Δείτε από ψηλά την παλιά μυστική βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Είναι απομεινάρι του ψυχρού πολέμου και υπάρχει σχέδιο να ανατιναχθεί για να χτιστούν φυλακές

Δείτε από ψηλά την παλιά μυστική βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Είναι απομεινάρι του ψυχρού  πολέμου και υπάρχει σχέδιο να ανατιναχθεί για να χτιστούν φυλακές
Στα χρόνια του ψυχρού πολέμου οι αμερικανικές βάσεις στη Μεσόγειο ενίσχυαν το οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ και βρέθηκαν στο επίκεντρο αρνητικής κριτικής. Στην Ελλάδα έκλεισαν σταδιακά μετά τη δεκαετία του 80, όταν κρίθηκαν ότι δεν επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.
Μια τέτοια εγκατάσταση βρίσκεται στον Ασπρόπυργο και σήμερα η έκταση 100 στρεμμάτων προορίζεται για την ανέγερση νέων φυλακών στην θέση αυτών του Κορυδαλλού.

Η πρώην στρατιωτική βάση βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την οικιστική ζώνη του Ασπρόπυργου. Περιτριγυρίζεται από λόφους και χωράφια, είναι όμως εύκολα προσβάσιμη από την Αττική Οδό. Σήμερα υπάγεται στη δικαιοδοσία του Δημοσίου.

Το 2004, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρχαν σκέψεις να αναδιαμορφωθούν ορισμένα κτίσματα και να στεγάσουν αναξιοπαθούντες και τοξικομανείς της πρωτεύουσας. Το 2009 κατατέθηκε η πρόταση να γίνει κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών.  Ο Δήμος Ασπροπύργου αντιπρότεινε άλλες χρήσεις, όπως σκοπευτήριο, πάρκο και αθλητικό κέντρο.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν προχώρησε και τελικά προκρίθηκε το πλάνο μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στην περιοχή. Οι μελέτες έχουν γίνει, τα σχέδια έχουν εγκριθεί, το υπουργείο έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις. Μένει να ξεκινήσουν τα έργα. Άλλωστε, η κατασκευή νέων φυλακών, εκτός πόλεως και βάσει των ξένων προτύπων, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια δέσμευση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Τα κτίρια της παλιάς ΝΑΤΟϊκής βάσης στον Ασπρόπυργο.

Πρώην ΝΑΤΟϊκή βάση

Για την ιστορία της παλιάς στρατιωτικής βάσης λίγα είναι γνωστά. Χτίστηκε μετεμφυλιακά από τους Αμερικανούς, όπως οι περισσότερες ξένες βάσεις επί ελληνικού εδάφους. Έπαυσε τη λειτουργία της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Παρά την κοντινή της απόσταση από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, δεν εκτελούσε χρέη φύλαξης και ελέγχου του αεροδιαδρόμου.

Η βάση του Ασπροπύργου λειτουργούσε ως κέντρο επικοινωνιών. Αυτό μαρτυράται και από την κατασκευή των κτιρίων.

Ήταν αυτόνομη με γεννήτριες, σκοπιές και περίπολα. Σχολαστικά οχυρωμένη, με τοίχους από ενισχυμένο μπετόν, παράθυρα triplex και θωρακισμένες πόρτες με βάρος που άγγιζαν τον έναν τόνο. Μικρά “αυλάκια” διαπερνούν όλο το μήκος του συγκροτήματος και εξυπηρετούσαν την καλωδίωση του υπερσύγχρονου εξοπλισμού. Τέλος, τα τολλ λειτουργούσαν πιθανότατα ως αποθήκες υλικών.

Με την μεταφορά των αμερικανικών δραστηριοτήτων στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, η βάση του Ασπροπύργου, όπως και άλλες στην Ν. Μάκρη και το Ελληνικό, εγκαταλείφθηκαν. Ρακοσυλλέκτες, με τα χρόνια, “έγδυσαν” τα κτίρια από κάθε ίχνος καλωδίωσης ή μετάλλου, ενώ σήμερα, μέχρι και τα φρεάτια έχουν ξηλωθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα ανατιναχθούν τα κτίρια της πρώην ΝΑΤΟϊκής βάσης και στη θέση τους θα ανεγερθεί ένας “ανανεωμένος” Κορυδαλλός.

Μέλλουσα φυλακή

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η γενική γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανατιναχθούν τα κτίρια της πρώην ΝΑΤΟϊκής βάσης και στη θέση τους θα ανεγερθεί ένας “ανανεωμένος” Κορυδαλλός. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νέες φυλακές θα διαθέτουν 12 πτέρυγες, επτά δικαστικές αίθουσες, κλινικές, σχολικά συγκροτήματα, πτέρυγα “ευάλωτων ομάδων”, αλλά και επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας.

Προβλέπεται επίσης η κατασκευή προαυλίων έκτασης 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου, μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, μέχρι και ναοί.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι εγκαταστάσεις στα περίχωρα του Ασπροπύργου πληρούν τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου σωφρονιστικού ιδρύματος στα πρότυπα των ξένων. Αφενός βρίσκονται εκτός κατοικημένης περιοχής, σε ένα ύψωμα δίπλα στο δάσος. Αφετέρου δε, η απόσταση από την Αθήνα είναι κοντινή, ενώ είναι προσβάσιμη από μεγάλο οδικό άξονα -την Αττική Οδό.

Η χωρητικότητα των νέων φυλακών θα είναι 2000 κρατούμενοι και η κατασκευή τους αποβλέπει στην εκτόνωση της ήδη ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στον Κορυδαλλό. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, πληθαίνουν οι καταγγελίες περί “στοιβαγμένων” κρατουμένων και άθλιων συνθηκών διαβίωσης.

Δείτε από ψηλά την παλιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, όπου θα μετεγκατασταθούν οι φυλακές Κορυδαλλού, όπως την κατέγραψε ο συνεργάτης μας Up Stories:

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι φυλακές που σχεδιάστηκαν για να μοιάζουν με ξενοδοχείο και είχαν μονόκλινα. Όλο το ρεπορτάζ του 1961 για την ανέγερση «πρότυπων» φυλακών Κορυδαλλού. Μόνο το ελικοδρόμιο ξέχασαν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu