Δείπνο μέσα στον Παρθενώνα! Η δεξίωση του υπουργού στρατιωτικών Καλλέργη σε 250 αγγλογάλλους που επέβαλαν αποκλεισμό στην Αθήνα. Για έξι ώρες έτρωγαν και έπιναν με μουσική

Δείπνο μέσα στον Παρθενώνα! Η δεξίωση του υπουργού στρατιωτικών Καλλέργη σε 250 αγγλογάλλους που επέβαλαν αποκλεισμό στην Αθήνα. Για έξι ώρες έτρωγαν και έπιναν με μουσική

Του συνεργάτη μας ιστορικού Κώστα Λαγού

Το 1854 αγγλικά και γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Αθήνα προκείμενου να εκβιάσουν τον Όθωνα και την ελληνική κυβέρνηση να μην υποστηρίξουν τη Ρωσία, που τότε οι χώρες τους -μαζί με την Τουρκία- πολεμούσαν στο Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856).

Επίσης, υποχρέωσαν τους Έλληνες να ανακαλέσουν τους άνδρες που είχαν σταλεί για να ενισχύσουν τα επαναστατικά κινήματα των υπόδουλων αδελφών τους εναντίον των Τούρκων στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Ήταν η πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια ζωής του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους που η Αθήνα τελούσε υπό ξένη κατοχή, μία κατάσταση που διήρκησε μέχρι το 1857. Οι Αγγλογάλλοι επέβαλλαν στον Όθωνα κυβερνήσεις της αρεσκείας τους, και προωθούσαν σε θέσεις κλειδιά άτομα που θεωρούσαν ότι ήταν φίλα προσκείμενα σε αυτούς.

Ανάμεσά τους ήταν ο στρατηγός Δημήτριος Καλλέργης, που ως συνταγματάρχης είχε ηγηθεί της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.

Προσωπογραφία του Δημητρίου Καλλέργη. (Πηγή: Bικιπαίδεια)

Όσο κράτησε η περίοδος της «Κατοχής», ο Καλλέργης ήταν υπουργός Στρατιωτικών και ερχόταν σε τακτική επαφή με τους διοικητές των κατοχικών δυνάμεων. Μάλιστα, για να τους δείξει τα «φιλικά αισθήματα» των Ελλήνων προς αυτούς, στις 10 Ιουνίου 1854 οργάνωσε ένα επίσημο δείπνο μέσα στον Παρθενώνα για τους Άγγλους και Γάλλους αξιωματικούς του κατοχικού στρατού.

Σε αυτό το δείπνο συμμετείχαν και Έλληνες αξιωματικοί. Όλοι μαζί οι συνδαιτημόνες ήταν περίπου 250 άτομα και το δείπνο διήρκησε έξι ώρες, από τις 4.00 το απόγευμα μέχρι και τις 10.00 το βράδυ.

Για τη διασκέδαση των καλεσμένων, ο Καλλέργης είχε φέρει στην Ακρόπολη ακόμη και τη μπάντα του ελληνικού στρατού που παιάνιζε εκεί σε όλη τη διάρκεια του δείπνου. Όταν έπεσε η νύχτα, η πόλη της Αθήνας φωτίστηκε με φανούς προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το δείπνο.

Χαρακτικό που απεικονίζει το δείπνο του 1854 στον Παρθενώνα. (Πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Διαβάστε ακόμα: «Δεν θέλω να είμαι βασιλιάς», φώναζε ο Όθωνας όταν πάθαινε νευρικές κρίσεις. Είχε πιστοποιητικό διανοητικής ανικανότητας και δεν υπέγραφε τα βασιλικά διατάγματα από ψυχαναγκασμό

Μετά τις 10 το βράδυ, οι ξένοι αξιωματικοί συνοδευόμενοι από τους Έλληνες συναδέλφους τους κατέβηκαν από την Ακρόπολη και συνέχισαν τη διασκέδασή τους στα καφενεία της Αθήνας. Μία φωτογραφία του Παρθενώνα, περίπου το 1860, και λίγα χρόνια μετά το επίσημο δείπνο που είχε δοθεί εκεί από τον στρατηγό Καλλέργη, δείχνει μια μεγάλη ομάδα ατόμων να κάθεται μέσα στο εσωτερικό του.

Μας δίνει μία εικόνα για το πως μπόρεσαν να χωρέσουν 250 άτομα μέσα στο μνημείο στη διάρκεια του δείπνου του 1854.

REISINGER, Ernst. Griechenland Schilderungen deutscher Reisender In zweiter, veränderter Auflage herausgegeben. Mit 90 Bildtafeln, davon 62 nach Aufnahmen der Preussischen Messbildanstalt, Λειψία, Insel-Verlag, 1923.

Ο Παρθενώνας το 1923 πριν πέσει το μπετό. REISINGER, Ernst. Πηγή: Ελληνική Βιβλιοθήκη – Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Ιστοσελίδα TRAVELOGUES του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Αθηνά” που υποστήριζε την κυβέρνηση:

“Το παραγγελθέν συμπόσιον του στρατηγού Καλλέργη εγένετο χθες εις την Ακρόπολιν δι’ όλης της επισημότητος. Οι συνδαιτυμόνες ήσαν έως 250, ων οι πλείστοι αξιωματικοί του εν Πειραιεί γαλλικού και αγγλικού στρατού. Το γεύμα ήρξατο ακριβώς την τετάρτην ώραν και ετελείωσε την δεκάτην ώραν της νυκτός, παιανιζούσης της ελληνικής στρατιωτικής μουσικής.

Ποτέ συμπόσιον δεν εγένετο δια μεγαλυτέρας ευταξίας και ησυχίας. Τα φαγητά, οι οίνοι, τα γλυκίσματα, εν ενί λόγω άπαντα τα εδέσματα υπήρχαν εκλεκτά και σπάνια.

Ο στρατηγός Δημήτρης Καλλέργης φέρων την επίσημον του στολήν εκάθητο εν τω μέσω, και περί αυτόν άπασα η χορεία των προσκεκλημένων. Ουδείς των υπουργών ή άλλων πολιτικών υπήρχε προσκεκλημένος, και ο λόγος φυσικός, διότι το συμπόσιον ήτο στρατιωτικόν.

Αλλά παρευρέθησαν εις αυτό ο πρέσβης της Αγγλίας μετά της οικογενείας του, ο υπουργός των Εξωτερικών, ο νομάρχης Αττικής και Βοιωτίας, ο διευθυντής της Διοικητικής Αστυνομίας Αθηνών και Πειραιώς, ο γραμματέας της Νομαρχίας, και διάφοροι άλλοι επίσημοι πολίται μετά των οικογενειών των.

Η Δημαρχία προσήνεγκε 1000 οκάδας δαδιού δια φανούς, οίτινες την νύκτα εφώτιζον άπασαν την πόλη του Κέκροπος. Η ελληνική σημαία δε από πρωίας εκυμάτιζεν επί του Παρθενώνος. Με ευχαρίστησίν μας δε είδομεν ότι διά του συμποσίου τούτου οι αξιωματικοί του ημετέρου στρατού συναδελφώθησαν στενότατα μετά των αγγλογάλλων αξιωματικών, μεθ’ ων κατήλθον εις την πόλιν και συνδιεσκέδασαν εις τα καφενεία της Πρωτευούσης”.

“Αθηνά”, 11 Ιουνίου 1854

αρχική φωτογραφία: Φωτογραφία του 1860 που δείχνει το εσωτερικό του Παρθενώνα με επισκέπτες. (Πηγή: twitter.com)

Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ο ξεσηκωμός του λαού για να μην κάνει ο Όθωνας αποχωρητήριο μέσα στα βασιλικά Ανάκτορα. Θεωρούσαν ότι θα βρόμιζε το παλάτι. Για το ίδιο «θέμα» ζωγράφιζαν σταυρό στις μάντρες!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.