Δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο της υπερχείλισης της λίμνης Υλίκης που δημιουργεί καταρράκτες. Πως συνδέεται με την γειτονική Παραλίμνη που “ζει” στην σκιά της

Δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο της υπερχείλισης της λίμνης Υλίκης που δημιουργεί καταρράκτες. Πως συνδέεται με την γειτονική Παραλίμνη που “ζει” στην σκιά της
Η υπερχείλιση της Υλίκης, που εκτείνεται από τη Θήβα ως τον Ορχομενό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Τα νερά της μεγάλης λίμνης που διαχρονικά αποτελεί τον πυλώνα του αδρευτικού και υδροδοτικού συστήματος της αττικοβοιωτίας, συχνά “περισσεύουν”. Έτσι διοχετεύονται στη διπλανή Παραλίμνη και από εκεί, όταν και αυτή γεμίσει, ρίχνονται ορμητικά στη θάλασσα.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή διαδικασία που απολαμβάνουν οι απλοί παρατηρητές, αλλά συχνά δημιουργεί αγωνία στους ντόπιους για τις περιουσίες τους.

Η Παραλίμνη ζει στη «σκιά» της Υλίκης, όμως το έργο που επιτελεί είναι εξίσου σημαντικό. Στη δυτική της όχθη λειτουργούν εφτά υδρογεωτρήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν με νερό ολόκληρο τον Δήμο Χαλκίδας. Είναι μακρόστενη, έχει έκταση που φτάνει τα 15 χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της είναι τα 8 μέτρα. Ωστόσο, παρά το μεγάλο της μέγεθος, η γειτονική Υλίκη, αλλά και η κοντινή Κωπαΐδα προτού αποξηρανθεί της «έκλεβαν» τη δόξα. Για το λόγο αυτό, κάποιοι την αποκαλούν «κρυμμένο διαμάντι».

Η Παραλίμνη ζει στη «σκιά» της Υλίκης, όμως το έργο που επιτελεί είναι εξίσου σημαντικό. Στη δυτική της όχθη λειτουργούν εφτά υδρογεωτρήσεις, οι οποίες τροφοδοτούν με νερό ολόκληρο τον Δήμο Χαλκίδας.

Η Παραλίμνη είναι ένας εντυπωσιακός υδροβιότοπος στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας, του οποίου την ύπαρξη λίγοι γνωρίζουν. Είναι το νοτιότερο σημείο στην Ελλάδα όπου κάνουν φωλιές οι πελαργοί, ενώ τριγύρω ζουν σχεδόν όλα τα είδη των ερωδιών της χώρας. Οι νοτιοδυτικές της όχθες μοιάζουν με ένα αχανές λευκό δάσος, καθώς εκατοντάδες άσπρα νούφαρα (Nymphaea alba) υπερκαλύπτουν την επιφάνειά τους. Πρόκειται μάλιστα για την μεγαλύτερη συγκέντρωση του είδους τόσο νότια στη χώρα μας.

Τα νερά της φιλοξενούν περίπου δέκα διαφορετικά είδη ψαριών, μερικά εκ των οποίων είναι εξαιρετικά σπάνια. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η καλαμίθρα (Scardinius graecus), το σκαρούνι (Luciobarbus graecus), η χιροκόβα (Rutilus ylikiensis), το αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus) και η πασκοβίζα (Telestes beoticus).

Ένας χείμαρρος οδηγεί τα ορμητικά νερά στη θάλασσα.

Το φαινόμενο της υπερχείλισης

Η υψηλή στάθμη της λίμνης οφείλεται κυρίως στην Υλίκη, με την οποία ενώνεται μέσω μίας διώρυγας. Η κατασκευή αυτή εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς. Ένας από τους κυριότερους είναι η «ανακούφιση» της γειτονικής λίμνης όταν αυτή υπερχειλίζει. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε ετήσια βάση, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται μέχρι τις αρχές της άνοιξης ανεβάζουν ραγδαία τη στάθμη της Υλίκης με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει.

Οι δύο λίμνες επικοινωνούν με κανάλια και αγωγούς. Όταν το νερό υπερχειλίζει το κατευθύνουν στη θάλασσα

Έτσι, τα πλεονάζοντα νερά διοχετεύονται στην Παραλίμνη, όπου εδρεύει το κεντρικό αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ. Αυτό συχνά θέτει σε κίνδυνο τις γεωτρήσεις και κατ΄επέκταση ολόκληρο το σύστημα υδροδότησης του Δήμου Χαλκίδας. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κατακλυσμός του αγωγού, οι υπεύθυνοι προωθούν τα ορμητικά νερά στον Ευβοϊκό, μέσω χειμάρρων που οδηγούν στην Ανθηδώνα.

Τα πλεονάζοντα νερά καταλήγουν στο Ευβοϊκό.

Παρά την κρισιμότητα της διαδικασίας αυτής για τους ντόπιους, το φαινόμενο δεν παύει να είναι εντυπωσιακό. Οι περιηγητές που θα τύχει να περάσουν από την περιοχή μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει, γίνονται μάρτυρες εικόνων απαράμιλλης ομορφιάς. Ορμητικά ποτάμια, εντυπωσιακοί καταρράκτες πλάι σε μία καταπράσινη έκταση συνθέτουν ένα σπάνιο τοπίο που καθηλώνει.

Η ομάδα Up Stories κατέγραψε από ψηλά το εντυπωσιακό φαινόμενο:

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Υλίκη. Η μεγάλη «άγνωστη» λίμνη που προσπερνάμε στην εθνική οδό. Όταν χρειάστηκε ξεδίψασε την Αθήνα. Πως συνδέεται με την Κωπαΐδα όπου γυρίστηκαν όλα τα ελληνικά γουέστερν

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu