Δέλτα Ποταμού Καλαμά. Ο σημαντικός υδροβιότοπος της Ηπείρου. Δείτε από ψηλά (drone)

Δέλτα Ποταμού Καλαμά. Ο σημαντικός υδροβιότοπος της Ηπείρου. Δείτε από ψηλά (drone)

Ο ποταμός Καλαμάς ή Θύαμις αλλιώς εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, σχηματίζοντας ένα μοναδικό υγροβιότοπο για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το Δέλτα που προκύπτει αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και περιλαμβάνει εκβολές της παλιάς και νέας κοίτης του, λιμνοθάλασσες και βάλτους. Όλα αυτά δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη πλούσιας βιοποικιλότητας.

Βρίσκεται κοντά στην Ηγουμενίτσα. Εκτείνεται σε 8.531 εκτάρια, ενώ το ύψος των εκτάσεων ου Δέλτα κυμαίνεται από 0-12 μέτρα. Σε αυτές υψώνονται λόφοι που μοιάζουν με νησίδες, όπως το Μαύρο Όρος, με υψόμετρο 509 μέτρα.

Το Δέλτα του ποταμού Καλαμά. Πηγή: CHRIS.P-LifeAfterGravity

Το Δέλτα του Καλαμά χάρις στην γεωμορφολογία του, παρουσιάζει 16 διαφορετικούς οικοτόπους με πολλά είδη φυτών. Έρευνα του 2007-2008, έκανε λόγο ότι το οικοσύστημα διαθέτει 1.311 είδη και υποείδη φυτών.

Το Δέλτα του ποταμού Καλαμά. Πηγή: CHRIS.P-LifeAfterGravity

Όσον αφορά στην πανίδα, η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει 174 είδη πτηνών, εκ των οποίων ορισμένα είναι σπάνια και απειλούμενα, ενώ είναι και τμήμα της δυτικής μεταναστευτικής οδού των πουλιών.

Μερικά από αυτά είναι χαλκόκοτες, φοινικόπτερα, αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί και λευκοτσικνιάδες. Επιπλέον, στο Δέλτα υπάρχουν και 30 διαφορετικά είδη ψαριών.

Άλλα ζώα που υπάρχουν στην περιοχή είναι ερπετά και θηλαστικά όπως η βίδρα και το άγριο άλογο.

Το Δέλτα του ποταμού Καλαμά. Πηγή: CHRIS.P-LifeAfterGravity

Οι κάτοικοι των γύρω οικισμών από το Δέλτα του Καλαμά ασχολούνται με τη γεωργία. Το έδαφος είναι εξαιρετικά εύφορο λόγω των εκβολών του ποταμού, της κατασκευή φράγματος και των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Οι γεωργοί ασχολούνται με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, καλαμποκιού και μηδικής. Ακόμη, οι κάτοικοι των οικισμών ασχολούνται με την αλιεία στις γύρω λιμνοθάλασσες και με τις ιχθυοκαλλιέργειες στη θάλασσα. Τον τελευταίο καιρό, αναπτύσσονται και μυδοκαλλιέργειες.

Όποιος φυσιολάτρης ενδιαφέρεται να επισκεφτεί την περιοχή, μπορεί να απευθυνθεί σε τοπικούς φορείς που προσφέρουν οργανωμένη περιήγηση.

Δείτε από ψηλά το Δέλτα του Καλαμά που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, μέσα από τα πλάνα που εξασφάλισε ο CHRIS.P-LifeAfterGravity:

Ο ποταμός Καλαμάς αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ηπείρου φτάνοντας τα 115 χιλιόμετρα. Οι πηγές του εντοπίζονται στο όρος Δούσκο, όπου αρχίζει το ποτάμι Γορμός. Τα νερά του Καλαμά περνούν από γεφύρια, πεδιάδες και φαράγγια.

Στο φαράγγι του Γορμού, υπάρχουν δύο πέτρινα γεφύρια, το Κατωγέφυρο κοντά στο Ωραιόκαστρο και το Γκρέτσι κοντά στον Παλαιόπυργο. Στον Μέσο Καλαμά δεσπόζει ένα μεγάλο φαράγγι μεταξύ Βροσίνας και Πέντε Εκκλησιών, το οποίο προστατεύεται από το «Natura 2000».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.