Δίλοφο. Η ιστορία του πιο ψηλού αρχοντικού που χτίστηκε για την αγάπη μιας γυναίκας στο γειτονικό χωριό (drone)

Δίλοφο. Η ιστορία του πιο ψηλού αρχοντικού που χτίστηκε για την αγάπη μιας γυναίκας στο γειτονικό χωριό (drone)

Το Δίλοφο έχει τα πιο ωραία και καλοδιατηρημένα αρχοντικά στα Ζαγοροχώρια. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, γι’ αυτό και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων, που ανήκει στον δήμο Κεντρικού Ζαγορίου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης, και απέχει μόλις 32 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Η ύπαρξη του μετρά πολλούς αιώνες, καθώς ο οικισμός χρονολογείται από το 540μΧ ενώ κατά τον 15ο αιώνα αποτελούταν από 5 μαχαλάδες. Αυτοί σταδιακά έδωσαν τη σημερινή μορφή του χωριού στα τέλη του 18ου αιώνα, η οποία δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα με το πέρασμα του χρόνου.

Το χωριό μετονομάστηκε σε “Δίλοφο” το 1920. Μέχρι τότε το όνομα του ήταν Σωπετσέλι ή Σομποτσέλι, που στα σλάβικα σημαίνει “τόπος με πολλά νερά”.

διλοφο3

Παραδοσιακός οικισμός του Διλόφου-Πηγή εικόνας: n.p. production

Το αρχοντικό

Το Δίλοφο διατηρεί αναλλοίωτη την ζαγορίσια ταυτότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Αυτό οφείλεται τόσο στην απαγόρευση διέλευσης των αυτοκινήτων μέσα στον οικισμό, όσο και στο γεγονός ότι επιτρέπονται μόνο αναστηλώσεις και ανακατασκευές παλαιών κτισμάτων και όχι η δημιουργία νέων.

Στο γραφικό χωριό του Διλόφου συναντά κανείς πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η ψηλότερη κατοικία στα Ζαγοροχώρια, ύψους 13,5 μέτρων, το αρχοντικό Μακρόπουλου.

Το επιβλητικό αρχοντικό

Ο λόγος που χτίστηκε το συγκεκριμένο αρχοντικό, σύμφωνα με την παράδοση, είναι η εξής: Ο γιος ενός πλούσιου Ζαγορίτη παντρεύτηκε μία κοπέλα από το γειτονικό χωριό Κουκούλι.

Όταν εγκαταστάθηκαν στο σπίτι τού γαμπρού στο Δίλοφο, η κοπέλα εξέφρασε έντονη νοσταλγία για το χωριό της.

Τότε λοιπόν, ο σύζυγος έκτισε το πανύψηλο αρχοντικό για να μπορεί η γυναίκα του να αγναντεύει το χωριό της από τα ψηλότερα πατώματα του.

Λόγω της γραφικότητας και του παραδοσιακού χαρακτήρα του, το Δίλοφο ανακηρύχθηκε ιστορικός τόπος από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού «λόγω τής αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και λαογραφικής σημασίας του».

Δείτε το γραφικό χωριό του Διλόφου μέσα από τα εκπληκτικά εναέρια πλάνα του συνεργάτη μας, n.p. production:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: n.p. production

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu
error: Content is protected !!