Δείτε από ψηλά την εγκαταλελειμμένη τσιμεντοβιομηχανία της Χαλκίδας. Από τα κονβόι των φορτηγών στο λουκέτο (drone)

Δείτε από ψηλά την εγκαταλελειμμένη τσιμεντοβιομηχανία της Χαλκίδας. Από τα κονβόι των φορτηγών στο λουκέτο (drone)

Πολύ κοντά στην Υψηλή Γέφυρα Ευρίπου, στον οικισμό Μικρό Βαθύ της Εύβοιας, αντικρίζει κανείς τις τεράστιες εγκαταστάσεις μιας τσιμεντοβιομηχανίας που λειτούργησε επί 87 συναπτά έτη, αλλά σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.

Πρόκειται για τα Τσιμέντα Χαλκίδας, τα οποία αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό κομμάτι στην ιστορία της Εύβοιας. Η επιχείρηση “τάισε” χιλιάδες οικογένειες και εξελίχθηκε σε οικονομικό πνεύμονα ολόκληρου του νησιού.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τοπικούς επιχειρηματίες και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1926.

TSIMENTA_XALKIDAS_1928

Το πρώτο εργοστάσιο των Τσιμέντων Χαλκίδας που άρχισε να λειτουργεί το 1926 – Πηγή εικόνας: Ευβοϊκή Γνώμη

Το 1962, ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας, Μάρκος Κιοσέογλου, αγόρασε την εταιρεία και, ένα χρόνο μετά, επένδυσε για τη δημιουργία μιας δεύτερης μονάδας.

Η δυναμικότητα παραγωγής αυξήθηκε στους 600.000 τόνους το χρόνο. Άλλες δύο μονάδες παραγωγής κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’70 και το ανθρώπινο δυναμικό αυξήθηκε σημαντικά.

Τη δεκαετία του 1980, η τσιμεντοβιομηχανία αριθμούσε 1.300 με 1.350 εργαζόμενους. 

Το Νοέμβριο του 1983, οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα Χαλκίδας πραγματοποίησαν μία από τις πιο δυναμικές απεργίες. Σταμάτησαν τους φούρνους όπου έβραζαν το τσιμέντο, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την επαναπρόσληψη έξι συναδέλφων τους και την καταβολή υπερωριών πέντε ετών.

tsimenta_xalkidikhs_apergia

Το Νοέμβριο του 1983, οι εργαζόμενοι στα Τσιμέντα Χαλκίδας πραγματοποίησαν μία από τις πιο δυναμικές απεργίες – Πηγή εικόνας: Εφημερίδα “Ριζοσπάστης”

Ακολούθησαν κι άλλες κινητοποιήσεις με αιτήματα για καλύτερες συνθήκες υγείας και ασφαλείας και απαίτηση να μπουν φίλτρα για να σταματήσουν οι εκπομπές σκόνης.

Τα χρέη, η κρίση της οικοδομής και το οριστικό λουκέτο

Η ιστορία της εταιρείας, όμως, συνοδεύτηκε και από οικονομικά προβλήματα. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια είχαν αυξηθεί. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, τα χρέη έφτασαν τις 50 δισ. δραχμές και οι ζημίες τις 11 δισ. δραχμές.

Το 2001, τα Τσιμέντα Χαλκίδας συγχωνεύτηκαν με την ΑΓΕΤ Ηρακλής και μετονομάστηκαν σε ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ. Την ίδια περίοδο, ο έλεγχος της ΑΓΕΤ Ηρακλής πέρασε στα χέρια της γαλλικής Lafarge.

Όσο η οικοδομή άνθιζε, τα φορτηγά σχημάτιζαν κονβόι για να φορτώσουν τσιμέντο, ασβέστη και γύψο. Η οικονομική κρίση, όμως, οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Μόνο στην Αττική, η οποία αποτελούσε την κύρια αγορά για τα Τσιμέντα Χαλκίδας, η πτώση ξεπέρασε το 80% την περίοδο 2007-2012.

tsimenta_xalkidas

Πανοραμική άποψη των εγκαταλελειμμένων Τσιμέντων Χαλκίδας – Πηγή εικόνας: n.p. production

Η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου βρισκόταν σε αδράνεια από τον Ιούλιο του 2011 και, το Μάρτιο του 2013, το λουκέτο μπήκε οριστικά. Οι 236 εργαζόμενοι που είχαν απομείνει “πάγωσαν” στο άκουσμα της απόφασης και έμειναν άνεργοι.

Δείτε τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας της Χαλκίδας στο παρακάτω βίντεο drone του συνεργάτη μας, n.p. production:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: n.p. production

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu