραν να ταιριάξουν τα κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη χαρτογράφηση κινήσεων, διασυνδέσεων και τελικά στην ταυτοποίηση των τρομοκρατών.

Στο στάδιο αυτό συνέδραμε η Μοσάντ -η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ- με την παροχή πληροφοριών για τη δομή της οργάνωσης, τη μεθοδολογία, τα κίνητρα και τη στρατολόγηση ατόμων.

Σε Ζάκυνθο και Σπάρτη ζούσαν οι Πακιστανοί τρομοκράτες

Το αποτέλεσμα ήταν η ΕΥΠ, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής, να οδηγηθεί στη σύλληψη των δύο τρομοκρατών Πακιστανών σιιτών, που ζούσαν στη Ζάκυνθο και στη Σπάρτη, εκεί όπου φαίνεται να εργάζονταν ως εργάτες γης.

Δεν είχαν χαρτιά, καθώς είχαν μπει στη χώρα μας παράνομα, και έτσι αρχικά οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή τους, όπου κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση.

Από την πρώτη στιγμή κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και από την έρευνα που έγινε σε αυτά εντοπίστηκαν ψηφιακά αρχεία, τα οποία, αφού εξετάστηκαν και μεταφράστηκαν, οδήγησαν και στην αποκάλυψη του σχεδίου τους.

Λάμβαναν εντολές από το Ιράν

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρώτος τους στόχος φέρεται να ήταν εστιατόριο – εβραϊκή συναγωγή στην περιοχή του Ψυρρή, στην οδό Αισώπου.

Οι εντολές έρχονταν από το Ιράν, από έναν άνδρα ο οποίος θεωρείται ότι ήταν το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα και τους είχε υποδείξει τον εν λόγω χώρο.

Όλοι τους κατάγονται από μία από τις κυριότερες πόλεις του Πακιστάν, τη Σαργκόντα της επαρχίας Παντζάμπ.

Όπως προέκυψε, είχαν προχωρήσει σε κατόπτευση του χώρου, τον οποίο είχαν φωτογραφίσει, ενώ εξέταζαν με ποιον τρόπο θα πραγματοποιούσαν την επίθεση, έχοντας ως επιλογές είτε δηλητήριο, είτε πυροβόλα όπλα, είτε εκρηκτικά.

Θα λάμβαναν 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό οι Πακιστανοί τρομοκράτες

Παράλληλα, επιχειρούσαν να στρατολογήσουν και άλλα άτομα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πως είχαν καταφέρει να το πράξουν, ενώ φέρονται να κατέθεσαν κάποια πρόσωπα που ανέφεραν ότι τους προσέγγισαν αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.

Από τις παρακολουθήσεις διαπιστώθηκε ότι στους στόχους τους ήταν απαγωγές και δολοφονίες, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πως το ποσό που θα λάμβαναν για κάθε έναν νεκρό θα ανερχόταν σε 16.000 ευρώ, δηλαδή σε περίπου 50 λακ.

Ο… φερόμενος εντολέας τους είχε επαφές με έναν κλάδο του IRGC, τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, τους οποίους το 2019 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει ξένη τρομοκρατική οργάνωση με βάση τη «συνεχή υποστήριξη και εμπλοκή σε τρομοκρατική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο».

Δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα στους δύο Πακιστανούς

Το πρωί της Τρίτης οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα), ενώ ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και εις βάρος ακόμα ενός ατόμου, το οποίο πιθανότατα είναι εκείνο που φέρεται να τους έδινε τις εντολές, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. κατέχει ένα πλαίσιο ολοκληρωμένο ως προς αυτού του είδους τις απειλές, μέσα από την ατζέντα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που βασίζεται στους πυλώνες της πρόβλεψης, της πρόληψης, της προστασίας και της αντίδρασης.

Τα τελευταία χρόνια -κυρίως την τελευταία τριετία- έχουν χρηματοδοτηθεί αρκετά έργα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη τεχνικών, εργαλείων και μεθόδων για την προστασία χώρων λατρείας.

Το «ευχαριστώ» Νετανιάχου και Μοσάντ στην Ελλάδα για το χτύπημα που απέτρεψε

Ευχαριστίες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδος, που απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση εις βάρος ισραηλινών στόχων, απηύθυναν ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου και η Μοσάντ.

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, εκ μέρους της Μοσάντ.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, η Μοσάντ ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα να αναλύσει και να αποσαφηνίσει τις διαδικασίες λειτουργίας του Ιράν. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν στην ανθρωπογεωγραφία και ως προς τον τρόπο λειτουργίας των τρομοκρατών. Η Μοσάντ συνέδραμε την Ελλάδα στην εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους στη χώρα μας.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Το «ευχαριστώ» του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

«Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων», έγραψε στο Twitter o Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

«Η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινή στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος», πρόσθεσε.

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσαν τρομοκρατικό δίκτυο

Η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική προχώρησαν στην εξάρθρωση δικτύου τρομοκρατών που σχεδίαζε χτυπήματα σε ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για δύο Πακιστανούς, 27 και 29 ετών, οι οποίοι φέρεται να προέρχονται από το ίδιο χωριό, Σαργκόντα.

Οι δύο Πακιστανοί φέρεται να δέχονταν εντολές από ομοεθνή τους, που διαμένει στο Ιράν, ο οποίος τους προέτρεπε να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Τους υποσχόταν, δε, αμοιβές που αντιστοιχούσαν σε 15.000 ευρώ «το κεφάλι».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr
close menu