«Δεν ξέρω κάτι καλύτερο από το να βοηθάω ένα παιδί». Ποιος ήταν ο ιδρυτής των Παιδικών Χωριών SOS

«Δεν ξέρω κάτι καλύτερο από το να βοηθάω ένα παιδί». Ποιος ήταν ο ιδρυτής των Παιδικών Χωριών SOS

«Δεν ξέρω κάτι καλύτερο από το να βοηθάω ένα παιδί», συνήθιζε να λέει ο Χέρμαν Γκμάινερ (Hermann Gmeiner), ένας σπουδαίος φιλάνθρωπος και ιδρυτής των Παιδικών Χωριών SOS, ο οποίος γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1919 στην Αυστρία.

Γεννημένος σε μία μεγάλη αγροτική οικογένεια, από μικρό παιδί έδειξε ότι διαθέτει μία ξεχωριστή προσωπικότητα, πολλά ταλέντα και βαθιά αγάπη για τον συνάνθρωπο. Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν μικρός και η μεγάλη του αδερφή, Έλσα ανέλαβε τη φροντίδα του.

Ο Χέρμαν Γκμάινερ έχασε τη μητέρα του σε μικρή ηλικία

Νεαρός αναγκάστηκε να πάει στο μέτωπο, όπου ήρθε αντιμέτωπος με τη φρίκη του πολέμου, ενώ στη συνέχεια ως φοιτητής Ιατρικής εργάστηκε στην κοινωνική φροντίδα, όπου είδε με τον πιο σκληρό τρόπο την εφιαλτική πραγματικότητα που ζούσαν πολλά ορφανά παιδιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν τότε που μέσα του άρχισε να καλλιεργείται η πεποίθηση ότι η βοήθεια προς ένα παιδί δεν θα είναι ποτέ ουσιαστική, αν εκείνο δεν έχει μία στέγη να μείνει και ένα σπίτι να αγαπήσει ως δικό του. Αυτή ακριβώς η ιδέα είναι που “γέννησε” τα Παιδικά Χωριά SOS.

collage_hermann_gmeiner

«Δεν ξέρω κάτι καλύτερο από το να βοηθάω ένα παιδί», συνήθιζε να λέει ο ιδρυτής των Παιδικών Χωριών SOS, Χέρμαν Γκμάινερ

Με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη κατάφερε να ιδρύσει στις 25 Απριλίου του 1949 την Societas Socialis, δηλαδή τα Παιδικά Χωριά SOS και λίγο μετά να ανοίξει την πρώτη δομή στην πόλη Ιμστ, καθώς η αυστριακή κοινωνία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του βλέποντας τη σπουδαιότητα του οράματός του.

Το έργο του στα Παιδικά Χωριά τον απορρόφησε απόλυτα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές Ιατρικής. Στην πορεία ίδρυσε και άλλες δομές στην Αυστρία και σταδιακά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το 1985, έναν χρόνο πριν πεθάνει, στα 66 του χρόνια, είχε φτιάξει 233 Παιδικά Χωριά SOS σε 85 χώρες. Κέρδισε πολλά σπουδαία βραβεία για την προσφορά του και προτάθηκε αρκετές φορές για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Σήμερα Παιδικά Χωριά SOS υπάρχουν σε περισσότερες από 135 χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Στη χώρα μας τα Χωριά είναι τέσσερα και βρίσκονται: στη Βάρη, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο Κρήτης και το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Το Παιδικό Χωριό SOS αποτελείται από μικρά σπιτάκια και στο καθένα από αυτά ζει μια «Οικογένεια SOS» όπου κατοικούν όχι πάνω από πέντε παιδιά και μια μητέρα.

Τα Παιδικά Χωριά SOS συνεχίζουν το έργο τους όπως τα εμπνεύστηκε ο Γκμάινερ, αλλά προσαρμόζονται και στα σύγχρονα δεδομένα.

Έτσι, ενώ αρχικά η πρωτοβουλία είχε σχεδιαστεί για ορφανά παιδιά, πλέον επικεντρώνεται σε παιδιά, των οποίων οι γονείς δεν είναι πια σε θέση να τα φροντίσουν, για διάφορους λόγους.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα εκτός από τα 4 Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν 10 κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, έξι Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης, ένας Ξενώνας Βρεφών και δύο Στέγες Νέων.

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους.

Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975. Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες:

Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της,

– Ανάπτυξη και Προώθηση της Αναδοχής σε συνεργασία με τη UNICEF, ως εταίρος στο πρόγραμμα «Child Guarantee» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και

Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS και τον Παιδικό Ξενώνα SOS. Η Διεθνής Ένωση των Παιδικών Χωριών SOS είναι σταθερός συνομιλητής και εταίρος, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της όσο και σε διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες, όπως η καμπάνια Opening Doors for Europe.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://sos-villages.gr/ τηλ. 2103313661-3 / sosathens@sosvillages.gr#sosvillagesgr #nochildalone

Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο των “Παιδικών Χωριών SOS”

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu