Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη. Απών ο κατηγορούμενος, παρούσες οι ηθοποιοί που τον καταγγέλλουν

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη. Απών ο κατηγορούμενος, παρούσες οι ηθοποιοί  που τον καταγγέλλουν

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη. Απών ο κατηγορούμενος, παρούσες οι ηθοποιοί που τον καταγγέλλουν

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα – εκτός απροόπτου – η δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη.

Ο ηθοποιός κατηγορείται ότι βίασε μία γυναίκα το 2008 και ότι αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο το 2010 και το 2014.

Μέχρι στιγμής ο ηθοποιός δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος, κατά την έναρξη της δίκης ο Πέτρος Φιλιππίδης δεν θα παραστεί, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και γι’ αυτό το λόγο θα ζητήσει ολιγοήμερη διακοπή στην ακροαματική διαδικασία, η οποία ούτως ή άλλως αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες. Ο δικηγόρος του ηθοποιού, είπε χθες πως ο ηθοποιός «δεν είναι σε θέση σωματικά να παραστεί στο δικαστήριο».

«Από τη στιγμή που δεν θα είναι ο Φιλιππίδης, δεν θα ξεκινήσει η δίκη, θα ζητήσω όχι αναβολή, αλλά διακοπή και αν μετά δεν μπορεί πάλι να έρθει, θα τον παρακαλέσω έστω και με καροτσάκι να έρθει». Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε πως δεν μπορεί να ξεκινήσει η δίκη και να απουσιάζει από αυτήν το βασικό πρόσωπο της, που είναι ο κατηγορούμενος, λέγοντας πως εάν γίνει δεκτό το αίτημα για διακοπή, θα ζητήσει από τον Πέτρο Φιλιππίδη, στην επόμενη δικάσιμο που θα οριστεί, να παραστεί στο δικαστήριο, ακόμη και εάν μετακινηθεί με αναπηρικό αμαξίδιο.

Πέτρος Φιλιππίδης: Στο δικαστήριο οι ηθοποιοί που τον καταγγέλλουν

Σήμερα ωστόσο βρέθηκαν στο ακροατήριο οι τρεις γυναίκες ηθοποιοί που κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας αλλά και «επώνυμες» μάρτυρες που οι καταγγέλλουσες έχουν προτείνει.

Σημειώνεται ότι οι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι δέκα πέντε. Όμως ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, καθώς τόσο η πλευρά των καταγγελλουσών προτίθεται να προτείνει επιπλέον μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους θα είναι πασίγνωστες ηθοποιοί, όπως η Κάτια Δανδουλάκη, η Εβελίνα Παπούλια και η Λένα Δροσάκη, αλλά και η πλευρά του Πέτρου Φιλιππίδη προτίθεται να προτείνει μάρτυρες υπεράσπισης.

Οι καταγγελίες κατά του Πέτρου Φιλιππίδη

Η εμπλοκή του Πέτρου Φιλιππίδη με τη δικαιοσύνη ξεκίνησε στις αρχές του 2021, όταν άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες για παρενοχλήσεις στο χώρο του θεάτρου. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη είχαν υποβάλει έγγραφες καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Όμως, οι καταγγελίες αυτές είχαν υποπέσει σε παραγραφή και δεν μπορούσαν να ελεγχθούν ποινικά.

Πέρυσι τον Μάρτιο στα χέρια του Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου, ο οποίος διενήργησε την έρευνα για το ελληνικό metoo, μέσω του ΣΕΗ έφτασαν και άλλες καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη, οι οποίες αφορούσαν μη παραγεγραμμένα αδικήματα.

Στη συνέχεια, τρεις γυναίκες έδωσαν κατάθεση ενώπιον του εισαγγελέα και περιέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές, που, όπως είπαν, έζησαν στα χέρια του ηθοποιού. Και οι τρεις ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική και είχαν απευθυνθεί στον πασίγνωστο πρωταγωνιστή αναζητώντας εργασία. Τα όσα υποστήριξαν, αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εισαγγελέας οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης για έναν βιασμό το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.

Η πρώτη καταγγέλλουσα κατέθεσε πως το 2008 πήγε στο θέατρο ΗΒΗ στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού. Το θέατρο ήταν άδειο. Ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού. «Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της.

Η δεύτερη καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση το 2010. Είχε πάει στο θέατρο Μουσούρη. Ενώ βρισκόταν στο καμαρίνι του ηθοποιού για να συζητήσουν για ενδεχόμενη επαγγελματική συνεργασία εκείνος, όπως λέει, της επιτέθηκε σεξουαλικά. Εκείνη αντιστάθηκε, πάλεψαν για αρκετή ώρα και τελικά η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει. Στην κατάθεσή της περιέγραψε: «Μου όρμησε, με φιλούσε στο λαιμό και ήθελε να φτάσει στα χείλη μου. Προσπαθώντας να ξεφύγω του έλεγα «σας παρακαλώ σταματήστε, δεν θέλω να το κάνουμε αυτό, δεν αισθάνομαι καλά, αφήστε με, με πονάτε». Τότε εκείνος μου απάντησε «μη φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο».

Η τρίτη γυναίκα κατέθεσε πως μετά από συνάντηση με τον Πέτρο Φιλιππίδη για έναν ρόλο, ο ηθοποιός προσφέρθηκε με το αυτοκίνητό του να την πάει στο σπίτι της. Την οδήγησε όμως σε ένα απόμερο σημείο στο Παλαιό Ψυχικό και αποπειράθηκε να τη βιάσει.

«Τον απειλούσα ότι θα τον καταγγείλω και εκείνος απαντούσε με βρισιές. Υποκρίθηκα ότι έπαθα κρίση. Εκείνος συνέχιζε τη σεξουαλική του επίθεση κι εγώ να αντιστέκομαι σθεναρά, φωνάζοντας και χτυπώντας χέρια και πόδια. Ξαφνικά άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και με πέταξε έξω, λέγοντας: «Άντε από δω, που θες να σου δώσω και ρόλο», είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή της.

Τι υποστήριξε ο Πέτρος Φιλιππίδης

Ο Πέτρος Φιλιππίδης όλο αυτό το διάστημα έχει τηρήσει σιγή ιχθύος αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε δήλωση πέραν μίας αρχικής τον Φεβρουάριο του 2021, στην οποία μιλούσε για σπίλωση του ονόματός του.

Τόσο στις έγγραφες εξηγήσεις του στον εισαγγελέα όσο και στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τα όσα του προσάπτουν οι καταγγέλλουσες.

«Ουδέποτε προέβην σε ουδεμίαν πράξη η οποία να συνιστά κάποιο εκ των ανωτέρω αναφερόμενων αδικημάτων. Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου στη γυναίκα και στη γενετήσια ελευθερία», είχε αναφέρει στο υπόμνημά του προς τις εισαγγελικές αρχές, ενώ στην απολογία του είχε κάνει λόγο για «ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς», και για «μανία εκδίκησης» των γυναικών. Για την πρώτη καταγγέλλουσα έχει υποστηρίξει ότι είχε αρρωστημένη εμμονή μαζί του, ενώ για τις άλλες δύο έχει πει ότι είχαν συναινετικές σεξουαλικές επαφές.

Το βούλευμα

Οι εξηγήσεις του ηθοποιού κατά την απολογία του που είχε δοθεί υπό άκρα μυστικότητα στις 27 Ιουλίου 2021 δεν είχαν πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα και διέταξαν την προφυλάκισή του. Λίγους μήνες αργότερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εξέδωσε παραπεμπτικό βούλευμα δείχνοντας στον Πέτρο Φιλιππίδη το εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστές στο βούλευμά τους ακολούθησαν την εισαγγελική πρόταση περί παραπομπής, στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι «τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη φιλικής σχέσης μεταξύ τους, ούτε να υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορούμενου προκειμένου να αποκτήσουν δημοσιότητα καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας».

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu